Duszona karkówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona karkówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
383 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

628 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso nasmaruj musztardą. Następnie oprósz mąką i obsmaż z dwóch stron na patelni.

Duszona karkówka - Krok 1

Krok 2

W garnku przesmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj łyżkę mąki i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj usmażone mięso.

Duszona karkówka - Krok 2

Krok 3

Teraz wlej 1 litr wody, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i Sos do pieczeni ciemny Knorr, który wzbogaci smak dania.

Duszona karkówka - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj i duś około 20 minut. Na końcu dodaj odrobinę śmietanki i duś jeszcze około 10 minut, aż sos stanie się kremowy.

Duszona karkówka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak sosu, dodaj pod koniec duszenia szczyptę świeżo zmielonych ziaren pieprzu.

3

Opinie o przepisie

  • Aga

    Aga , 04.09.2022

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna kupczak

    anna kupczak , 17.11.2018

    bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ciechański

    Marcin Ciechański , 04.11.2018

    Rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona karkówkaDuszona karkówka

Chcesz zjeść na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? To dobrze, że trafiłaś na ten przepis. Duszona karkówka z cebulą i ziemniakami to danie, któremu nie można się oprzeć. Świetnie smakuje przyrządzona na grillu, na świeżym powietrzu, ale może też zrobić ją w piekarniku lub udusić w garnku w pysznym sosie. Tak zrobiona karkówka jest soczysta i kusząca, a dzięki naszym przyprawom – pachnie obłędnie. Poprzez dodanie esencji do mięs oraz dwóch łyżek śmietanki danie będzie kremowe i jedwabiste w smaku. Karkówkę możesz podać z ulubionym dodatkiem. Będzie wspaniale smakować nie tylko z ziemniakami, ale także z chlebem, z ryżem czy kaszą. Sałatka z sałaty rzymskiej bądź inna, twoja ulubiona surówka, idealnie będzie współgrać z karkówką. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom i stanie się stałą pozycją w waszym domowym menu.