
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
15 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gęś umyj. Posyp dokładnie przyprawą Knorr.

Krok 2
Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.

Krok 3
Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.

Krok 4
Podlej rosołem i duś do miękkości.

Krok 5
Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gęś duszona z jabłkami
Gęś duszona z jabłkami – przepis na nią jest prosty, a gotowa potrawa niezwykle smaczna i efektowna. Doskonale sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, np. z okazji świąt czy rodzinnego spotkania. Na początek mięso dokładnie umyj i oprósz obficie przyprawą, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Żeby mięso wyszło nie tylko pyszne, ale także kruche, podsmaż je ze wszystkich stron razem z cebulą, a potem duś w rosole, aż będzie miękkie i z łatwością odejdzie od kości. Wtedy dodaj do potrawy majeranek oraz pokrojone jabłka. Ich słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do pieczonych mięs. By uzyskać jak najlepszy efekt, wykorzystaj jabłka o wyraźnie kwaskowatym smaku, na przykład szare renety. Na koniec dopraw gęś cynamonem i gałką muszkatołową. Gęś duszoną z jabłkami serwuj z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami oraz czerwoną kapustą. Przekonaj się, że jej przyrządzenie jest proste! Zaserwuj to efektowne danie na najbliższą okazję i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.


































