Placki ziemniaczane

49 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (49)

Placuszki z ziemniaków

119

średnie

60 min.
To danie w stylu „coś z niczego”. By je zrobić, potrzebujesz ugotowanych ziemniaków, mogą być te...
Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami

102

łatwe

45 min.
Placek ziemniaczany z powodzeniem zastąpi takie dodatki do gulaszu jak ugotowane ziemniaki czy ka...
Chrupiące placki ziemniaczane

98

średnie

15 min.
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań kuchni pol...
Placki ziemniaczane po góralsku

85

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Placki ziemniaczane

90

średnie

30 min.
Jedni zajadają się plackami ziemniaczanymi posypanymi cukrem, inni muszą mieć do nich gęstą śmiet...
Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO

51

łatwe

20 min.
Przepisy na placuszki warzywne cieszą się dużą popularnością. Można je przyrządzić z różnych warz...
Placki ziemniaczane z cukinią

35

łatwe

30 min.
Prezentujemy pomysłowe połączenie znanych i uwielbianych przez Polaków placków ziemniaczanych ze...
Placki ziemniaczane z fasolką

17

łatwe

45 min.
Placki ziemniaczane jadane się chętnie na całym świecie. Występują pod różnymi nazwami, ale łączy...
Kolorowe placki ziemniaczane

11

średnie

45 min.
Placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Ich podstawową wersję można...
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem - VIDEO

14

łatwe

30 min.
Wszyscy znamy chrupiące placki ziemniaczane, które świetnie smakują z ulubionymi dodatkami. A gdy...
Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem

6

łatwe

15 min.
Klasyczne placki ziemniaczane to smaczna i uniwersalna propozycja na danie obiadowe. Sekret ich s...
Reibekuchen czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane

5

łatwe

30 min.
Placki ziemniaczane należą do najbardziej znanych potraw. Wydaje Ci się, że nic Cię w nich nie za...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – prosta potrawa, którą możesz przyrządzić na wiele różnych wariantów. Pierwsze przepisy na nią pojawiły się już w XVII wieku, w Stoczku Warmińskim. Na nich bazują dzisiejsze, różnorodne metody serwowania placków. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, dzięki czemu mogą stanowić dobrą propozycję na szybki obiad. Serwuje się je na słono – z gulaszem, kwaśną śmietaną, gzikiem czy pokruszoną bryndzą. Istnieją też słodkie wersje: z cukrem, śmietaną i konfiturami. Wśród tylu możliwości każdy znajdzie swój ulubiony smak i sposób podania. Starte ziemniaki możesz sparzyć wrzącym mlekiem, dzięki temu nie ściemnieją, będą delikatniejsze i bardziej chrupiące. Na Śląsku popularne są placki ziemniaczane wypiekanie na blasze i podawanie z omastą, skwarkami z boczku lub kwaśną śmietaną. Z kolei na Podlasiu do masy dodaje się majeranek i pieprz. Opcji podania gotowego dania jest wiele, ale tak naprawdę każdy jest dobry. Popularne są również placki ziemniaczane po węgiersku, połączone ze smacznym gulaszem z papryką i pieczarkami. Nie są znane jedynie w Polsce, ale także w kuchni żydowskiej, szwajcarskiej, ukraińskiej czy irlandzkiej, gdzie nazywa się je hash browns. Niezależnie od wersji przygotowania i nazwy, zasada jest ta sama: należy je podawać zaraz po usmażeniu, żeby zachować ich chrupkość. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, placki po usmażeniu możesz położyć na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane mogą być serwowane jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do mięs. Masę do placków ziemniaczanych można urozmaicić dodatkiem cebuli, którą warto wcześniej podsmażyć. Świetnie smakują ze szpinakiem i szynką, ale też z łososiem czy krewetkami. Użyj sezonowych warzyw i łącz je z ulubionymi dodatkami. Jeśli nie masz inspiracji, a chcesz odkryć oryginalne sposoby na urozmaicenie placków ziemniaczanych – jesteś w dobrym miejscu. Przygotowaliśmy dla Ciebie bazę różnorodnych przepisów, z których na pewno wybierzesz swoje ulubione. Do dzieła!