
Składniki
250 gramów
null szczypt
2 łyżki
0.5 litra
3 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
30 gramów
250 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z połową ciepłego mleka i połową mąki pszennej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
Krok 2
Do drożdży dodaj roztopione masło, szczyptę soli, cukier i utarte żółtka jajek. Ciasto wyrób stopniowo dodając po trochę mąki pszennej, mąki gryczanej i mleka.
Krok 3
Ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Białka ubij, połącz z ciastem. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smaż małe placki z obu stron na złoty kolor. Bliny osusz na papierowych ręcznikach.
Krok 4
Na każdym placku połóż zwinięty plasterek łososia pokropiony sokiem z cytryny i posypany koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej