Ciecierzyca z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciecierzyca z papryką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

2

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę wypłucz, namocz w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją, aby była miękka. Zostaw kilka łyżek wywaru, a ciecierzycę odsącz.

Krok 2

Paprykę pokrój na małe kawałeczki. Na rozgrzany olej wrzuć starty imbir, kumin, kurkumę i chili. Dodaj paprykę i smaż przez 3 minuty.

Krok 3

Teraz wlej kilka łyżek wywaru z ciecierzycy i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj jako dodatek do dań głównych albo jako samodzielne danie.

Krok 4

Wrzuć ciecierzycę i smaż jeszcze kilka minut, aby papryka zmiękła.

Krok 5

Na końcu dodaj obrane ze skórek i posiekane pomidory.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Frittata z szynką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej