Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Jak zamarynować pierś z gęsi – jakich przypraw użyć?
Gęsina ma długą historię w polskiej tradycji kulinarnej. Była ozdobą szlacheckich stołów w czasie wystawnych biesiad. Zainteresowanie tym rodzajem mięsa i sposobami na to, jak upiec pierś z gęsi, znowu rośnie i to nie tylko podczas obchodów dnia świętego Marcina. Planując przyrządzenie piersi z gęsi, zaopatrzcie się w:
- majeranek,
- estragon,
- gorczycę,
- liść laurowy,
- jałowiec,
- rozmaryn,
- czosnek.
Do marynaty do gęsi przydadzą się również miód i sok z cytryny. Do wykwintnej gęsiny kapitalnie pasuje czerwone wino wytrawne.
Jak zamarynować gęś – podstawowe informacje
Popularnym sposobem na zamarynowanie piersi z gęsi jest zanurzenie ich w zimnej wodzie z solą na kilka godzin, następnie wyjęcie i nasmarowanie wybranymi przyprawami. Można ominąć pierwszy etap i od razu umieścić piersi z gęsi w marynacie. Jeśli nie jesteście pewni, jak zrobić pierś z gęsi, która będzie zachwycać smakiem nawet najbardziej wymagających gości, polecamy zrobić niewielkie nacięcia w mięsie, by aromat przypraw i ziół łatwiej do niego przeniknął. Mięso powinno spędzić w marynacie co najmniej 12 godzin. Istotne jest, by przed dalszą obróbką dokładnie oczyścić je ze składników marynaty. Podczas pieczenia lub smażenia, przyprawy mogłyby przypalić się, nadając gęsi gorzki posmak.
Jak upiec pierś z gęsi?
Zazwyczaj w piekarniku ląduje cała gęś, którą dodatkowo można nafaszerować pysznymi dodatkami. Gdy jednak nie planujemy dużego przyjęcia, rozsądniej jest postawić na mniejszą porcję mięsa. Zyskamy pewność, że nic się nie zmarnuje, a pieczona pierś z gęsi również smakuje wyśmienicie. Gdy mięso zostało już zamarynowane, a następnie oczyszczone, możemy przejść do dalszych manewrów wyjaśniających, jak upiec pierś z gęsi. Jak przyrządzić pierś z gęsi krok po kroku?
- Gęsinę należy wyjąć z lodówki około godzinę przed obróbką termiczną.
- Na patelni (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy piersi z gęsi skórą skierowaną w dół.
- Gdy część tłuszczu wytopi się, przewracamy mięso na drugą stronę i obsmażamy przez 2 minuty.
- Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczenie potrwa 35-45 minut.
Pieczenie piersi z gęsi – porady
- Dobrym pomysłem jest upieczenie mięsa z kawałkami jabłek i pomarańczy.
- Jak upiec pierś z gęsi, nie tracąc jej soczystości? Gęsinę należy piec pod przykryciem, by wierzch mięsa nie wysuszył się. Można użyć pokrywki od naczynia żaroodpornego lub folii aluminiowej.
- Pokrywkę warto zdjąć 10 minut przed końcem pieczenia – mięso ładnie się zarumieni.
- Z krojeniem i degustacją warto poczekać 5-10 minut, by piersi z gęsi zachowały wszystkie mięsne soki.
Jak zrobić pierś z gęsi – inspiracje
Drób jest lubianym i uniwersalnym mięsem. Piersi z kurczaka albo indyka często pojawiają się w domowych jadłospisach. Docenia się nie tylko ich smak, ale też szybkość przygotowania. Gdy jednak potrzeba czegoś naprawdę ekstra, wybierajmy bardziej elegancką gęsinę, np. pod postacią pieczonej gęsi z kasztanami (lub jabłkami) – już same dodatki wskazują na to, że mamy do czynienia z niebanalnym specjałem, a kucharz zdecydowanie wie, jak zamarynować gęś. Gęś podawać można na wiele sposobów, a pieczone piersi to dopiero początek wykwintnej uczty. Pieczona gęś z jabłkami wygląda bardzo szykownie, a smakuje? Tego trzeba spróbować! Kolejnym efektownym sposobem podania mięsa jest pieczona gęś z migdałowym nadzieniem. Kolejny klasyk to gęś duszona z jabłkami, do której zrobienia nieodzowne okażą się gęsie udka. Każdy szef kuchni będzie sięgać po nie z apetytem, gdy przyjdzie pora na aromatyczną pieczoną gęś, czyli następne wcielenie stylowej potrawy. Udek z gęsi użyć można także do pierekaczewnika – tatarskiego pieroga w kształcie rolady. Oto pomysły na świąteczny obiad, stanowiąc odpowiedź na pytanie, jak przyrządzić pierś z gęsi, która zrobi wrażenie na wszystkich biesiadnikach.
Komentarze (0)