Placuszki z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placuszki z ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

134

492 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1039 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2908 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

25 gramów

25 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (około 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka.

Placuszki z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Placuszki z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Placuszki z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (około 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy około 6 centymetrów.

Placuszki z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.

Placuszki z ziemniaków - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • weronika wiktorowicz

    weronika wiktorowicz , 01.02.2018

    pyszne☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z ziemniakówPlacuszki z ziemniaków

To danie w stylu „coś z niczego”. By je zrobić, potrzebujesz ugotowanych ziemniaków, mogą być te, które zostały niezjedzone z poprzedniego obiadu, a także jajka, odrobiny mąki oraz kwaśnej śmietany i przypraw – najlepiej natki pietruszki i czosnku w kostkach. Placki ziemniaczane w naszym przepisie formuje się w rękach i tak przygotowane układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie zapieka w piekarniku. Dzięki tej metodzie, placki nie nasiąkną tłuszczem, jak ma to miejsce podczas smażenia ich na patelni. Wychodzą pulchne i puszyste, a smakują wybornie. Mogą być samodzielnym daniem, zjadanym np. z dipem lub jogurtem naturalnym, lub dodatkiem do sosów mięsnych lub grzybowych. Uwaga – jeśli lubisz intensywniejsze smaki – dorzuć do masy na placki chili w proszku lub odrobinę startego dojrzewającego sera, np. parmezanu. Jeśli dodasz curry lub kurkumę – nabiorą złocistożółtego koloru.