Gęś duszona z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

407 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

15 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gęś umyj. Posyp dokładnie przyprawą Knorr.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Podlej rosołem i duś do miękkości.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęś duszona z jabłkamiGęś duszona z jabłkami

Gęś duszona z jabłkami – przepis na nią jest prosty, a gotowa potrawa niezwykle smaczna i efektowna. Doskonale sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, np. z okazji świąt czy rodzinnego spotkania. Na początek mięso dokładnie umyj i oprósz obficie przyprawą, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Żeby mięso wyszło nie tylko pyszne, ale także kruche, podsmaż je ze wszystkich stron razem z cebulą, a potem duś w rosole, aż będzie miękkie i z łatwością odejdzie od kości. Wtedy dodaj do potrawy majeranek oraz pokrojone jabłka. Ich słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do pieczonych mięs. By uzyskać jak najlepszy efekt, wykorzystaj jabłka o wyraźnie kwaskowatym smaku, na przykład szare renety. Na koniec dopraw gęś cynamonem i gałką muszkatołową. Gęś duszoną z jabłkami serwuj z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami oraz czerwoną kapustą. Przekonaj się, że jej przyrządzenie jest proste! Zaserwuj to efektowne danie na najbliższą okazję i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.