Duszona karkówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona karkówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

367 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

542 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso nasmaruj musztardą. Następnie oprósz mąką i obsmaż z dwóch stron na patelni.

Duszona karkówka - Krok 1

Krok 2

W garnku przesmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj łyżkę mąki i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj usmażone mięso.

Duszona karkówka - Krok 2

Krok 3

Teraz wlej 1 litr wody, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i Sos do pieczeni ciemny Knorr, który wzbogaci smak dania.

Duszona karkówka - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj i duś około 20 minut. Na końcu dodaj odrobinę śmietanki i duś jeszcze około 10 minut, aż sos stanie się kremowy.

Duszona karkówka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak sosu, dodaj pod koniec duszenia szczyptę świeżo zmielonych ziaren pieprzu.

2

Opinie o przepisie

  • anna kupczak

    anna kupczak , 17.11.2018

    bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ciechański

    Marcin Ciechański , 04.11.2018

    Rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona karkówkaDuszona karkówka

Chcesz zjeść na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? To dobrze, że trafiłaś na ten przepis. Duszona karkówka z cebulą i ziemniakami to danie, któremu nie można się oprzeć. Świetnie smakuje przyrządzona na grillu, na świeżym powietrzu, ale może też zrobić ją w piekarniku lub udusić w garnku w pysznym sosie. Tak zrobiona karkówka jest soczysta i kusząca, a dzięki naszym przyprawom – pachnie obłędnie. Poprzez dodanie esencji do mięs oraz dwóch łyżek śmietanki danie będzie kremowe i jedwabiste w smaku. Karkówkę możesz podać z ulubionym dodatkiem. Będzie wspaniale smakować nie tylko z ziemniakami, ale także z chlebem, z ryżem czy kaszą. Sałatka z sałaty rzymskiej bądź inna, twoja ulubiona surówka, idealnie będzie współgrać z karkówką. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom i stanie się stałą pozycją w waszym domowym menu.