Pieczony kurczak z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

230 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

1 opakowanie

20 gramów

20 gramów

20 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 ziarna

1 sztuka

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz, natrzyj z zewnątrz i wewnątrz Naturalną przyprawą do kurczaka Knorr. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie kurczaka umieść w w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 2

Krok 3

Kurczaka podlej 300 mililitrami wody, dodaj pokrojone bakalie i piecz jeszcze kolejne 30 minut.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj powstały z pieczenia wywar mieszając go z Sosem do pieczeni jasnym Knorr i masłem.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy, dwa goździki i laskę cynamonu.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 5

Krok 6

Sos gotuj przez 5 minut. Kurczaka pokrój na mniejsze porcje i podawaj z opieczonymi ziemniakami i sosem.

Pieczony kurczak z bakaliami  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 26.09.2017

    Smakowało - pyszny kurczak z bakaliami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 26.09.2017

    Jest właśnie idealny smak, jaki uwielbiam. Pycha. POZDRAWIAM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z bakaliami Pieczony kurczak z bakaliami

Kurczak z bakaliami to połączenie słodyczy z pikantną nutą. Słodko-wytrawne danie pachnie cynamonem i goździkami. Przyrządza się je z gęstym, pełnym suszonych owoców sosem. Jeśli masz ochotę na tę wyśmienitą mieszankę, zaopatrz się w kurczaka i bakalie. Oczyść mięso, natrzyj je pikantną przyprawą do drobiu i włóż do piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie dolej do naczynia z mięsem wody i dosyp bakalie. Będą Ci potrzebne: suszone jabłka, śliwki, morele i rodzynki. Z tymi dodatkami piecz kurczaka kolejne 30 minut. Powstały wywar z owocami wlej później na patelnię z podsmażoną cebulą i dodaj do niego m.in. przyprawę do jasnego sosu pieczeniowego. Dopraw go laską cynamonu, goździkami i skórką z pomarańczy – dzięki nim danie nabierze głębokiego aromatu. Tak przyrządzonym sosem polej mięso i serwuj je z pieczonymi ziemniakami. Kurczak z bakaliami będzie doskonale smakował także z ryżem lub kaszą perłową. Potrawę posyp migdałami lub orzechami. Będzie też pyszna z surówką z marchewki i jabłka. Przygotuj pieczonego kurczaka z bakaliami, korzystając z podanego przepisu.