
Składniki
450 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
25 gramów
25 gramów
3 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (około 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka.

Krok 2
Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Krok 4
Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (około 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy około 6 centymetrów.

Krok 5
Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z ziemniaków
To danie w stylu „coś z niczego”. By je zrobić, potrzebujesz ugotowanych ziemniaków, mogą być te, które zostały niezjedzone z poprzedniego obiadu, a także jajka, odrobiny mąki oraz kwaśnej śmietany i przypraw – najlepiej natki pietruszki i czosnku w kostkach. Placki ziemniaczane w naszym przepisie formuje się w rękach i tak przygotowane układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie zapieka w piekarniku. Dzięki tej metodzie, placki nie nasiąkną tłuszczem, jak ma to miejsce podczas smażenia ich na patelni. Wychodzą pulchne i puszyste, a smakują wybornie. Mogą być samodzielnym daniem, zjadanym np. z dipem lub jogurtem naturalnym, lub dodatkiem do sosów mięsnych lub grzybowych. Uwaga – jeśli lubisz intensywniejsze smaki – dorzuć do masy na placki chili w proszku lub odrobinę startego dojrzewającego sera, np. parmezanu. Jeśli dodasz curry lub kurkumę – nabiorą złocistożółtego koloru.