Naleśniki z brzoskwiniami
i syropem maślano-klonowym z prażonymi orzechami laskowymi
trudne
174 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
280 gramów
masło ubijane z syropem klonowym i prażonymi orzechami laskowymi:
50 gramów
30 gramów
2 łyżki
1 szczypta
naleśniki z maślanki:
125 gramów
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
235 mililitrów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubić do uzyskania puszystej konsystencji, następnie powoli dodać syrop klonowy i dalej ubijać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę można wykorzystać natychmiast lub schłodzić ją, tak by stężała.
Krok 2
Aby przygotować naleśniki, roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. Suche składniki przesiać do miski. Ubić jajka, wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami, następnie połączyć mokre i suche składniki, lekko wymieszać, aby powstało gęste ciasto.
Krok 3
Na małym lub średnim ogniu rozgrzać patelnię pokrytą nieprzywieralną powłoką, roztopić na niej część dodatkowego masła. Za pomocą łyżki na patelnię nalewać ciasto, usmażyć 12 naleśników. Naleśniki smażyć przez około minutę po każdej stronie, zmieniając stronę, kiedy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, a spód jest brązowo-złoty. Naleśniki można przechować w piekarniku nastawionym na niską temperaturę.
Krok 4
Aby przygotować porcje deseru, brzoskwinie pokroić w plastry. Na każdym talerzyku ułożyć naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, położyć na nim plastry brzoskwini, przykryć drugim naleśnikiem, ponownie posmarować masłem i ułożyć brzoskwinie. Na wierzch położyć kolejny naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, ułożyć na nim kulkę lodów. Podawać natychmiast.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z brzoskwiniami
Naleśniki z brzoskwiniami i syropem klonowym doskonale nadają się zarówno na obiad, jak i podwieczorek lub deser. Ich przygotowanie zacznij do wymieszania wszystkich składników na ciasto, m.in. maślanki, mąki, kostki do pieczenia, sody oczyszczonej oraz ekstraktu z wanilii. Następnie otrzymaną masę wlej za pomocą łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż małe placki do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor. Dla podkreślenia smaku, każdy naleśnik posmaruj musem wykonanym na bazie syropu klonowego oraz prażonych orzechów laskowych. Placki przełóż plastrami brzoskwiń, a na wierzchu ułóż lodową kulkę, np. o smaku czekoladowym. Gotowe naleśniki podawaj oprószone cukrem pudrem, z kleksem bitej śmietany. Pamiętaj, że przepis na placki możesz w prosty sposób zmodyfikować, np. zastępując brzoskwinię jabłkiem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki z owocami, prażonymi orzechami laskowymi i syropem klonowym. Cenimy sobie Twoją opinię – koniecznie podziel się nią pod poniższym przepisem.