
Składniki
250 gramów
null szczypt
2 łyżki
0.5 litra
3 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
30 gramów
250 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z połową ciepłego mleka i połową mąki pszennej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
Krok 2
Do drożdży dodaj roztopione masło, szczyptę soli, cukier i utarte żółtka jajek. Ciasto wyrób stopniowo dodając po trochę mąki pszennej, mąki gryczanej i mleka.
Krok 3
Ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Białka ubij, połącz z ciastem. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smaż małe placki z obu stron na złoty kolor. Bliny osusz na papierowych ręcznikach.
Krok 4
Na każdym placku połóż zwinięty plasterek łososia pokropiony sokiem z cytryny i posypany koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej