Ciasta z lodami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z lodami

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (18)

Szarlotka z lodami
ratingratingratingratingrating

206

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Otulający zapach szarlotki na ciepło z lodami, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z na...
Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli lubisz ciasta o cytrusowym posmaku, koniecznie wypróbuj przepis na tartę cytrynową. Wypiek...
Pączki z dziurką
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
Masz ochotę na smaczny deser idealny na popołudniowy podwieczorek lub szybką słodką przekąskę? Pą...
Jabłka w cieście
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Jabłka w cieście podane z lodami o smaku caffe latte – sprawdzą się jako deser po obiedzie lub po...
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty...
Brownie z czekolady i orzechów laskowych
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Brownie to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto. Jego sekretem jest duża ilość czekolady, która spr...
Brioszka sycylijska z lodami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Te smaczne drożdżowe bułeczki serwuje się zazwyczaj na śniadanie. W połączeniu z lodami stworzą j...
Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami są efektowną propozycją na deser i podstawą do nietypowego...
Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać na deser, koniecznie wypróbuj przepis na tartę z korzenną gruszk...
Przekładańce malinowe z ciasta filo
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać na poobiedni deser lub podwieczorek, koniecznie wypróbuj przepis...
Tarta z dżemem wiśniowym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Tarta z dżemem wiśniowym to ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej przekąski. Jest nie tylko sm...
Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na elegancki deser, który sprawdzi się na wykwintne przyjęcie, konieczni...
Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Są chrupkie, bardzo słodkie i przypominają słodycze zwane cantucci, wywodzące się z Toskanii. Cia...
Florentynki migdałowo-wiśniowe
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
Szukasz sposobu na elegancki deser z lodami? Podaj do każdej kulki lodów florentynki migdałowo-wi...
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie to odpowiedni deser po odśw...
Ciastka z jagodami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Pachnące jagodami, puszyste ciastka to dobra propozycja dla miłośników deserów z owocami i bakali...
Babeczka z malinami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Babeczka malinowa z kruszonką będzie doskonałym sposobem na zakończenie wykwintnej kolacji. Puszy...

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z lodamiCiasta z lodami

Lody to deser, który najbardziej kusi w letnie, upalne dni. Do lodziarni ustawiają się długie kolejki ludzi spragnionych porcji swoich ulubionych orzeźwiających smaków. Cytrynowe, waniliowe, czekoladowe, a może pistacjowe? Kombinować można do woli! Ta sama zasada obowiązuje, gdy zdecydujecie się na połączenie lodów z domowym ciastem. To smakołyk odpowiedni o każdej porze roku. Szarlotka na ciepło z orzeźwiającym dodatkiem to już legendarny zestaw, ale nie jedyny! Poznajcie nasze propozycje.

Dla kogo?

Po kombinację ciasta z lodami sięgają osoby, którym zależy na nienagannej prezencji dań. Tego typu desery wyglądają niezwykle kusząco. Nic dziwnego, że zajmują stałe miejsca w kartach najlepszych cukierni. Dziś ten smakowity efekt możecie uzyskać we własnym domu. Lody fantastycznie urozmaicą owocowe tarty, a nawet racuchy z jabłkami.

Na jaką okazję?

Lody można zrobić samodzielnie lub kupić. Jedno jest pewne – pudełko z pyszną zawartością zawsze warto mieć w zapasie w zamrażarce. Będą doskonale pasować do brownie jedzonego w leniwe popołudnie. Szukacie prostego sposobu na to, jak zamienić kruche ciasteczka w efektowny deser podczas przyjęcia urodzinowego? Dodajcie do nich gałkę lodów i udekorujcie je sosem lub musem owocowym. Od razu będzie wiadomo, że to niecodzienna uroczystość.

Czy wiesz, że?

Jednoznaczne wskazanie pochodzenia lodów do dziś budzi pewne kontrowersje. Za pierwowzór powszechnie uwielbianego deseru uznaje się recepturę, pochodzącą ze starożytnych Chin. Zgniecione owoce miały być tam mieszane z ryżem i przyprawami, a tak powstałą masę schładzano przy pomocy śniegu.

Dla urozmaicenia:

Lodów można używać do tworzenia tortowych kremów lub przekładać nimi chrupiące ciasto filo. Producenci wciąż prześcigają się w wymyślaniu nowych lodowych smaków. Śmietankowe albo truskawkowe nie wzbudzają już wielkich emocji wśród smakoszy. Co innego lody o smaku zielonej herbaty, kwiatu czarnego bzu, jałowca i wasabi.