Przepisy na Makaron z kurczakiem
88 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (88) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Makaron z kurczakiem
Są produkty, których delikatny smak pozwala na tworzenie z nich wielu bardzo różnorodnych potraw: słodkich, ostrych i łagodnych. Należą do nich m.in. makaron oraz kurczak. Dzięki nim przygotujesz szybkie i łatwe do modyfikacji dania. Pasują do nich kremowe sosy śmietanowe, serowe oraz wyraziste pomidorowe i paprykowe. Jeśli lubisz grzyby, wybierz sos pieczarkowy albo kurkowy. Dobrym rozwiązaniem jest także pesto – sos na bazie ziół, oliwy i orzeszków pinii. Pamiętaj o warzywach. Połącz danie z brokułami, kalafiorem, papryką, dynią lub szpinakiem. Smaczne urozmaicenie stanowią również szparagi – zarówno białe, jak i zielone. Zastanawiasz się, jaki rodzaj makaronu wybrać? Do kurczaka odpowiedni będzie każdy, ale dobrze jest dopasować go do pozostałych dodatków. Te z pszenicy durum, który występuje w kształcie kokardek, rurek, kolanek i wstążek, świetnie skomponują się na przykład z pesto, szpinakiem i ziołami. Świeże, jajeczne makarony dobrze będą natomiast współgrać z suszonymi pomidorami. Niezależnie od rodzaju makaronu i dodatków, do potrawy będzie pasował starty twardy ser, np. parmezan lub pecorino. Włoska pasta miewa też różne kolory: zielony, czerwony i czarny. Są one uzyskiwane naturalnie, nie wpływają na smak – wybierz więc taki, który najlepiej będzie wyglądał z wybranym przez Ciebie sosem. Jeśli przyrządzasz makaron w stylu orientalnym, użyj ryżowego, sojowego albo innego azjatyckiego, np. chińskiego. Makaron i kurczak stanowią również bardzo dobrą bazę do przygotowywania zapiekanek. Są także sposoby, na które możesz wykorzystać makaron i kurczaka. W kuchni azjatyckiej popularne są dania typu stir-fry, czyli szybko smażone w wysokiej temperaturze. Wystarczy przygotowane wcześniej składniki połączyć z sosem sojowym, sokiem z limonki i przez chwilę mocno podgrzać na patelni. Podawaj z prażonymi orzeszkami ziemnymi, sezamem albo nerkowcami. Makaronowe dania serwuj z zieloną sałatą z sosem winegret, świeżymi pomidorami z fetą albo rukolą z octem balsamicznym. Zobacz nasze przepisy i wybierz coś dla siebie!