Dania i potrawy z sałaty lodowej | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałata lodowa

178 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałata lodowaSałata lodowa

Sałata lodowa to wyjątkowo praktyczny w kuchni produkt. Na tle innych sałat wyróżnia się możliwością stosunkowo długiego przechowywania. Do jej atutów należą kruchość i delikatny smak. W sam raz, gdy zależy nam na barwnym, warzywnym dodatku do potraw, który nie wpłynie znacząco na smak całokształtu. Z tego względu można też zaszaleć z dodatkami. Z sałatą lodową będzie się działo!

Dla kogo?

Sałata lodowa przechowywana w lodówce zachowa świeżość nawet przez siedem dni. To ogromna zaleta dla kucharzy, którzy na co dzień nie gotują dla dużej liczby osób, a nie chcieliby zmarnować żadnej części warzywa. Nie wszyscy też kucharzą codziennie, lecz mimo to trudno byłoby robić zakupy spożywcze każdego dnia. Z tego względu sałatę lodową dobrze jest mieć w zapasie.

Na jaką okazję?

Korzystać z jej dobrodziejstw można przez cały rok. Wspaniale smakują sałatki z sezonowymi warzywami i owocami, zwłaszcza wiosną i latem. Sałatą lodową wzbogacicie tradycyjny przepis na mizerię. Z czym jeszcze ją łączyć? Pomidor, ogórek, czerwona cebula, kiełki słonecznika i lucerny, rzodkiewka, młode ziemniaki… Świeżo, kolorowo i przepysznie. Sałata lodowa, oliwki i sery to też udane kombinacje, które sprawdzą się we wrapach i chrupiących panini. Nie miejcie oporów przed umieszczeniem w nich świeżego lub wędzonego łososia, kurczaka oraz indyka.

Czy wiesz, że?

Zewnętrzne liście sałaty lodowej są bardzo cienkie. Im bliżej wnętrza, tym stają się grubsze. Już po pierwszym gryzie można wyczuć, że są również bardziej soczyste i chrupiące. Nazwa sałaty pochodzi zresztą od podobieństwa dźwięku łamanych liści do odgłosu pękającego lodu.

Dla urozmaicenia:

Szukacie inspiracji na obiady i kolacje z sałatą w roli głównej? Nie samymi sałatkami człowiek żyje. Sałaty lodowej użyjcie do zrobienia nadzienia do naleśników. Umieśćcie ją w przepisie na domowe burgery i bajgle.