Przepisy na Makaron z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron z kurczakiem

91 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiemMakaron z kurczakiem

Są produkty, których delikatny smak pozwala na tworzenie z nich wielu bardzo różnorodnych potraw: słodkich, ostrych i łagodnych. Należą do nich m.in. makaron oraz kurczak. Dzięki nim przygotujesz szybkie i łatwe do modyfikacji dania. Pasują do nich kremowe sosy śmietanowe, serowe oraz wyraziste pomidorowe i paprykowe. Jeśli lubisz grzyby, wybierz sos pieczarkowy albo kurkowy. Dobrym rozwiązaniem jest także pesto – sos na bazie ziół, oliwy i orzeszków pinii. Pamiętaj o warzywach. Połącz danie z brokułami, kalafiorem, papryką, dynią lub szpinakiem. Smaczne urozmaicenie stanowią również szparagi – zarówno białe, jak i zielone. Zastanawiasz się, jaki rodzaj makaronu wybrać? Do kurczaka odpowiedni będzie każdy, ale dobrze jest dopasować go do pozostałych dodatków. Te z pszenicy durum, który występuje w kształcie kokardek, rurek, kolanek i wstążek, świetnie skomponują się na przykład z pesto, szpinakiem i ziołami. Świeże, jajeczne makarony dobrze będą natomiast współgrać z suszonymi pomidorami. Niezależnie od rodzaju makaronu i dodatków, do potrawy będzie pasował starty twardy ser, np. parmezan lub pecorino. Włoska pasta miewa też różne kolory: zielony, czerwony i czarny. Są one uzyskiwane naturalnie, nie wpływają na smak – wybierz więc taki, który najlepiej będzie wyglądał z wybranym przez Ciebie sosem. Jeśli przyrządzasz makaron w stylu orientalnym, użyj ryżowego, sojowego albo innego azjatyckiego, np. chińskiego. Makaron i kurczak stanowią również bardzo dobrą bazę do przygotowywania zapiekanek. Są także sposoby, na które możesz wykorzystać makaron i kurczaka. W kuchni azjatyckiej popularne są dania typu stir-fry, czyli szybko smażone w wysokiej temperaturze. Wystarczy przygotowane wcześniej składniki połączyć z sosem sojowym, sokiem z limonki i przez chwilę mocno podgrzać na patelni. Podawaj z prażonymi orzeszkami ziemnymi, sezamem albo nerkowcami. Makaronowe dania serwuj z zieloną sałatą z sosem winegret, świeżymi pomidorami z fetą albo rukolą z octem balsamicznym. Zobacz nasze przepisy i wybierz coś dla siebie!