Bliny z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bliny z łososiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

250 gramów

0.5 litra

2 łyżki

30 gramów

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

null szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z połową ciepłego mleka i połową mąki pszennej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.

Krok 2

Do drożdży dodaj roztopione masło, szczyptę soli, cukier i utarte żółtka jajek. Ciasto wyrób stopniowo dodając po trochę mąki pszennej, mąki gryczanej i mleka.

Krok 3

Ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Białka ubij, połącz z ciastem. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smaż małe placki z obu stron na złoty kolor. Bliny osusz na papierowych ręcznikach.

Krok 4

Na każdym placku połóż zwinięty plasterek łososia pokropiony sokiem z cytryny i posypany koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej