Przepisy na Placki ziemniaczane
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane – prosta potrawa, którą możesz przyrządzić na wiele różnych wariantów. Pierwsze przepisy na nią pojawiły się już w XVII wieku, w Stoczku Warmińskim. Na nich bazują dzisiejsze, różnorodne metody serwowania placków. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, dzięki czemu mogą stanowić dobrą propozycję na szybki obiad. Serwuje się je na słono – z gulaszem, kwaśną śmietaną, gzikiem czy pokruszoną bryndzą. Istnieją też słodkie wersje: z cukrem, śmietaną i konfiturami. Wśród tylu możliwości każdy znajdzie swój ulubiony smak i sposób podania. Starte ziemniaki możesz sparzyć wrzącym mlekiem, dzięki temu nie ściemnieją, będą delikatniejsze i bardziej chrupiące. Na Śląsku popularne są placki ziemniaczane wypiekanie na blasze i podawanie z omastą, skwarkami z boczku lub kwaśną śmietaną. Z kolei na Podlasiu do masy dodaje się majeranek i pieprz. Opcji podania gotowego dania jest wiele, ale tak naprawdę każdy jest dobry. Popularne są również placki ziemniaczane po węgiersku, połączone ze smacznym gulaszem z papryką i pieczarkami. Nie są znane jedynie w Polsce, ale także w kuchni żydowskiej, szwajcarskiej, ukraińskiej czy irlandzkiej, gdzie nazywa się je hash browns. Niezależnie od wersji przygotowania i nazwy, zasada jest ta sama: należy je podawać zaraz po usmażeniu, żeby zachować ich chrupkość. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, placki po usmażeniu możesz położyć na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane mogą być serwowane jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do mięs. Masę do placków ziemniaczanych można urozmaicić dodatkiem cebuli, którą warto wcześniej podsmażyć. Świetnie smakują ze szpinakiem i szynką, ale też z łososiem czy krewetkami. Użyj sezonowych warzyw i łącz je z ulubionymi dodatkami. Jeśli nie masz inspiracji, a chcesz odkryć oryginalne sposoby na urozmaicenie placków ziemniaczanych – jesteś w dobrym miejscu. Przygotowaliśmy dla Ciebie bazę różnorodnych przepisów, z których na pewno wybierzesz swoje ulubione. Do dzieła!