Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Posiłek
Komponowanie codziennych posiłków dla niektórych jest dużą frajdą. Wyszukiwanie nowych przepisów, tworzenie estetycznych kompozycji, które mogłyby być ozdobą niejednego bloga kulinarnego, dla części kucharzy zamienia się w prawdziwą pasję. Nagromadzenie codziennych obowiązków sprawia jednak, że dla dużego grona osób tworzenie jadłospisu na każdy dzień staje się sporym wyzwaniem. Chcecie jeść smacznie i różnorodnie, ale czasem brakuje wam inspiracji? Z naszych pomysłów możecie korzystać od rana do wieczora.
Dla kogo?
Jesteście specjalistami w dziedzinie deserów, ale waszą piętą achillesową są śniadania? A może potraficie stworzyć zjawiskowe danie główne, lecz brakuje wam patentów na smakowitą kolację? Każdy posiłek rządzi się swoimi prawami. Przygotowanie śniadania zwykle nie powinno zabierać zbyt wiele czasu, a przyrządzając lunch do pracy, należy pamiętać, że powinien być łatwy w transporcie i nadawać się do zjedzenia poza wygodną jadalnią. Z naszymi wskazówkami dużo łatwiej będzie się zorganizować.
Na jaką okazję?
Można uwielbiać przyjęcia, bale i święta, lecz są to wydarzenia okazjonalne. Większą uwagę trzeba poświęcić codziennym posiłkom, które nie muszą sprowadzać się do makaronu z sosem ze słoika. Omlet lub szakszuka obudzą największego śpiocha. W ramach dodatku do obiadowego dania głównego wykorzystujcie nie tylko gotowane ziemniaki. Zapas rozmaitych kasz i ryżów jest jak najbardziej wskazany. Sałatka to propozycja zarówno na przekąskę między głównymi posiłkami, jak i barwną kolację.
Czy wiesz, że?
Obmyślając posiłki do pracy lub szkoły, warto inspirować się japońskim bento. To potrawa serwowana na wynos w przeznaczonym do tego pudełku. Ważną rolę odgrywa sposób podania składników – powinny być podzielone tak, by można było zjeść je na jeden kęs. Niezwykle ważne jest także estetyczne ułożenie produktów.
Dla urozmaicenia:
Planując codzienne menu, przekonajcie się do gotowania z resztek. Jest to nie tylko ekonomiczne, ale też modne. Mięso z rosołu zamieńcie w nadzienie do krokietów, a niewykorzystane w daniach wędliny i warzywa umieśćcie w zapiekankach.