Ciecierzyca z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciecierzyca z papryką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

2

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę wypłucz, namocz w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją, aby była miękka. Zostaw kilka łyżek wywaru, a ciecierzycę odsącz.

Krok 2

Paprykę pokrój na małe kawałeczki. Na rozgrzany olej wrzuć starty imbir, kumin, kurkumę i chili. Dodaj paprykę i smaż przez 3 minuty.

Krok 3

Teraz wlej kilka łyżek wywaru z ciecierzycy i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj jako dodatek do dań głównych albo jako samodzielne danie.

Krok 4

Wrzuć ciecierzycę i smaż jeszcze kilka minut, aby papryka zmiękła.

Krok 5

Na końcu dodaj obrane ze skórek i posiekane pomidory.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej