Placuszki z ziemniaków gotowanych - placki: przepis | Przepisy.pl pixel

Placuszki z ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

146

heart
603 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

25 gramów

25 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (około 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka.

Placuszki z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Placuszki z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Placuszki z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (około 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy około 6 centymetrów.

Placuszki z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.

Placuszki z ziemniaków - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • weronika wiktorowicz

    weronika wiktorowicz , 01.02.2018

    pyszne☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z ziemniakówPlacuszki z ziemniaków

To danie w stylu „coś z niczego”. By je zrobić, potrzebujesz ugotowanych ziemniaków, mogą być te, które zostały niezjedzone z poprzedniego obiadu, a także jajka, odrobiny mąki oraz kwaśnej śmietany i przypraw – najlepiej natki pietruszki i czosnku w kostkach. Placki ziemniaczane w naszym przepisie formuje się w rękach i tak przygotowane układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie zapieka w piekarniku. Dzięki tej metodzie, placki nie nasiąkną tłuszczem, jak ma to miejsce podczas smażenia ich na patelni. Wychodzą pulchne i puszyste, a smakują wybornie. Mogą być samodzielnym daniem, zjadanym np. z dipem lub jogurtem naturalnym, lub dodatkiem do sosów mięsnych lub grzybowych. Uwaga – jeśli lubisz intensywniejsze smaki – dorzuć do masy na placki chili w proszku lub odrobinę startego dojrzewającego sera, np. parmezanu. Jeśli dodasz curry lub kurkumę – nabiorą złocistożółtego koloru.