Buraczki z papryką na zimę – sprawdzony przepis do słoików

Jednym z przetworów, który powinien na zimę znaleźć się w każdej spiżarni, są buraczki z papryką. Połączenie słodyczy buraków z delikatną ostrością papryki tworzy wyjątkowy dodatek do obiadów. Jeśli do tej pory znaliście jedynie klasyczny sposób na przyrządzanie buraczków do słoików w formie tartej lub wiórków, pora na zmiany. Przygotowanie ich w towarzystwie papryki jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Poznajcie przepis na buraczki z papryką, a już nigdy nie będziecie chcieli jeść ich inaczej!

Buraczki z papryką na zimę – sprawdzony przepis

Głęboka czerwień buraków i intensywna barwa papryki dodadzą koloru zimowym daniom obiadowym. Oprócz tego, że wyglądają apetycznie, tak samo również smakują. Świetnie pasują do mięs, kasz, ale także jako element sałatek. Można jeść je na zimno, ale i podgrzać, jeśli lubicie buraczki na ciepło. Zróbcie ich więcej, a będziecie mogli sięgnąć po słoik pełen smaku zawsze, gdy pogoda za oknem przypomni, że lato dawno się skończyło. Co będzie potrzebne do zrobienia tej niezwykłej sałatki? 2 kg buraków, 1 kg papryki, 2 cebule, 250 ml octu, 200 g cukru, 500 g wody i przyprawy – sól, pieprz, ok. 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Przynieście słoiki, bo pora zabrać się za zimowe zapasy!

Buraczki z papryką na zimę – przygotowanie

Nieobrane, ale dokładnie umyte buraki ugotujcie do miękkości. W zależności od ich wielkości czas gotowania wynosi od 40 minut do godziny. Po przestudzeniu obierzcie je ze skóry i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w paski. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Następnie przygotujcie zalewę. Do garnka z wodą dodajcie ocet, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie ok. 5 minut. W dużej misce wymieszajcie buraki, paprykę i cebulę. Zalejcie je gorącą zalewą i mieszajcie przez chwilę, żeby wszystkie warzywa dobrze naciągnęły przypraw. Do wyparzonych słoików nakładajcie sałatkę z zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika. Dokładnie zakręćcie wieczka i pasteryzujcie buraczki z papryką przez ok. 20 minut.

Przechowywanie buraczków na zimę z papryką

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmijcie, żeby ostygły. Można odwrócić je do góry dnem, żeby zapewnić im większą szczelność. Kiedy będą już zimne, przenieście je w zacienione i chłodne miejsce. Najlepiej, żeby była to spiżarnia lub piwniczka. Buraczki na zimę z papryką będą smakować idealnie po kilku tygodniach, kiedy smaki się przegryzą. Odpowiednio przechowywane nie zepsują się nawet przez kilka lat. Jednak możecie być pewni, że tak długo tam nie zabawią. Buraczki z papryką do słoików możecie podawać nie tylko do mięs. Świetnie sprawdzą się na kanapki, jako baza do sałatek, albo na zimno jako samodzielna przekąska.

Buraczki z papryką – do jakich dań pasują najlepiej?

To niezwykle uniwersalny dodatek, który doskonale komponuje się z klasycznymi potrawami polskiej kuchni, takimi jak pieczeń wieprzowa po myśliwsku, duszona karkówka lub kotlet schabowy. Słodko-kwaśne buraczki z papryką świetnie także zrównoważą smak wołowiny pieczonej w sosie. Mogą także być podawane do ryb lub drobiu. Ziemniaki, kasza gryczana czy kluski śląskie – nie ma obaw, że nie będą z nimi współgrać na talerzu. Jak widzicie, możliwości jest tak wiele, że planując przygotowywanie przetworów na zimę, z pewnością warto wziąć pod uwagę wykonanie tej prostej, a jakże wszechstronnej sałatki z buraczków i papryki.

Potrawy z buraków, których warto spróbować

Pora rozprawić się z przekonaniem, że buraki to jedynie dodatek do dań głównych, chociaż naturalnie w tej roli sprawdzają się znakomicie. Przygotujcie jednak carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki, a wasze zdanie na temat zastosowania buraka w kuchni całkowicie się zmieni. Śledzie z buraczkami, ze śmietaną i majonezem Hellmann’s Babuni podbiją niejedną imprezę. A jeśli od tych propozycji zrobiło wam się gorąco, szybki chłodnik z buraczków pomoże wam ochłonąć. Jedno jest pewne – buraka warto włączyć do swojego menu, aby delektować się jego wybornym smakiem!