Pieczony kurczak z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

229 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

20 gramów

20 gramów

20 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz, natrzyj z zewnątrz i wewnątrz Naturalną przyprawą do kurczaka Knorr. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie kurczaka umieść w w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 2

Krok 3

Kurczaka podlej 300 mililitrami wody, dodaj pokrojone bakalie i piecz jeszcze kolejne 30 minut.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj powstały z pieczenia wywar mieszając go z Sosem do pieczeni jasnym Knorr i masłem.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy, dwa goździki i laskę cynamonu.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 5

Krok 6

Sos gotuj przez 5 minut. Kurczaka pokrój na mniejsze porcje i podawaj z opieczonymi ziemniakami i sosem.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Smakowało - pyszny kurczak z bakaliami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska

    Jest właśnie idealny smak, jaki uwielbiam. Pycha. POZDRAWIAM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z bakaliami Pieczony kurczak z bakaliami

Kurczak z bakaliami to połączenie słodyczy z pikantną nutą. Słodko-wytrawne danie pachnie cynamonem i goździkami. Przyrządza się je z gęstym, pełnym suszonych owoców sosem. Jeśli masz ochotę na tę wyśmienitą mieszankę, zaopatrz się w kurczaka i bakalie. Oczyść mięso, natrzyj je pikantną przyprawą do drobiu i włóż do piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie dolej do naczynia z mięsem wody i dosyp bakalie. Będą Ci potrzebne: suszone jabłka, śliwki, morele i rodzynki. Z tymi dodatkami piecz kurczaka kolejne 30 minut. Powstały wywar z owocami wlej później na patelnię z podsmażoną cebulą i dodaj do niego m.in. przyprawę do jasnego sosu pieczeniowego. Dopraw go laską cynamonu, goździkami i skórką z pomarańczy – dzięki nim danie nabierze głębokiego aromatu. Tak przyrządzonym sosem polej mięso i serwuj je z pieczonymi ziemniakami. Kurczak z bakaliami będzie doskonale smakował także z ryżem lub kaszą perłową. Potrawę posyp migdałami lub orzechami. Będzie też pyszna z surówką z marchewki i jabłka. Przygotuj pieczonego kurczaka z bakaliami, korzystając z podanego przepisu.