Przepisy na Seler
364 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (364) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Seler
Pełna nazwa to seler zwyczajny, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawom, w których znajdzie się to smaczne warzywo, daleko do przeciętności. Jest nieodzownym składnikiem włoszczyzny, bez której nie może powstać żaden aromatyczny bulion. Powszechnie uważa się, że ten jarzynowy zestaw sprowadziła do Polski królowa Bona. Co prawda sam seler nie wygląda szczególnie atrakcyjnie, lecz z pewnością ułatwi przygotowanie królewskiej uczty.
Dla kogo?
Ambitni szefowie kuchni doskonale zdają sobie sprawę z tego, że z najbardziej niepozornego produktu można przygotować fenomenalne posiłki. Tak jest w przypadku selera korzeniowego. Zupom i potrawkom nadaje głębokiego smaku. Może się okazać, że dodatek soli do dań nie będzie już konieczny. Nadaje się do jedzenia na surowo, więc warto włączyć go do sałatkowych receptur. Seler jest wyśmienity z marchewką i jabłkami. Sprawdzi się w zapiekankach i gulaszach. Nie zapominajcie dorzucić go do kociołków rozmaitości, w których nie brakuje innych warzyw i bulw, zwłaszcza buraka, rzepy oraz kalarepy.
Na jaką okazję?
Aromatyczna zupa to najlepszy wstęp do każdego obiadu. Zarówno tego jedzonego w przyjemne, niedzielne popołudnie, jak i bardziej zabiegane dni tygodnia. Uprzyjemni nawet nielubiane poniedziałki! Powinien znaleźć się zarówno we włoskiej zupie minestrone, jak i swojskiej ziemniaczanej. Stęskniliście się za prawdziwie tradycyjną kuchnią? Seler pasuje do flaczków i golonki.
Czy wiesz, że?
Jeśli ktoś jeszcze ma problem z docenieniem selera, powinien zapoznać się ze zwyczajami rodem ze starożytnej Grecji. Jego liście służyły do robienia wieńców, którymi dekorowano głowy olimpijskich czempionów.
Dla urozmaicenia:
Seler ma szansę stać się poważną konkurencją dla ziemniaków jako uzupełnienie dań obiadowych. Po ugotowaniu łatwo jest zamienić go w aksamitne purée. Z kolei pieczony seler to kusząca alternatywa dla popularnych ziemniaczanych frytek.