Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem
łatwe
165 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
300 mililitrów
0.5 pęczka
1 pęczek
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także połową posiekanej natki pietruszki.

Krok 2
Pieczarki pokrój w cząstki, a cebulę w kostkę. Wszystko podsmaż.

Krok 3
Mleko wymieszaj z Sosem myśliwskim Knorr i zagotuj.

Krok 4
Następnie pokrój bułkę w kostkę i wymieszaj z sosem. Dodaj pieczarki, pozostałą posiekaną natkę pietruszki i lubczyk oraz jajko. Wymieszaj dokładnie farsz.

Krok 5
Nafaszeruj kurczaka i zwiąż go dratwą lub zepnij wykałaczkami.

Krok 6
Mięso ułóż w natłuszczonej margaryną brytfance i piecz w 160 °C przez 2 godziny.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem
Kurczak od dawna jest obecny w tradycyjnej polskiej kuchni. Serwujesz go zapewne pod różnymi postaciami. Często występuje w wersji nadziewanej, a farsz ma za zadanie nadać mu odpowiedniego smaku i soczystości. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na obiad, kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem jest doskonałym rozwiązaniem! Typowo polski smak tworzą pieczarki, lubczyk oraz majeranek. Z kolei wyrazistości dodaje czosnek, bez którego trudno wyobrazić sobie pieczonego kurczaka. Czas więc na danie, które zapewne zagości w twoim menu na stałe!
Dla kogo?
Kurczak nadziewany pieczarkami z lubczykiem jest daniem dla każdego miłośnika mięsnych dań z piekarnika.
Na jaką okazję?
Kurczaka polecamy przede wszystkim jako danie obiadowe, szczególnie w dni świąteczne, gdy możesz poświęcić na gotowanie nieco więcej czasu.
Czy wiesz, że?
Lubczyk był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Swoją popularność zawdzięcza benedyktynom, którzy zajmowali się jego uprawą. Dziś jest nieodłącznym składnikiem dań wielu kuchni świata, docenianą przede wszystkim za wyjątkowo intensywny aromat.
Dla urozmaicenia:
Kurczak faszerowany pieczarkami i lubczykiem doskonale smakuje również na zimno. Możesz go zaserwować podczas przyjęcia, podając nadzienie w osobnym pojemniku.