Bliny z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bliny z łososiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

null szczypt

2 łyżki

0.5 litra

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

30 gramów

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z połową ciepłego mleka i połową mąki pszennej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.

Krok 2

Do drożdży dodaj roztopione masło, szczyptę soli, cukier i utarte żółtka jajek. Ciasto wyrób stopniowo dodając po trochę mąki pszennej, mąki gryczanej i mleka.

Krok 3

Ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Białka ubij, połącz z ciastem. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smaż małe placki z obu stron na złoty kolor. Bliny osusz na papierowych ręcznikach.

Krok 4

Na każdym placku połóż zwinięty plasterek łososia pokropiony sokiem z cytryny i posypany koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej