Kawa mrożona frappe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kawa mrożona frappe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

1121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

559 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

80 mililitrów

320 gramów

40 mililitrów

185 mililitrów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.

Krok 2

Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.

Krok 3

Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.

Krok 4

Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.

Krok 5

Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.

Krok 6

Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą. Podawać z rurkami waflowymi.

10

Opinie o przepisie

  • kasia gunia

    kasia gunia , 09.08.2019

    pychotka uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja zpasty

    alicja zpasty , 06.10.2017

    bralabym sie za taka kawke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja zpasty

    alicja zpasty , 06.10.2017

    super kawka musi byc pyszniutka :3333333

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Uchman

    Katarzyna Uchman , 29.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wk

    Karolina Wk , 15.04.2017

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski , 11.04.2017

    Jak się zrobi cieplej to narzeczonej przygotuje .pzdr.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 12.03.2017

    Narazie przeczytałam, ale dopiero zrobię w lato. Nie lubię zimnej kawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Idealne na lato :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 21.09.2016

    Co to jest frappe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 19.06.2016

    Narazie przeczytałam Ale napewno jest pyszne i zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kawa mrożona frappeKawa mrożona frappe

Masz ochotę na mrożoną kawę, która równie dobrze sprawdzi się jako deser? Ten przepis spełni Twoje oczekiwania. Frappe z mrożonej kawy wykonasz w kilku prostych krokach – wystarczy, że zasugerujesz się poniższym przepisem. Zacznij od przyrządzenia podstawy deseru, czyli aromatycznej kawy. W tym celu wykorzystaj jej rozpuszczalną wersję: trzy łyżeczki zalej wodą. Odczekaj, aż napar wystygnie i schłodź go w lodówce. Teraz czas na mleko: zwykłe oraz skondensowane. Wymieszaj je i odstaw do lodówki. Zetrzyj na tarce swoją ulubioną czekoladę (oprócz proponowanej, może być również mleczna) i odłóż na bok. Ubijaj śmietanę kremówkę z ekstraktem z wanilii do czasu uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Do schłodzonych wcześniej szklanek włóż po kilka kostek lodu, zalej wywarem z kawy i mieszanką mleczną. W każdej szklance umieść po jednej kulce dobrej jakości lodów (najlepiej sprawdzi się smak czekoladowy). Dopełnij całość bitą śmietaną i posyp po wierzchu startą czekoladą. Dla urozmaicenia, w szklance umieść rurki waflowe. Smacznego.