Przepisy na Ciasta z lodami
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (18) 
łatwe
średnie
średnie
trudne
trudne
trudne
trudne
trudne
trudne
średnie
trudne
trudne
trudne
trudne
trudne
trudne
trudne
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Ciasta z lodami
Lody to deser, który najbardziej kusi w letnie, upalne dni. Do lodziarni ustawiają się długie kolejki ludzi spragnionych porcji swoich ulubionych orzeźwiających smaków. Cytrynowe, waniliowe, czekoladowe, a może pistacjowe? Kombinować można do woli! Ta sama zasada obowiązuje, gdy zdecydujecie się na połączenie lodów z domowym ciastem. To smakołyk odpowiedni o każdej porze roku. Szarlotka na ciepło z orzeźwiającym dodatkiem to już legendarny zestaw, ale nie jedyny! Poznajcie nasze propozycje.
Dla kogo?
Po kombinację ciasta z lodami sięgają osoby, którym zależy na nienagannej prezencji dań. Tego typu desery wyglądają niezwykle kusząco. Nic dziwnego, że zajmują stałe miejsca w kartach najlepszych cukierni. Dziś ten smakowity efekt możecie uzyskać we własnym domu. Lody fantastycznie urozmaicą owocowe tarty, a nawet racuchy z jabłkami.
Na jaką okazję?
Lody można zrobić samodzielnie lub kupić. Jedno jest pewne – pudełko z pyszną zawartością zawsze warto mieć w zapasie w zamrażarce. Będą doskonale pasować do brownie jedzonego w leniwe popołudnie. Szukacie prostego sposobu na to, jak zamienić kruche ciasteczka w efektowny deser podczas przyjęcia urodzinowego? Dodajcie do nich gałkę lodów i udekorujcie je sosem lub musem owocowym. Od razu będzie wiadomo, że to niecodzienna uroczystość.
Czy wiesz, że?
Jednoznaczne wskazanie pochodzenia lodów do dziś budzi pewne kontrowersje. Za pierwowzór powszechnie uwielbianego deseru uznaje się recepturę, pochodzącą ze starożytnych Chin. Zgniecione owoce miały być tam mieszane z ryżem i przyprawami, a tak powstałą masę schładzano przy pomocy śniegu.
Dla urozmaicenia:
Lodów można używać do tworzenia tortowych kremów lub przekładać nimi chrupiące ciasto filo. Producenci wciąż prześcigają się w wymyślaniu nowych lodowych smaków. Śmietankowe albo truskawkowe nie wzbudzają już wielkich emocji wśród smakoszy. Co innego lody o smaku zielonej herbaty, kwiatu czarnego bzu, jałowca i wasabi.