Dla zdrowia!
Wiesz co, kryje w sobie sałata lodowa? Zastanawiasz się, czy warto włączyć ją do swojego jadłospisu? Stoisz przed wyborem – kupić czy nie? Nie wahaj się! Co więcej, produkt ten może okazać się zbawienny dla wszystkich osób dbających o linię czy będących na diecie. W 100 g warzywa znajduje się jedynie ok. 14 kcal. Dodatkowe kilogramy? Nie z sałatą lodową! Ponadto warzywo posiada dużo błonnika pokarmowego, A udowodniono np., że Błonnik żytni pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Na śniadanie, lunch, obiad czy kolację, w każdej formie sprawdzi się idealnie! To co, chrupiemy?
powrót do góryZainspiruj się!
Sałata lodowa to produkt, który powinien na stałe znaleźć się w Twoim jadłospisie. Dostępna niemal przez cały rok, tania, smaczna i zdrowa – czy trzeba Cię jeszcze namawiać? Zainspiruj się naszymi przepisami i przyrządź pyszne danie z jej wykorzystaniem! Na początek dnia śniadanie. Co powiesz na klasyczną szkolną kanapkę z kurczakiem, a może tost z kurczakiem i jajkiem? Po takim posiłku zapomnisz o głodzie na długo! Na lunch zaserwuj sobie kolorową ucztę. Przepis na sałatkę z awokado, wiosenną sałatkę z jajkiem czy może na sałatkę Gyros z sałatą lodową? Wybór należy do Ciebie! A dla prawdziwych głodomorów sałata lodowa w towarzystwie mięsa. Czas na przepis na sałatę „Tzatziki” z kurczakiem! Raz spróbowany na stałe zagości w Twoim domowym menu! A gdy przyjdzie pora na obiad, sięgnij po coś konkretnego. Warzywne burgery z indykiem to propozycja, której nikt się nie oprze! Natomiast dla osób będących na diecie wegańskiej poleca się pyszny Tofu Burger. To nie koniec! Na kolację wrap z kurczakiem i awokado, a dla miłośników owoców morza – sałata lodowa z owocami morza a’la marinara. Koniec z nudą w kuchni! Sałata lodowa to produkt, który pozwoli na przygotowanie różnorodnych posiłków przez cały dzień. Niskokaloryczna, więc jesz ją bez wyrzutów sumienia. Sięgnij po sałatę lodową już dziś i stwórz w zaciszu swojego domu pyszne danie z warzywem w roli głównej. Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Sałata lodowa swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi. Ten związek chemiczny nie tylko nadaje roślinie barwę, ale
- Ze względu na możliwość wytworzenia się szkodliwych substancji sałaty lodowej nie poleca się przechowywać w torebce foliowej. Najlepiej umieścić ją bezpośrednio w lodówce – zachowa wtedy swoją kruchość i jędrność.
- Wybierając sałatę lodową, warto zwrócić uwagę na to, aby liście nie były zbyt duże i cienkie.
- Zastanawiasz się, skąd wzięła się jej nazwa? Podczas łamania liści sałaty lodowej wydobywa się dźwięk podobny do kruszenia kostek lodu.
- Sałata lodowa pochodzi z terenów Morza Śródziemnego i to właśnie stamtąd przywędrowała na polskie stoły.
- Wraz z sałatą masłową stanowi jedno z częściej wybieranych warzyw liściastych. A Ty jak często po nią sięgasz?
Z czym to się je?
Wytrzymała sztuka!. Krucha, finezyjna, przy tym niezwykle smaczna! Jej łagodny smak pozwala na połączenia z wieloma produktami: innymi warzywami, owocami morza, rybami. Świetnie skomponuje się z pieczonym, smażonym czy grillowanym mięsem. Sprawdzi się idealnie jako baza niemal każdej sałatki. Podana z dodatkiem aromatycznych przypraw, np. bazylią, czy w towarzystwie wyrazistego sosu, np. czosnkowego, pobudzi Twoje kubki smakowe i urozmaici każde przygotowane przez Ciebie danie. Z udziałem sałaty lodowej możesz też stworzyć smaczne, zdrowe kanapki. Doda potrawom nie tylko smaku, ale sprawdzi się także w roli dekoratora.
powrót do góry
Komentarze (0)