Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

86 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

560 gramów

rurki z ciasta filo i orzechów włoskich:

4 sztuki

85 gramów

100 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

wiśnie w syropie:

120 gramów

120 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować wiśnie w syropie, gotować wiśnie w wodzie przez około 10 minut, następnie dodać cukier i gotować przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wanilię, odstawić do ostygnięcia i stężenia.

Krok 2

Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Aby przygotować rurki z ciasta filo, roztopić 25 g masła, odłożyć na bok. Orzechy zmielić z cukrem na drobno, następnie wymieszać z masłem, wodą różaną i cynamonem.

Krok 3

Roztopić pozostałą część masła. Płaty ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać 8 płatów o wymiarach 20 cm x 30 cm. Każdy płat ciasta posmarować masłem, nałożyć na niego około 20 g nadzienia, formując z niego linię wzdłuż jednego z krótszych boków, jednocześnie zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni po każdej stronie. Zagiąć brzegi ciasta, tak aby zakryć nadzienie, ciasto zwinąć możliwie jak najciaśniej. Rurkę z ciasta posmarować masłem i przełożyć na blachę.

Krok 4

Rurki piec przez około 15 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy i staną się chrupkie. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (ciastka można też serwować na ciepło). Rurki podawać z kulką lodów i wiśniami w syropie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • laura dubowska

    laura dubowska , 01.02.2017

    fajne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Deser z borówkami
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropieKorzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie

Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie to odpowiedni deser po odświętnym obiedzie lub kolacji. Podasz go na różne sposoby, np. z ciepłymi wiśniami, które świetnie będą pasowały do lodów. Zacznij od przygotowania syropu. Kiedy będzie się gotował, zrób nadzienie do rurek z ciasta filo. Jeśli chcesz je wzbogacić, oprócz zmielonych orzechów włoskich dodaj np. suszone daktyle i rodzynki, ewentualnie figi. Rurki piecz do momentu osiągnięcia złotobrązowego koloru i idealnej chrupkości. Ciasto filo jest delikatne i kruche, będzie więc doskonale pasowało do lodów czekoladowych i miękkich owoców. Jeśli chcesz, zastąp je na przykład rurkami waflowymi. Do pucharków wlej syrop, a potem umieść w nich po gałce lodów. Do wiśni doskonałe będą nie tylko czekoladowe, ale też np. o smaku caffe latte. Udekoruj korzenne rurki z ciasta filo płatkami grubo startej ciemnej czekolady, a w sezonie także świeżymi wiśniami. Wypróbuj koniecznie ten prosty, a jednocześnie wykwintny deser.