Przepisy na Sałata lodowa
178 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (178) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej
Sałata lodowa
Sałata lodowa to wyjątkowo praktyczny w kuchni produkt. Na tle innych sałat wyróżnia się możliwością stosunkowo długiego przechowywania. Do jej atutów należą kruchość i delikatny smak. W sam raz, gdy zależy nam na barwnym, warzywnym dodatku do potraw, który nie wpłynie znacząco na smak całokształtu. Z tego względu można też zaszaleć z dodatkami. Z sałatą lodową będzie się działo!
Dla kogo?
Sałata lodowa przechowywana w lodówce zachowa świeżość nawet przez siedem dni. To ogromna zaleta dla kucharzy, którzy na co dzień nie gotują dla dużej liczby osób, a nie chcieliby zmarnować żadnej części warzywa. Nie wszyscy też kucharzą codziennie, lecz mimo to trudno byłoby robić zakupy spożywcze każdego dnia. Z tego względu sałatę lodową dobrze jest mieć w zapasie.
Na jaką okazję?
Korzystać z jej dobrodziejstw można przez cały rok. Wspaniale smakują sałatki z sezonowymi warzywami i owocami, zwłaszcza wiosną i latem. Sałatą lodową wzbogacicie tradycyjny przepis na mizerię. Z czym jeszcze ją łączyć? Pomidor, ogórek, czerwona cebula, kiełki słonecznika i lucerny, rzodkiewka, młode ziemniaki… Świeżo, kolorowo i przepysznie. Sałata lodowa, oliwki i sery to też udane kombinacje, które sprawdzą się we wrapach i chrupiących panini. Nie miejcie oporów przed umieszczeniem w nich świeżego lub wędzonego łososia, kurczaka oraz indyka.
Czy wiesz, że?
Zewnętrzne liście sałaty lodowej są bardzo cienkie. Im bliżej wnętrza, tym stają się grubsze. Już po pierwszym gryzie można wyczuć, że są również bardziej soczyste i chrupiące. Nazwa sałaty pochodzi zresztą od podobieństwa dźwięku łamanych liści do odgłosu pękającego lodu.
Dla urozmaicenia:
Szukacie inspiracji na obiady i kolacje z sałatą w roli głównej? Nie samymi sałatkami człowiek żyje. Sałaty lodowej użyjcie do zrobienia nadzienia do naleśników. Umieśćcie ją w przepisie na domowe burgery i bajgle.