Kurczak faszerowany pieczarkami – z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

300 mililitrów

0.5 pęczka

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także połową posiekanej natki pietruszki.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w cząstki, a cebulę w kostkę. Wszystko podsmaż.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 2

Krok 3

Mleko wymieszaj z Sosem myśliwskim Knorr i zagotuj.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 3

Krok 4

Następnie pokrój bułkę w kostkę i wymieszaj z sosem. Dodaj pieczarki, pozostałą posiekaną natkę pietruszki i lubczyk oraz jajko. Wymieszaj dokładnie farsz.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj kurczaka i zwiąż go dratwą lub zepnij wykałaczkami.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 5

Krok 6

Mięso ułóż w natłuszczonej margaryną brytfance i piecz w 160 °C przez 2 godziny.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem

Kurczak od dawna jest obecny w tradycyjnej polskiej kuchni. Serwujesz go zapewne pod różnymi postaciami. Często występuje w wersji nadziewanej, a farsz ma za zadanie nadać mu odpowiedniego smaku i soczystości. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na obiad, kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem jest doskonałym rozwiązaniem! Typowo polski smak tworzą pieczarki, lubczyk oraz majeranek. Z kolei wyrazistości dodaje czosnek, bez którego trudno wyobrazić sobie pieczonego kurczaka. Czas więc na danie, które zapewne zagości w twoim menu na stałe!

Dla kogo?

Kurczak nadziewany pieczarkami z lubczykiem jest daniem dla każdego miłośnika mięsnych dań z piekarnika.

Na jaką okazję?

Kurczaka polecamy przede wszystkim jako danie obiadowe, szczególnie w dni świąteczne, gdy możesz poświęcić na gotowanie nieco więcej czasu.

Czy wiesz, że?

Lubczyk był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Swoją popularność zawdzięcza benedyktynom, którzy zajmowali się jego uprawą. Dziś jest nieodłącznym składnikiem dań wielu kuchni świata, docenianą przede wszystkim za wyjątkowo intensywny aromat.

Dla urozmaicenia:

Kurczak faszerowany pieczarkami i lubczykiem doskonale smakuje również na zimno. Możesz go zaserwować podczas przyjęcia, podając nadzienie w osobnym pojemniku.