Przepisy na Seler

369 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (369)

Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

305

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Warstwowa sałatka z selerem konserwowym
ratingratingratingratingrating

299

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Warstwowe sałatki stanowią nie tylko smaczne dania, ale bywają także ozdobami stołu. Jeśli lubisz...
Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

201

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Zupa ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

213

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gładka i kremowa zupa to doskonała inspiracja na wegetariański obiad. Łatwa w przygotowaniu i nap...
Błyskawiczna sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

164

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie pysznej sałatki nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Tę z proponowa...
Kociołek domowy
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju skł...
Szybka zalewajka
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Włoska zupa minestrone
ratingratingratingratingrating

122

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Włoska zupa minestrone jest pełna warzyw, aromatyczna i delikatnie pikantna. Paprykę czerwoną i z...
Krem z kalafiora
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne pierwsze danie obiadowe, zupa krem z kalafiora będzie dla Cie...
Charczo
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

160

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Kapuśniak na żeberkach
ratingratingratingratingrating

135

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kapuśniak na żeberkach to sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Chwalą się nim górale, którzy m...
Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem – prosta i bardzo smaczna. To propozycja na tyle uniwers...
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli ogórkowa, to tylko z kiszonych – wydaje się, że to jedyny słuszny sposób przygotowania tej...
Zupa brokułowa z serkiem
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Zupa brokułowa z dodatkiem serka topionego to świetny sposób na szybki, prosty i tani obiad, któr...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Kremowa zupa z kurek
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa jest bardzo popularnym daniem w tradycji kuchni polskiej. Podaje się ją na gorąco...
Zupa krem z selera
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupy kremy zdobyły już w Polsce sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dob...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Krem selerowy
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Ryba po podhalańsku
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz w...
Gęsta zupa z zielonej soczewicy
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa z zielonej soczewicy to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Jej bazę sta...
Flaki po warszawsku
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
To typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną...
Zupa królewska
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę królewską przygotujesz z popularnych warzyw, takich jak: marchew, por, pietruszka, czy seler...
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawia...
Rosół królewski
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Musi gotować się długo, im dużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oka. K...
Zupa jarzynowa z papryką
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupy są uwielbiane przez Polaków. Stanowią stały element menu w każdym domu. Pomysłów na ich przy...
Sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sałatka jarzynowa, czy też sałatka warzywna, to chyba jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchn...
Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs - VIDEO
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupiące placki ziemniaczane smaży się dość szybko i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. To dan...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SelerSeler

Pełna nazwa to seler zwyczajny, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawom, w których znajdzie się to smaczne warzywo, daleko do przeciętności. Jest nieodzownym składnikiem włoszczyzny, bez której nie może powstać żaden aromatyczny bulion. Powszechnie uważa się, że ten jarzynowy zestaw sprowadziła do Polski królowa Bona. Co prawda sam seler nie wygląda szczególnie atrakcyjnie, lecz z pewnością ułatwi przygotowanie królewskiej uczty.

Dla kogo?

Ambitni szefowie kuchni doskonale zdają sobie sprawę z tego, że z najbardziej niepozornego produktu można przygotować fenomenalne posiłki. Tak jest w przypadku selera korzeniowego. Zupom i potrawkom nadaje głębokiego smaku. Może się okazać, że dodatek soli do dań nie będzie już konieczny. Nadaje się do jedzenia na surowo, więc warto włączyć go do sałatkowych receptur. Seler jest wyśmienity z marchewką i jabłkami. Sprawdzi się w zapiekankach i gulaszach. Nie zapominajcie dorzucić go do kociołków rozmaitości, w których nie brakuje innych warzyw i bulw, zwłaszcza buraka, rzepy oraz kalarepy.

Na jaką okazję?

Aromatyczna zupa to najlepszy wstęp do każdego obiadu. Zarówno tego jedzonego w przyjemne, niedzielne popołudnie, jak i bardziej zabiegane dni tygodnia. Uprzyjemni nawet nielubiane poniedziałki! Powinien znaleźć się zarówno we włoskiej zupie minestrone, jak i swojskiej ziemniaczanej. Stęskniliście się za prawdziwie tradycyjną kuchnią? Seler pasuje do flaczków i golonki.

Czy wiesz, że?

Jeśli ktoś jeszcze ma problem z docenieniem selera, powinien zapoznać się ze zwyczajami rodem ze starożytnej Grecji. Jego liście służyły do robienia wieńców, którymi dekorowano głowy olimpijskich czempionów.

Dla urozmaicenia:

Seler ma szansę stać się poważną konkurencją dla ziemniaków jako uzupełnienie dań obiadowych. Po ugotowaniu łatwo jest zamienić go w aksamitne purée. Z kolei pieczony seler to kusząca alternatywa dla popularnych ziemniaczanych frytek.