Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
2 łyżki
10 mililitrów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Następnie posyp przyprawą Delikat Knorr.
Krok 3
Usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z olejem.
Krok 4
Paprykę oczyść z nasion i razem z ogórkiem oraz cebulą pokrój w kostkę.
Krok 5
Przygotuj sos, łącząc Majonez Babuni Hellmann's, jogurt i zawartość opakowania sos sałatkowy Knorr.
Krok 6
W dużej misce wymieszaj kurczaka, makaron, pokrojone warzywa, posiekany koperek i przygotowany sos. Podawaj sałatkę posypaną grzankami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka gyros z makaronem
Szybkie, łatwe i przyjemne. Takie będzie gotowanie, jeżeli skusisz się na przyrządzenie sałatki gyros z makaronem. Z pewnością znasz sałatkę gyros. Można tworzyć różne jej warianty i jeść ją o każdej porze dnia. W dodatku dobrze sprawdzi się jako lunch w pracy, ponieważ nie trzeba jej podgrzewać. Sałatka gyros z makaronem ma same zalety, głównie dlatego, że jest pełna smaków i kolorów. A zatem do dzieła! Pracy przy tworzeniu tej sałatki jest niewiele. Makaron kokardki ugotuj. Następnie pokrój w paski kurczaka, posyp go mieszanką ziół i przypraw, po czym usmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Kolorową paprykę, cebulę i ogórka pokrój w kostkę. Największym atutem tego dania jest dressing, przygotowany na bazie sosu sałatkowego, majonezu i jogurtu. Dzięki niemu sałatka nabiera wyśmienitego smaku gyrosa – typowego dla kuchni bałkańskiej. Na koniec połącz w misce wszystkie przygotowane składniki i wymieszaj. To już wszystko, możesz delektować się smakiem i kolorem!