Kuchnia żydowska – przepisy i najsmaczniejsze potrawy

Kuchnia żydowska słynie z wyrazistego smaku i prostoty w przygotowaniu dań. Właśnie dlatego jej popularność ciągle rośnie, a żydowskie przysmaki coraz chętniej goszczą na polskich stołach. Ciekawe połączenia składników, ścisłe powiązanie z kulturą i religią sprawia, że potrawy kuchni żydowskiej są intrygujące, a co najważniejsze, pełne smaków. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, żeby urządzić w domu prawdziwie żydowską ucztę!

Skąd się biorą charakterystyczne żydowskie smaki?

Jeśli można byłoby określić ją jednym słowem, żydowska kuchnia otrzymałaby miano koszernej. Zasady przechowywania produktów, przygotowywania posiłków oraz ich spożywania są ściśle określone i należy ich przestrzegać. Żydzi nie łączą produktów mięsnych z mlecznymi, nie jedzą wieprzowiny, za to używają świeżych warzyw, owoców i ziół. Poza drobiem używa się także wołowiny, jagnięciny lub dziczyzny. Oryginalne receptury na zupy, dania mięsne i desery to prawdziwe bogactwo smaku, którego z pewnością warto spróbować!

Czulent – propozycja jednogarnkowego żydowskiego dania

Ta potrawa to rodzaj gulaszu wypełnionego składnikami, które powinny gotować się razem na małym ogniu. Ponieważ tradycyjny czulent był przygotowywany przed rozpoczęciem szabatu, należało go zrobić dzień wcześniej, a następnie dogotowywać przez noc na rozgrzanym piecu. Dlatego przygotowując to danie, musicie przygotować się na ok. 3-4 godziny powolnego gotowania. Wszystkie składniki, czyli fasolę, pokrojone mięso wołowe, podsmażoną cebulę, czosnek, kaszę i ziemniaki, należy ułożyć warstwowo w dużym garnku. Każdą warstwę doprawcie do smaku. Ważne jest, aby nie mieszać tej potrawy podczas gotowania, jedynie należy kilkakrotnie ją wstrząsnąć. Czulent podaje się na ciepło, ozdobiony zieleniną.

Holiszkes – żydowskie gołąbki z młodej kapusty

Przepisy kuchni żydowskiej mają niekiedy wiele wspólnego z naszymi rodzimymi daniami. Tak właśnie jest w przypadku holiszkes – dobrze wam znanych gołąbków, czyli smacznego farszu zawiniętego w liście kapusty. Nadzienie jednak jest zupełnie inne, ponieważ przygotowuje się je z wędzonego tofu, soczewicy, kaszy, cebuli i pieczonych orzechów włoskich. Aromatu tej potrawie dodają przyprawy, wśród których nie może zabraknąć czosnku, gałki muszkatołowej oraz kminku. Z tych składników, krótko podsmażonych na patelni i dobrze wymieszanych ze sobą lepi się niewielkie kulki, które następnie zostaną zawinięte w sparzonych, młodych liściach kapusty. Holiszkes ułożone w żaroodpornym naczyniu podlewa się wywarem i piecze przez ok. godzinę.

Kugel – tradycyjna żydowska zapiekanka z ziemniaków

Przygotowanie tej potrawy należy rozpocząć od podsmażenia boczku lub innego mięsa z drobno posiekaną cebulą. Jeśli jednak chcecie wykonać kugel według żydowskiego przepisu, użyjcie drobno pokrojonego mięsa z gęsi lub kaczki. Następnym krokiem jest starcie ziemniaków na dużych oczkach i dodanie do nich jajek. Całość należy przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po połączeniu z mięsem kugel należy przełożyć do żaroodpornego naczynia i umieścić w piekarniku. Powinien piec się około 80 minut w temperaturze 180°C. Żydowski kugel doskonale smakuje z kwaśną śmietaną.

Żydowski rodzaj deseru, czyli warzywno-owocowy cymes

W języku polskim cymes oznacza rarytas. Nie inaczej jest właśnie z tym daniem. Jeśli zaciekawiła was kuchnia żydowska, przepisy pełne są przysmaków złożonych z warzyw i owoców, będących także formą deseru, jak w przypadku cymesu. Do jego przygotowania będą wam potrzebne: marchew, ziemniaki, cebula, suszone śliwki i morele, a także płynny miód, sok pomarańczowy, starta skórka z pomarańczy i cytryny oraz cynamon. Wszystkie składniki gotuje się razem na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.

Kuchnia żydowska na polskich stołach

Potrawy kuchni żydowskiej goszczą na polskich stołach od dawna. Któż z was nie słyszał o słynnym karpiu po żydowsku? Latkes to zwyczajne placki ziemniaczane, a żydowski kawior to nic innego, jak siekana wątróbka drobiowa, tyle że z dodatkiem jajka na twardo i kminu. Warto otworzyć się na kuchnię żydowską, która z pewnością doda wyrazistości waszym daniom i pokaże ich nowe oblicze, mimo że są doskonale znane.