Naleśniki z brzoskwiniami

i syropem maślano-klonowym z prażonymi orzechami laskowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

320 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

280 gramów

masło ubijane z syropem klonowym i prażonymi orzechami laskowymi:

50 gramów

30 gramów

2 łyżki

1 szczypta

naleśniki z maślanki:

125 gramów

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

235 mililitrów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubić do uzyskania puszystej konsystencji, następnie powoli dodać syrop klonowy i dalej ubijać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę można wykorzystać natychmiast lub schłodzić ją, tak by stężała.

Krok 2

Aby przygotować naleśniki, roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. Suche składniki przesiać do miski. Ubić jajka, wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami, następnie połączyć mokre i suche składniki, lekko wymieszać, aby powstało gęste ciasto.

Krok 3

Na małym lub średnim ogniu rozgrzać patelnię pokrytą nieprzywieralną powłoką, roztopić na niej część dodatkowego masła. Za pomocą łyżki na patelnię nalewać ciasto, usmażyć 12 naleśników. Naleśniki smażyć przez około minutę po każdej stronie, zmieniając stronę, kiedy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, a spód jest brązowo-złoty. Naleśniki można przechować w piekarniku nastawionym na niską temperaturę.

Krok 4

Aby przygotować porcje deseru, brzoskwinie pokroić w plastry. Na każdym talerzyku ułożyć naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, położyć na nim plastry brzoskwini, przykryć drugim naleśnikiem, ponownie posmarować masłem i ułożyć brzoskwinie. Na wierzch położyć kolejny naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, ułożyć na nim kulkę lodów. Podawać natychmiast.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 23.11.2016

    Po prostu pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Naleśniki a la gołąbki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z brzoskwiniamiNaleśniki z brzoskwiniami

Naleśniki z brzoskwiniami i syropem klonowym doskonale nadają się zarówno na obiad, jak i podwieczorek lub deser. Ich przygotowanie zacznij do wymieszania wszystkich składników na ciasto, m.in. maślanki, mąki, kostki do pieczenia, sody oczyszczonej oraz ekstraktu z wanilii. Następnie otrzymaną masę wlej za pomocą łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż małe placki do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor. Dla podkreślenia smaku, każdy naleśnik posmaruj musem wykonanym na bazie syropu klonowego oraz prażonych orzechów laskowych. Placki przełóż plastrami brzoskwiń, a na wierzchu ułóż lodową kulkę, np. o smaku czekoladowym. Gotowe naleśniki podawaj oprószone cukrem pudrem, z kleksem bitej śmietany. Pamiętaj, że przepis na placki możesz w prosty sposób zmodyfikować, np. zastępując brzoskwinię jabłkiem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki z owocami, prażonymi orzechami laskowymi i syropem klonowym. Cenimy sobie Twoją opinię – koniecznie podziel się nią pod poniższym przepisem.