Pieczony kurczak z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

1 opakowanie

20 gramów

20 gramów

20 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 ziarna

1 sztuka

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz, natrzyj z zewnątrz i wewnątrz Naturalną przyprawą do kurczaka Knorr. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie kurczaka umieść w w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 2

Krok 3

Kurczaka podlej 300 mililitrami wody, dodaj pokrojone bakalie i piecz jeszcze kolejne 30 minut.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj powstały z pieczenia wywar mieszając go z Sosem do pieczeni jasnym Knorr i masłem.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy, dwa goździki i laskę cynamonu.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 5

Krok 6

Sos gotuj przez 5 minut. Kurczaka pokrój na mniejsze porcje i podawaj z opieczonymi ziemniakami i sosem.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 26.09.2017

    Smakowało - pyszny kurczak z bakaliami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 26.09.2017

    Jest właśnie idealny smak, jaki uwielbiam. Pycha. POZDRAWIAM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z bakaliami Pieczony kurczak z bakaliami

Kurczak z bakaliami to połączenie słodyczy z pikantną nutą. Słodko-wytrawne danie pachnie cynamonem i goździkami. Przyrządza się je z gęstym, pełnym suszonych owoców sosem. Jeśli masz ochotę na tę wyśmienitą mieszankę, zaopatrz się w kurczaka i bakalie. Oczyść mięso, natrzyj je pikantną przyprawą do drobiu i włóż do piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie dolej do naczynia z mięsem wody i dosyp bakalie. Będą Ci potrzebne: suszone jabłka, śliwki, morele i rodzynki. Z tymi dodatkami piecz kurczaka kolejne 30 minut. Powstały wywar z owocami wlej później na patelnię z podsmażoną cebulą i dodaj do niego m.in. przyprawę do jasnego sosu pieczeniowego. Dopraw go laską cynamonu, goździkami i skórką z pomarańczy – dzięki nim danie nabierze głębokiego aromatu. Tak przyrządzonym sosem polej mięso i serwuj je z pieczonymi ziemniakami. Kurczak z bakaliami będzie doskonale smakował także z ryżem lub kaszą perłową. Potrawę posyp migdałami lub orzechami. Będzie też pyszna z surówką z marchewki i jabłka. Przygotuj pieczonego kurczaka z bakaliami, korzystając z podanego przepisu.