Gęś duszona z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gęś duszona z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

407 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

15 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gęś umyj. Posyp dokładnie przyprawą Knorr.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Podlej rosołem i duś do miękkości.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Gęś duszona z jabłkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś duszona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Meksykański kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęś duszona z jabłkamiGęś duszona z jabłkami

Gęś duszona z jabłkami – przepis na nią jest prosty, a gotowa potrawa niezwykle smaczna i efektowna. Doskonale sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, np. z okazji świąt czy rodzinnego spotkania. Na początek mięso dokładnie umyj i oprósz obficie przyprawą, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Żeby mięso wyszło nie tylko pyszne, ale także kruche, podsmaż je ze wszystkich stron razem z cebulą, a potem duś w rosole, aż będzie miękkie i z łatwością odejdzie od kości. Wtedy dodaj do potrawy majeranek oraz pokrojone jabłka. Ich słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do pieczonych mięs. By uzyskać jak najlepszy efekt, wykorzystaj jabłka o wyraźnie kwaskowatym smaku, na przykład szare renety. Na koniec dopraw gęś cynamonem i gałką muszkatołową. Gęś duszoną z jabłkami serwuj z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami oraz czerwoną kapustą. Przekonaj się, że jej przyrządzenie jest proste! Zaserwuj to efektowne danie na najbliższą okazję i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.