Kurczak po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

150 mililitrów

50 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój na cztery części. Kalafiora pokrój w różyczki.

Kurczak po indyjsku - Krok 1

Krok 2

W misce połącz Fix Knorr, wodę oraz śmietanę.

Kurczak po indyjsku - Krok 2

Krok 3

W naczynie żaroodporne wyłóż kurczaka i warzywa. Całość zalej sosem.

Kurczak po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku pod przykryciem 40 min w 180 st. C. Następnie odkryj i piecz jeszcze dodatkowo 10 min.

Kurczak po indyjsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ryżem lub chlebkiem pita.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po indyjskuKurczak po indyjsku

Kurczak to bardzo uniwersalny produkt, który umożliwia szybkie przygotowanie codziennego posiłku lub zrobienie popisowej, świątecznej potrawy. Mimo to każdy przepis może kiedyś się znudzić. Potrzebujecie inspiracji na smaczne i zaskakujące danie z drobiem takie jak kurczak po indyjsku? Rozpocznijcie smakowitą podróż do Indii!

Dla kogo?

Przepis na kurczaka idealny dla kucharzy, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w przyrządzaniu nieco bardziej egzotycznych potraw niż tradycyjne pierogi ruskie czy kluski śląskie. Po skosztowaniu kurczaka po indyjsku szybko nabierzecie odwagi do testowania kolejnych receptur.

Na jaką okazję?

Pachnący przyprawami orientalny kurczak okaże się daniem idealnym dla rozjaśnienia pochmurnych i ponurych dni. Porcja słońca na talerzu!

Czy wiesz, że?

Kurczaka wyjmijcie z lodówki godzinę przed włożeniem go do naczynia żaroodpornego. Dzięki tej prostej czynności będzie piekł się równomiernie.

Dla urozmaicenia:

Gotowego kurczaka po indyjsku posypcie świeżymi listkami kolendry.