Gęś duszona z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęś duszona z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
438 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

15 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gęś umyj. Posyp dokładnie przyprawą Knorr.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Podlej rosołem i duś do miękkości.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęś duszona z jabłkamiGęś duszona z jabłkami

Gęś duszona z jabłkami – przepis na nią jest prosty, a gotowa potrawa niezwykle smaczna i efektowna. Doskonale sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, np. z okazji świąt czy rodzinnego spotkania. Na początek mięso dokładnie umyj i oprósz obficie przyprawą, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Żeby mięso wyszło nie tylko pyszne, ale także kruche, podsmaż je ze wszystkich stron razem z cebulą, a potem duś w rosole, aż będzie miękkie i z łatwością odejdzie od kości. Wtedy dodaj do potrawy majeranek oraz pokrojone jabłka. Ich słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do pieczonych mięs. By uzyskać jak najlepszy efekt, wykorzystaj jabłka o wyraźnie kwaskowatym smaku, na przykład szare renety. Na koniec dopraw gęś cynamonem i gałką muszkatołową. Gęś duszoną z jabłkami serwuj z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami oraz czerwoną kapustą. Przekonaj się, że jej przyrządzenie jest proste! Zaserwuj to efektowne danie na najbliższą okazję i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.