Ciecierzyca z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciecierzyca z papryką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

2

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę wypłucz, namocz w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją, aby była miękka. Zostaw kilka łyżek wywaru, a ciecierzycę odsącz.

Krok 2

Paprykę pokrój na małe kawałeczki. Na rozgrzany olej wrzuć starty imbir, kumin, kurkumę i chili. Dodaj paprykę i smaż przez 3 minuty.

Krok 3

Teraz wlej kilka łyżek wywaru z ciecierzycy i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj jako dodatek do dań głównych albo jako samodzielne danie.

Krok 4

Wrzuć ciecierzycę i smaż jeszcze kilka minut, aby papryka zmiękła.

Krok 5

Na końcu dodaj obrane ze skórek i posiekane pomidory.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej