Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem

- Krok 1Mięso dokładnie oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także połową posiekanej natki pietruszki.
- Krok 2Pieczarki pokrój w cząstki, a cebulę w kostkę. Wszystko podsmaż.
- Krok 3Mleko wymieszaj z Sosem myśliwskim Knorr i zagotuj.
- Krok 4Następnie pokrój bułkę w kostkę i wymieszaj z sosem. Dodaj pieczarki, pozostałą posiekaną natkę pietruszki i lubczyk oraz jajko. Wymieszaj dokładnie farsz.
- Krok 5Nafaszeruj kurczaka i zwiąż go dratwą lub zepnij wykałaczkami.
- Krok 6Mięso ułóż w natłuszczonej margaryną brytfance i piecz w 160 °C przez 2 godziny.
Przygotowanie

Majeranek z krajów śródziemnomorskich
Majeranek jest ziołem szczególnie lubianym w Europie. Na Starym Kontynencie docenia się jego uniwersalność – pasuje do mięs, sosów i białych ryb. Jest też niezastąpiony do wielu warzyw, a najpopularniejsza kombinacja to majeranek + bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku, rozetrzyj go delikatnie w dłoniach – dzięki temu uwolnią się jego naturalne olejki eteryczne.