Dania i potrawy z selera | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Seler

364 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (364)

Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

325

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Warstwowa sałatka z selerem konserwowym
ratingratingratingratingrating

413

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz zaserwować potrawy, które przyciągną uwagę wszystkich gości? Sięgnij po warstwowe sałatki...
Zupa ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

305

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gładka i kremowa zupa ziemniaczana to doskonały pomysł na szybki i pyszny wegetariański obiad. Je...
Błyskawiczna sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

199

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie pysznej sałatki nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni! Tę z proponowa...
Kociołek domowy
ratingratingratingratingrating

180

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków...
Szybka zalewajka
ratingratingratingratingrating

219

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Włoska zupa minestrone
ratingratingratingratingrating

152

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jesteś gotów na kulinarną podróż pełną smaku? Jeżeli tak, to koniecznie wypróbuj naszą recepturę...
Krem z kalafiora
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne pierwsze danie obiadowe, zupa krem z kalafiora będzie dla Cie...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nie ma to jak klasyczna sałatka jarzynowa warstwowa, którą od lat podajemy na stołach podczas świ...
Zupa brokułowa z serkiem
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Zupa brokułowa z dodatkiem serka topionego to świetny sposób na szybki, prosty i tani obiad, któr...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Kremowa zupa z kurek
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa jest bardzo popularnym daniem w tradycji kuchni polskiej. Podaje się ją na gorąco...
Zupa krem z selera
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupy kremy zdobyły już sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dobrze spraw...
Krem selerowy
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Ryba z warzywami i suszoną śliwką
ratingratingratingratingrating

105

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz w...
Gęsta zupa z zielonej soczewicy
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przygotuj gęstą warzywną zupę z soczewicy zielonej według naszego sprawdzonego przepisu. Udowadni...
Flaki po warszawsku
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki po warszawsku to typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aroma...
Zupa królewska
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę królewską przygotujesz z popularnych warzyw, takich jak: marchew, por, pietruszka czy seler...
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawia...
Rosół królewski
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Chcesz przyrządzić iście królewskie i wykwintne danie? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Oto przep...
Gęsta kartoflanka berlińska
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju.
Zupa jarzynowa z papryką
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupy są uwielbiane przez Polaków. Stanowią stały element menu w każdym domu. Pomysłów na ich przy...
Sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Tradycyjna sałatka jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które cieszy się...
Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs - VIDEO
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupiące placki ziemniaczane smaży się dość szybko i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. To dan...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

154

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Fasola znana jest w gastronomii od dawna i bardzo często serwujemy ją w kuchni meksykańskiej jako...
Sandacz z duszonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż goto...
Zupa z boczniaków
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa z boczniaków to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Pachnący bulion, doprawiony szczyptą curry i...
Zupa grochowa
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grochowa cieszy się uznaniem ze względu na wyraziste walory wędzonego boczku i bogactwo warz...

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SelerSeler

Pełna nazwa to seler zwyczajny, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawom, w których znajdzie się to smaczne warzywo, daleko do przeciętności. Jest nieodzownym składnikiem włoszczyzny, bez której nie może powstać żaden aromatyczny bulion. Powszechnie uważa się, że ten jarzynowy zestaw sprowadziła do Polski królowa Bona. Co prawda sam seler nie wygląda szczególnie atrakcyjnie, lecz z pewnością ułatwi przygotowanie królewskiej uczty.

Dla kogo?

Ambitni szefowie kuchni doskonale zdają sobie sprawę z tego, że z najbardziej niepozornego produktu można przygotować fenomenalne posiłki. Tak jest w przypadku selera korzeniowego. Zupom i potrawkom nadaje głębokiego smaku. Może się okazać, że dodatek soli do dań nie będzie już konieczny. Nadaje się do jedzenia na surowo, więc warto włączyć go do sałatkowych receptur. Seler jest wyśmienity z marchewką i jabłkami. Sprawdzi się w zapiekankach i gulaszach. Nie zapominajcie dorzucić go do kociołków rozmaitości, w których nie brakuje innych warzyw i bulw, zwłaszcza buraka, rzepy oraz kalarepy.

Na jaką okazję?

Aromatyczna zupa to najlepszy wstęp do każdego obiadu. Zarówno tego jedzonego w przyjemne, niedzielne popołudnie, jak i bardziej zabiegane dni tygodnia. Uprzyjemni nawet nielubiane poniedziałki! Powinien znaleźć się zarówno we włoskiej zupie minestrone, jak i swojskiej ziemniaczanej. Stęskniliście się za prawdziwie tradycyjną kuchnią? Seler pasuje do flaczków i golonki.

Czy wiesz, że?

Jeśli ktoś jeszcze ma problem z docenieniem selera, powinien zapoznać się ze zwyczajami rodem ze starożytnej Grecji. Jego liście służyły do robienia wieńców, którymi dekorowano głowy olimpijskich czempionów.

Dla urozmaicenia:

Seler ma szansę stać się poważną konkurencją dla ziemniaków jako uzupełnienie dań obiadowych. Po ugotowaniu łatwo jest zamienić go w aksamitne purée. Z kolei pieczony seler to kusząca alternatywa dla popularnych ziemniaczanych frytek.