Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

73 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

rurki z ciasta filo i orzechów włoskich:

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

wiśnie w syropie:

120 gramów

120 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować wiśnie w syropie, gotować wiśnie w wodzie przez około 10 minut, następnie dodać cukier i gotować przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wanilię, odstawić do ostygnięcia i stężenia.

Krok 2

Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Aby przygotować rurki z ciasta filo, roztopić 25 g kostki do pieczenia, odłożyć na bok. Orzechy zmielić z cukrem na drobno, następnie wymieszać z Kasią, wodą różaną i cynamonem.

Krok 3

Roztopić pozostałą część kostki do pieczenia. Płaty ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać 8 płatów o wymiarach 20 cm x 30 cm. Każdy płat ciasta posmarować Kasią, nałożyć na niego około 20 g nadzienia, formując z niego linię wzdłuż jednego z krótszych boków, jednocześnie zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni po każdej stronie. Zagiąć brzegi ciasta, tak aby zakryć nadzienie, ciasto zwinąć możliwie jak najciaśniej. Rurkę z ciasta posmarować masłem i przełożyć na blachę.

Krok 4

Rurki piec przez około 15 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy i staną się chrupkie. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (ciastka można też serwować na ciepło). Rurki podawać z kulką lodów i wiśniami w syropie.

1

Opinie o przepisie

  • laura dubowska

    laura dubowska

    fajne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropieKorzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie

Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie to odpowiedni deser po odświętnym obiedzie lub kolacji. Podasz go na różne sposoby, np. z ciepłymi wiśniami, które świetnie będą pasowały do lodów. Zacznij od przygotowania syropu. Kiedy będzie się gotował, zrób nadzienie do rurek z ciasta filo. Jeśli chcesz je wzbogacić, oprócz zmielonych orzechów włoskich dodaj np. suszone daktyle i rodzynki, ewentualnie figi. Rurki piecz do momentu osiągnięcia złotobrązowego koloru i idealnej chrupkości. Ciasto filo jest delikatne i kruche, będzie więc doskonale pasowało do lodów czekoladowych i miękkich owoców. Jeśli chcesz, zastąp je na przykład rurkami waflowymi. Do pucharków wlej syrop, a potem umieść w nich po gałce lodów. Do wiśni doskonałe będą nie tylko czekoladowe, ale też np. o smaku caffe latte. Udekoruj korzenne rurki z ciasta filo płatkami grubo startej ciemnej czekolady, a w sezonie także świeżymi wiśniami. Wypróbuj koniecznie ten prosty, a jednocześnie wykwintny deser.