Pieczony kurczak z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

1 opakowanie

20 gramów

20 gramów

20 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 ziarna

1 sztuka

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz, natrzyj z zewnątrz i wewnątrz Naturalną przyprawą do kurczaka Knorr. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie kurczaka umieść w w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 2

Krok 3

Kurczaka podlej 300 mililitrami wody, dodaj pokrojone bakalie i piecz jeszcze kolejne 30 minut.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj powstały z pieczenia wywar mieszając go z Sosem do pieczeni jasnym Knorr i masłem.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy, dwa goździki i laskę cynamonu.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 5

Krok 6

Sos gotuj przez 5 minut. Kurczaka pokrój na mniejsze porcje i podawaj z opieczonymi ziemniakami i sosem.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 26.09.2017

    Smakowało - pyszny kurczak z bakaliami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 26.09.2017

    Jest właśnie idealny smak, jaki uwielbiam. Pycha. POZDRAWIAM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po polsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z bakaliami Pieczony kurczak z bakaliami

Kurczak z bakaliami to połączenie słodyczy z pikantną nutą. Słodko-wytrawne danie pachnie cynamonem i goździkami. Przyrządza się je z gęstym, pełnym suszonych owoców sosem. Jeśli masz ochotę na tę wyśmienitą mieszankę, zaopatrz się w kurczaka i bakalie. Oczyść mięso, natrzyj je pikantną przyprawą do drobiu i włóż do piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie dolej do naczynia z mięsem wody i dosyp bakalie. Będą Ci potrzebne: suszone jabłka, śliwki, morele i rodzynki. Z tymi dodatkami piecz kurczaka kolejne 30 minut. Powstały wywar z owocami wlej później na patelnię z podsmażoną cebulą i dodaj do niego m.in. przyprawę do jasnego sosu pieczeniowego. Dopraw go laską cynamonu, goździkami i skórką z pomarańczy – dzięki nim danie nabierze głębokiego aromatu. Tak przyrządzonym sosem polej mięso i serwuj je z pieczonymi ziemniakami. Kurczak z bakaliami będzie doskonale smakował także z ryżem lub kaszą perłową. Potrawę posyp migdałami lub orzechami. Będzie też pyszna z surówką z marchewki i jabłka. Przygotuj pieczonego kurczaka z bakaliami, korzystając z podanego przepisu.