Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem
łatwe
155 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
300 mililitrów
0.5 pęczka
1 pęczek
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także połową posiekanej natki pietruszki.

Krok 2
Pieczarki pokrój w cząstki, a cebulę w kostkę. Wszystko podsmaż.

Krok 3
Mleko wymieszaj z Sosem myśliwskim Knorr i zagotuj.

Krok 4
Następnie pokrój bułkę w kostkę i wymieszaj z sosem. Dodaj pieczarki, pozostałą posiekaną natkę pietruszki i lubczyk oraz jajko. Wymieszaj dokładnie farsz.

Krok 5
Nafaszeruj kurczaka i zwiąż go dratwą lub zepnij wykałaczkami.

Krok 6
Mięso ułóż w natłuszczonej margaryną brytfance i piecz w 160 °C przez 2 godziny.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem
Kurczak od dawna jest obecny w tradycyjnej polskiej kuchni. Serwujesz go zapewne pod różnymi postaciami. Często występuje w wersji nadziewanej, a farsz ma za zadanie nadać mu odpowiedniego smaku i soczystości. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na obiad, kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem jest doskonałym rozwiązaniem! Typowo polski smak tworzą pieczarki, lubczyk oraz majeranek. Z kolei wyrazistości dodaje czosnek, bez którego trudno wyobrazić sobie pieczonego kurczaka. Czas więc na danie, które zapewne zagości w twoim menu na stałe!
Dla kogo?
Kurczak nadziewany pieczarkami z lubczykiem jest daniem dla każdego miłośnika mięsnych dań z piekarnika.
Na jaką okazję?
Kurczaka polecamy przede wszystkim jako danie obiadowe, szczególnie w dni świąteczne, gdy możesz poświęcić na gotowanie nieco więcej czasu.
Czy wiesz, że?
Lubczyk był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Swoją popularność zawdzięcza benedyktynom, którzy zajmowali się jego uprawą. Dziś jest nieodłącznym składnikiem dań wielu kuchni świata, docenianą przede wszystkim za wyjątkowo intensywny aromat.
Dla urozmaicenia:
Kurczak faszerowany pieczarkami i lubczykiem doskonale smakuje również na zimno. Możesz go zaserwować podczas przyjęcia, podając nadzienie w osobnym pojemniku.