Placuszki z ziemniaków gotowanych - placki: przepis | Przepisy.pl pixel

Placuszki z ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

144

heart
602 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

25 gramów

25 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (około 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka.

Placuszki z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Placuszki z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Placuszki z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (około 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy około 6 centymetrów.

Placuszki z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.

Placuszki z ziemniaków - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • weronika wiktorowicz

    weronika wiktorowicz , 01.02.2018

    pyszne☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z ziemniakówPlacuszki z ziemniaków

To danie w stylu „coś z niczego”. By je zrobić, potrzebujesz ugotowanych ziemniaków, mogą być te, które zostały niezjedzone z poprzedniego obiadu, a także jajka, odrobiny mąki oraz kwaśnej śmietany i przypraw – najlepiej natki pietruszki i czosnku w kostkach. Placki ziemniaczane w naszym przepisie formuje się w rękach i tak przygotowane układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie zapieka w piekarniku. Dzięki tej metodzie, placki nie nasiąkną tłuszczem, jak ma to miejsce podczas smażenia ich na patelni. Wychodzą pulchne i puszyste, a smakują wybornie. Mogą być samodzielnym daniem, zjadanym np. z dipem lub jogurtem naturalnym, lub dodatkiem do sosów mięsnych lub grzybowych. Uwaga – jeśli lubisz intensywniejsze smaki – dorzuć do masy na placki chili w proszku lub odrobinę startego dojrzewającego sera, np. parmezanu. Jeśli dodasz curry lub kurkumę – nabiorą złocistożółtego koloru.