Posiłek | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Posiłek

4159 przepisów

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PosiłekPosiłek

Komponowanie codziennych posiłków dla niektórych jest dużą frajdą. Wyszukiwanie nowych przepisów, tworzenie estetycznych kompozycji, które mogłyby być ozdobą niejednego bloga kulinarnego, dla części kucharzy zamienia się w prawdziwą pasję. Nagromadzenie codziennych obowiązków sprawia jednak, że dla dużego grona osób tworzenie jadłospisu na każdy dzień staje się sporym wyzwaniem. Chcecie jeść smacznie i różnorodnie, ale czasem brakuje wam inspiracji? Z naszych pomysłów możecie korzystać od rana do wieczora.

Dla kogo?

Jesteście specjalistami w dziedzinie deserów, ale waszą piętą achillesową są śniadania? A może potraficie stworzyć zjawiskowe danie główne, lecz brakuje wam patentów na smakowitą kolację? Każdy posiłek rządzi się swoimi prawami. Przygotowanie śniadania zwykle nie powinno zabierać zbyt wiele czasu, a przyrządzając lunch do pracy, należy pamiętać, że powinien być łatwy w transporcie i nadawać się do zjedzenia poza wygodną jadalnią. Z naszymi wskazówkami dużo łatwiej będzie się zorganizować.

Na jaką okazję?

Można uwielbiać przyjęcia, bale i święta, lecz są to wydarzenia okazjonalne. Większą uwagę trzeba poświęcić codziennym posiłkom, które nie muszą sprowadzać się do makaronu z sosem ze słoika. Omlet lub szakszuka obudzą największego śpiocha. W ramach dodatku do obiadowego dania głównego wykorzystujcie nie tylko gotowane ziemniaki. Zapas rozmaitych kasz i ryżów jest jak najbardziej wskazany. Sałatka to propozycja zarówno na przekąskę między głównymi posiłkami, jak i barwną kolację.

Czy wiesz, że?

Obmyślając posiłki do pracy lub szkoły, warto inspirować się japońskim bento. To potrawa serwowana na wynos w przeznaczonym do tego pudełku. Ważną rolę odgrywa sposób podania składników – powinny być podzielone tak, by można było zjeść je na jeden kęs. Niezwykle ważne jest także estetyczne ułożenie produktów.

Dla urozmaicenia:

Planując codzienne menu, przekonajcie się do gotowania z resztek. Jest to nie tylko ekonomiczne, ale też modne. Mięso z rosołu zamieńcie w nadzienie do krokietów, a niewykorzystane w daniach wędliny i warzywa umieśćcie w zapiekankach.