Sałatka z mięsem kebab - przepis w tortilli | Przepisy.pl pixel

Sałatka à la kebab - VIDEO

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

116

heart
1406 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2024 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Sałatka à la kebab - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z olejem, wodą i natrzyj nim mięso.

Sałatka à la kebab - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Sałatka à la kebab - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, paprykę, ogórka i cebulę pokrój w cienkie paski, kolendrę posiekaj. Przełóż składniki do miski.

Sałatka à la kebab - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z Majonezem Babuni Hellmann's i jogurtem.

Sałatka à la kebab - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Usmażone piersi z kurczaka potnij w paski, połącz z warzywami, sałatą i polej sosem czosnkowym.

Sałatka à la kebab - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Całość ułóż na tortilli i zwiń w rożek.

Sałatka à la kebab - VIDEO - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Lekkiej sałatki a la kebab. Gotowanie ZERO WASTE 

19

Opinie o przepisie

  • Siwak Artur

    Siwak Artur , 21.11.2015

    A jakiś przepis na kaczkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 21.11.2015

    Grazyna, cała przyjemność po naszej stronie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Blok

    Roman Blok , 21.11.2015

    Pani Krystyna zapomniała o mirabelkach .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lesław Barski

    Lesław Barski , 21.11.2015

    W kremowym sosie z charakterem? A ten charakter, to bardziej zły, czy dobry?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom To

    Tom To , 21.11.2015

    super wygląda a jak smakuje to dziś się skusze i zasmakuje tegoo przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenobia Krauz

    Zenobia Krauz , 21.11.2015

    i na nerki szkodzi bo zawiera szczawiany , chyba jest bardziej niebezpieczny niż drób ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tywu

    Piotr Tywu , 21.11.2015

    Szczaw w duzych ilosciach jest trujacy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tywu

    Piotr Tywu , 21.11.2015

    To bym jadl:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenobia Krauz

    Zenobia Krauz , 21.11.2015

    Pani Krystyno to indywidualna sprawa każdego człowieka , co będzie jadł i na co ma ochote . Nikt nie krytykuje pani potraw więc nie na miejscu jest pani zdanie . Można dodać komentarz lub go ominąć . Nie można narzucać i obrażać , tylko dlatego , ze ma się inne zdanie . Trochę pokory. Jeśli już pani musi to proszę się zająć ochroną zwierząt bezdomnych . A propos szczawiu to jeśli ma pni ochote to nikt pani nie broni jeść tylko szczaw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Czerwińska

    Barbara Czerwińska , 21.11.2015

    Jak szczaw to jeszcze muszą być mirabelki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Radecki

    Wojciech Radecki , 21.11.2015

    można też jeść ale tego terminu jak widać nie ma w twoim słowniku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Budnicka

    Grazyna Budnicka , 21.11.2015

    dziekuje za zainspirowanie , zastanawialam sie wlasnie co na obiad ???:) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Radecki

    Wojciech Radecki , 21.11.2015

    Krystyna Dziedzic idź może pobiegać albo na mirabelki ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Radecki

    Wojciech Radecki , 21.11.2015

    Raczej precz z promowaniem muzułmańskich przepisów :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szotek

    Anna Szotek , 21.11.2015

    Pani Krystyno nikt nie zmusza Pani do zrobienia tejże potrawy......ja uwielbiam mięsko i jem.....ten przepis jest dla takich ludzi jak ja....pozdrawiam i życzę smacznego jedząc trawopochodne potrawy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bołsunowska

    Teresa Bołsunowska , 21.11.2015

    Czy Ty to robisz? To jest chyba b pracochłonne. Ja już jestem leniwiec! !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 21.11.2015

    Krystyna, mamy również przepisy ze szczawiem, zajrzyj tutaj :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/szczaw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Stanowski

    Damian Stanowski , 21.11.2015

    Wy byście ino źarli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dziedzic

    Krystyna Dziedzic , 21.11.2015

    precz !!! z przepisami promującymi zjadanie zwierząt , a może by SZCZAW ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka à la kebab - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka à la kebab - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka à la kebab - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka à la kebab - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka à la kebab - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka à la kebab - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka à la kebab - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka à la kebab - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka à la kebab - VIDEOSałatka à la kebab - VIDEO

Sałatka a'la kebab to delikatna wariacja na temat klasycznej wersji tego dania. Ta pyszna potrawa zabierze cię swoim smakiem w orientalną podróż. Będzie doskonała zarówno na obiad, jak i na kolację. Przyrządzisz ją bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Najpierw zajmij się przygotowaniem soczystego kurczaka. Nadaj mu wyrazistego smaku nacierając go aromatyczną marynatą z czosnkiem, a następnie smaż w szczelnie zamkniętym woreczku. Do takiego wyśmienitego i delikatnego kurczaka doskonale pasują chrupiące i wyraziste warzywa: sałata, papryka, ogórek oraz cebula. Dodaj świeżą kolendrę, która podkreśli smak potrawy. Kremowy sos jogurtowo-majonezowy to idealnie dopełnienie sałatki a'la kebab. Gotową sałatkę podawaj w plackach tortilla zwiniętych w rulony i udekoruj do smaku aromatyczną kolendrą.