Kawa mrożona frappe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

110

1097 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

559 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

80 mililitrów

320 gramów

40 mililitrów

185 mililitrów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.

Krok 2

Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.

Krok 3

Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.

Krok 4

Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.

Krok 5

Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.

Krok 6

Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą. Podawać z rurkami waflowymi.

10

Opinie o przepisie

  • kasia gunia

    kasia gunia, 09.08.2019

    pychotka uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja zpasty

    alicja zpasty, 06.10.2017

    bralabym sie za taka kawke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja zpasty

    alicja zpasty, 06.10.2017

    super kawka musi byc pyszniutka :3333333

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Uchman

    Katarzyna Uchman, 29.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wk

    Karolina Wk, 15.04.2017

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski, 11.04.2017

    Jak się zrobi cieplej to narzeczonej przygotuje .pzdr.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 12.03.2017

    Narazie przeczytałam, ale dopiero zrobię w lato. Nie lubię zimnej kawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek, 09.12.2016

    Idealne na lato :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak, 21.09.2016

    Co to jest frappe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 19.06.2016

    Narazie przeczytałam Ale napewno jest pyszne i zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kawa mrożona frappeKawa mrożona frappe

Masz ochotę na mrożoną kawę, która równie dobrze sprawdzi się jako deser? Ten przepis spełni Twoje oczekiwania. Frappe z mrożonej kawy wykonasz w kilku prostych krokach – wystarczy, że zasugerujesz się poniższym przepisem. Zacznij od przyrządzenia podstawy deseru, czyli aromatycznej kawy. W tym celu wykorzystaj jej rozpuszczalną wersję: trzy łyżeczki zalej wodą. Odczekaj, aż napar wystygnie i schłodź go w lodówce. Teraz czas na mleko: zwykłe oraz skondensowane. Wymieszaj je i odstaw do lodówki. Zetrzyj na tarce swoją ulubioną czekoladę (oprócz proponowanej, może być również mleczna) i odłóż na bok. Ubijaj śmietanę kremówkę z ekstraktem z wanilii do czasu uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Do schłodzonych wcześniej szklanek włóż po kilka kostek lodu, zalej wywarem z kawy i mieszanką mleczną. W każdej szklance umieść po jednej kulce dobrej jakości lodów (najlepiej sprawdzi się smak czekoladowy). Dopełnij całość bitą śmietaną i posyp po wierzchu startą czekoladą. Dla urozmaicenia, w szklance umieść rurki waflowe. Smacznego.