Duszona karkówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona karkówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
383 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso nasmaruj musztardą. Następnie oprósz mąką i obsmaż z dwóch stron na patelni.

Duszona karkówka - Krok 1

Krok 2

W garnku przesmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj łyżkę mąki i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj usmażone mięso.

Duszona karkówka - Krok 2

Krok 3

Teraz wlej 1 litr wody, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i Sos do pieczeni ciemny Knorr, który wzbogaci smak dania.

Duszona karkówka - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj i duś około 20 minut. Na końcu dodaj odrobinę śmietanki i duś jeszcze około 10 minut, aż sos stanie się kremowy.

Duszona karkówka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak sosu, dodaj pod koniec duszenia szczyptę świeżo zmielonych ziaren pieprzu.

3

Opinie o przepisie

  • Aga

    Aga , 04.09.2022

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna kupczak

    anna kupczak , 17.11.2018

    bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ciechański

    Marcin Ciechański , 04.11.2018

    Rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Calzone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona karkówkaDuszona karkówka

Chcesz zjeść na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? To dobrze, że trafiłaś na ten przepis. Duszona karkówka z cebulą i ziemniakami to danie, któremu nie można się oprzeć. Świetnie smakuje przyrządzona na grillu, na świeżym powietrzu, ale może też zrobić ją w piekarniku lub udusić w garnku w pysznym sosie. Tak zrobiona karkówka jest soczysta i kusząca, a dzięki naszym przyprawom – pachnie obłędnie. Poprzez dodanie esencji do mięs oraz dwóch łyżek śmietanki danie będzie kremowe i jedwabiste w smaku. Karkówkę możesz podać z ulubionym dodatkiem. Będzie wspaniale smakować nie tylko z ziemniakami, ale także z chlebem, z ryżem czy kaszą. Sałatka z sałaty rzymskiej bądź inna, twoja ulubiona surówka, idealnie będzie współgrać z karkówką. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom i stanie się stałą pozycją w waszym domowym menu.