Ziemniaki faszerowane śledziem - pieczone | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki faszerowane śledziem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
156 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w łupinach na pół miękko. Następnie przestudź, przetnij na pół i wydrąż środki. Miąższ ziemniaczany przełóż do miski.

Ziemniaki faszerowane śledziem - Krok 1

Krok 2

Do wydrążonego miąższu dodaj drobno pokrojoną cebulę, pieprz, surowe jajko, śmietanę i przyprawę Knorr. Dobrze wymieszaj.

Ziemniaki faszerowane śledziem - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z miąższem ziemniaczanym.

Ziemniaki faszerowane śledziem - Krok 3

Krok 4

Farszem napełnij ziemniaki i zapiecz w piekarniku w 180 stopniach ok 25 min. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Ziemniaki faszerowane śledziem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki faszerowane śledziemZiemniaki faszerowane śledziem

Ziemniaki faszerowane śledziem – to dobra propozycja, jeśli potrzebujesz przystawki przed daniem głównym lub podczas podwieczorku. Przepis wykorzystasz także do swojego menu karnawałowego. Na początek do gotujących się ziemniaków wsyp odrobinę bazylii. Kiedy będziesz wydrążać je w środku, pamiętaj, aby robić to ostrożnie, nie naruszając skórki. Śledzie wybieraj dorodne i tłuste, o jasnym mięsie. Ważne, żeby je umyć i osuszyć przed pokrojeniem – zrób to bardzo drobno. Do farszu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, który nada mu ostrości, a także bazylię (może być suszona). Na koniec ziemniaki posyp startym serem – sprawdzi się na przykład gouda, edamski lub mozzarella. Do dekoracji użyj posiekanego szczypiorku lub koperku. Ziemniaki faszerowane śledziem podawaj w towarzystwie sosu czosnkowego lub majonezowego z chrzanem. Możesz przyrządzić również sałatkę meksykańską (z papryką, fasolą, kukurydzą, ananasem oraz porem). To prosty sposób na przyrządzenie wytrawnej przekąski. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje.