Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem
łatwe
135 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
300 mililitrów
0.5 pęczka
1 pęczek
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także połową posiekanej natki pietruszki.
Krok 2
Pieczarki pokrój w cząstki, a cebulę w kostkę. Wszystko podsmaż.
Krok 3
Mleko wymieszaj z Sosem myśliwskim Knorr i zagotuj.
Krok 4
Następnie pokrój bułkę w kostkę i wymieszaj z sosem. Dodaj pieczarki, pozostałą posiekaną natkę pietruszki i lubczyk oraz jajko. Wymieszaj dokładnie farsz.
Krok 5
Nafaszeruj kurczaka i zwiąż go dratwą lub zepnij wykałaczkami.
Krok 6
Mięso ułóż w natłuszczonej margaryną brytfance i piecz w 160 °C przez 2 godziny.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem
Kurczak od dawna jest obecny w tradycyjnej polskiej kuchni. Serwujesz go zapewne pod różnymi postaciami. Często występuje w wersji nadziewanej, a farsz ma za zadanie nadać mu odpowiedniego smaku i soczystości. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na obiad, kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem jest doskonałym rozwiązaniem! Typowo polski smak tworzą pieczarki, lubczyk oraz majeranek. Z kolei wyrazistości dodaje czosnek, bez którego trudno wyobrazić sobie pieczonego kurczaka. Czas więc na danie, które zapewne zagości w twoim menu na stałe!
Dla kogo?
Kurczak nadziewany pieczarkami z lubczykiem jest daniem dla każdego miłośnika mięsnych dań z piekarnika.
Na jaką okazję?
Kurczaka polecamy przede wszystkim jako danie obiadowe, szczególnie w dni świąteczne, gdy możesz poświęcić na gotowanie nieco więcej czasu.
Czy wiesz, że?
Lubczyk był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Swoją popularność zawdzięcza benedyktynom, którzy zajmowali się jego uprawą. Dziś jest nieodłącznym składnikiem dań wielu kuchni świata, docenianą przede wszystkim za wyjątkowo intensywny aromat.
Dla urozmaicenia:
Kurczak faszerowany pieczarkami i lubczykiem doskonale smakuje również na zimno. Możesz go zaserwować podczas przyjęcia, podając nadzienie w osobnym pojemniku.