
Składniki
3 łyżki
80 mililitrów
320 gramów
40 mililitrów
185 mililitrów
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.
Krok 2
Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.
Krok 3
Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.
Krok 4
Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.
Krok 5
Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.
Krok 6
Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą.

Dobra rada:
Kawa mrożona może być również serwowana z rurkami waflowymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kawa mrożona frappe
Masz ochotę na mrożoną kawę, która równie dobrze sprawdzi się jako deser? Ten przepis spełni Twoje oczekiwania. Frappe z mrożonej kawy wykonasz w kilku prostych krokach – wystarczy, że zasugerujesz się poniższym przepisem. Zacznij od przyrządzenia podstawy deseru, czyli aromatycznej kawy. W tym celu wykorzystaj jej rozpuszczalną wersję: trzy łyżeczki zalej wodą. Odczekaj, aż napar wystygnie i schłodź go w lodówce. Teraz czas na mleko: zwykłe oraz skondensowane. Wymieszaj je i odstaw do lodówki. Zetrzyj na tarce swoją ulubioną czekoladę (oprócz proponowanej, może być również mleczna) i odłóż na bok. Ubijaj śmietanę kremówkę z ekstraktem z wanilii do czasu uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Do schłodzonych wcześniej szklanek włóż po kilka kostek lodu, zalej wywarem z kawy i mieszanką mleczną. W każdej szklance umieść po jednej kulce dobrej jakości lodów (najlepiej sprawdzi się smak czekoladowy). Dopełnij całość bitą śmietaną i posyp po wierzchu startą czekoladą. Dla urozmaicenia kawy mrożonej, w szklance umieść rurki waflowe. Smacznego.