Kawa mrożona frappe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawa mrożona frappe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

1308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

595 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

80 mililitrów

320 gramów

40 mililitrów

185 mililitrów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.

Krok 2

Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.

Krok 3

Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.

Krok 4

Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.

Krok 5

Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.

Krok 6

Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Kawa mrożona może być również serwowana z rurkami waflowymi.

16

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Uwaga! kawa mrożona uzależnia! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 09.08.2022

    Kawa mrożona smakuje jeszcze lepiej z gałką lodów śmietankowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Kawa mnożona frappe jako wakacyjny „must have” się jawi, mnie jej przygotowanie sprawia MAX przyjemność, powiem więcej - bawi… Mały dodatek – „mini kuleczki mocy Beaty” czekoladę na wierzchu zastępują, spożywane kalorie minimalizują. Bowiem robię je ze zmiksowanych daktyli, słonecznika i migdałów. Obtaczam na koniec w wiorkach kokosowych; by dogodzić mężowi lub znajomym - nie muszę używać czarów…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Moja ulubiona kawa - deser. Przyrzadzam ją dla moich znajomych kiedy mnie odwiedzają zawsze robi super wrażenie. Zamieniam jedynie kawę rozpuszczalną na świeżo mieloną i parzoną kawę i niekiedy zamiast lodów czekoladowych dodaję waniliowe. Pyyyszna sprawa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Nie znałam takiej wersji kawy, tym bardziej przepis dla mnie ciekawy! Spróbuję zrobić przy letniej sposobności, gdy na niedzielną kawkę zaproszę gości!!! Ale czy mi wyjdzie tak dobrze i ładnie? Pewnie tak, bo przepis opisany dokładnie!!! :D Trzymajcie kciuki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 07.06.2021

    TAK. Jak marzenie ta kawa się przedstawia, wypicie takiej schłodzonej latem, przyjemność sprawia! Nic dodać, nic ująć - przepis idealny, składniki mi pasują, niechaj kawy mrożone frappe latem królują! Jedyne co to na koniec syropu kokosowego bym dała, a następnie na leżaku będę pyszną kawkę popijała. Pycha! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia gunia

    kasia gunia , 09.08.2019

    pychotka uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja zpasty

    alicja zpasty , 06.10.2017

    bralabym sie za taka kawke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja zpasty

    alicja zpasty , 06.10.2017

    super kawka musi byc pyszniutka :3333333

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Uchman

    Katarzyna Uchman , 29.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wk

    Karolina Wk , 15.04.2017

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski , 11.04.2017

    Jak się zrobi cieplej to narzeczonej przygotuje .pzdr.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 12.03.2017

    Narazie przeczytałam, ale dopiero zrobię w lato. Nie lubię zimnej kawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Idealne na lato :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 21.09.2016

    Co to jest frappe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 19.06.2016

    Narazie przeczytałam Ale napewno jest pyszne i zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kawa mrożona frappeKawa mrożona frappe

Masz ochotę na mrożoną kawę, która równie dobrze sprawdzi się jako deser? Ten przepis spełni Twoje oczekiwania. Frappe z mrożonej kawy wykonasz w kilku prostych krokach – wystarczy, że zasugerujesz się poniższym przepisem. Zacznij od przyrządzenia podstawy deseru, czyli aromatycznej kawy. W tym celu wykorzystaj jej rozpuszczalną wersję: trzy łyżeczki zalej wodą. Odczekaj, aż napar wystygnie i schłodź go w lodówce. Teraz czas na mleko: zwykłe oraz skondensowane. Wymieszaj je i odstaw do lodówki. Zetrzyj na tarce swoją ulubioną czekoladę (oprócz proponowanej, może być również mleczna) i odłóż na bok. Ubijaj śmietanę kremówkę z ekstraktem z wanilii do czasu uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Do schłodzonych wcześniej szklanek włóż po kilka kostek lodu, zalej wywarem z kawy i mieszanką mleczną. W każdej szklance umieść po jednej kulce dobrej jakości lodów (najlepiej sprawdzi się smak czekoladowy). Dopełnij całość bitą śmietaną i posyp po wierzchu startą czekoladą. Dla urozmaicenia kawy mrożonej, w szklance umieść rurki waflowe. Smacznego.