Przepisy na Placki ziemniaczane | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Placki ziemniaczane

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (56)

Placuszki z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To danie w stylu „coś z niczego”. By je zrobić, potrzebujesz ugotowanych ziemniaków, mogą być te...
Chrupiące placki ziemniaczane
ratingratingratingratingrating

161

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań kuchni pol...
Placki ziemniaczane
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Jedni zajadają się plackami ziemniaczanymi posypanymi cukrem, inni z ochotą dodają do nich gęstą...
Placki ziemniaczane po góralsku
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przepisy na placuszki warzywne cieszą się dużą popularnością. Można je przyrządzić z różnych warz...
Placki ziemniaczane z cukinią
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prezentujemy pomysłowe połączenie znanych i uwielbianych przez Polaków placków ziemniaczanych ze...
Placki ziemniaczane z fasolką
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placki ziemniaczane jadane się chętnie na całym świecie. Występują pod różnymi nazwami, ale łączy...
Placki ziemniaczane aloo tikki
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kuchnia indyjska to głównie placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to l...
Kolorowe placki ziemniaczane
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Ich podstawową wersję można...
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wszyscy znamy chrupiące placki ziemniaczane, które świetnie smakują z ulubionymi dodatkami. A gdy...
Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Klasyczne placki ziemniaczane to smaczna i uniwersalna propozycja na danie obiadowe. Sekret ich s...
Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Placki ziemniaczane należą do najbardziej znanych potraw. Wydaje Ci się, że nic Cię w nich nie za...
Placki ziemniaczane nadziewane serem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nadziewane placki ziemniaczane to smaczna i prosta w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Dod...
Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Placków ziemniaczanych z pewnością nie musimy wam przedstawiać. Ich tradycyjną wersję znają wszys...
Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością tak! To niemal narodowa potrawa Polaków. Warto rozbudzić...
Placki ziemniaczane z kabaczkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Uważacie, że ziemniaki to pospolite i mało interesujące bulwy? Przygotowując przepis na placki zi...
placki ziemniaczane z sosem gulaszowym
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Placki ziemniaczane chyba dla nikogo nie stanowią kulinarnej nowinki. W Polsce przygotowywane są...

Ciekawostki i porady

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – prosta potrawa, którą możesz przyrządzić na wiele różnych wariantów. Pierwsze przepisy na nią pojawiły się już w XVII wieku, w Stoczku Warmińskim. Na nich bazują dzisiejsze, różnorodne metody serwowania placków. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, dzięki czemu mogą stanowić dobrą propozycję na szybki obiad. Serwuje się je na słono – z gulaszem, kwaśną śmietaną, gzikiem czy pokruszoną bryndzą. Istnieją też słodkie wersje: z cukrem, śmietaną i konfiturami. Wśród tylu możliwości każdy znajdzie swój ulubiony smak i sposób podania. Starte ziemniaki możesz sparzyć wrzącym mlekiem, dzięki temu nie ściemnieją, będą delikatniejsze i bardziej chrupiące. Na Śląsku popularne są placki ziemniaczane wypiekanie na blasze i podawanie z omastą, skwarkami z boczku lub kwaśną śmietaną. Z kolei na Podlasiu do masy dodaje się majeranek i pieprz. Opcji podania gotowego dania jest wiele, ale tak naprawdę każdy jest dobry. Popularne są również placki ziemniaczane po węgiersku, połączone ze smacznym gulaszem z papryką i pieczarkami. Nie są znane jedynie w Polsce, ale także w kuchni żydowskiej, szwajcarskiej, ukraińskiej czy irlandzkiej, gdzie nazywa się je hash browns. Niezależnie od wersji przygotowania i nazwy, zasada jest ta sama: należy je podawać zaraz po usmażeniu, żeby zachować ich chrupkość. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, placki po usmażeniu możesz położyć na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane mogą być serwowane jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do mięs. Masę do placków ziemniaczanych można urozmaicić dodatkiem cebuli, którą warto wcześniej podsmażyć. Świetnie smakują ze szpinakiem i szynką, ale też z łososiem czy krewetkami. Użyj sezonowych warzyw i łącz je z ulubionymi dodatkami. Jeśli nie masz inspiracji, a chcesz odkryć oryginalne sposoby na urozmaicenie placków ziemniaczanych – jesteś w dobrym miejscu. Przygotowaliśmy dla Ciebie bazę różnorodnych przepisów, z których na pewno wybierzesz swoje ulubione. Do dzieła!