Naleśniki z brzoskwiniami
i syropem maślano-klonowym z prażonymi orzechami laskowymi
trudne
175 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
280 gramów
masło ubijane z syropem klonowym i prażonymi orzechami laskowymi:
50 gramów
30 gramów
2 łyżki
1 szczypta
naleśniki z maślanki:
125 gramów
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
235 mililitrów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubić do uzyskania puszystej konsystencji, następnie powoli dodać syrop klonowy i dalej ubijać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę można wykorzystać natychmiast lub schłodzić ją, tak by stężała.
Krok 2
Aby przygotować naleśniki, roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. Suche składniki przesiać do miski. Ubić jajka, wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami, następnie połączyć mokre i suche składniki, lekko wymieszać, aby powstało gęste ciasto.
Krok 3
Na małym lub średnim ogniu rozgrzać patelnię pokrytą nieprzywieralną powłoką, roztopić na niej część dodatkowego masła. Za pomocą łyżki na patelnię nalewać ciasto, usmażyć 12 naleśników. Naleśniki smażyć przez około minutę po każdej stronie, zmieniając stronę, kiedy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, a spód jest brązowo-złoty. Naleśniki można przechować w piekarniku nastawionym na niską temperaturę.
Krok 4
Aby przygotować porcje deseru, brzoskwinie pokroić w plastry. Na każdym talerzyku ułożyć naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, położyć na nim plastry brzoskwini, przykryć drugim naleśnikiem, ponownie posmarować masłem i ułożyć brzoskwinie. Na wierzch położyć kolejny naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, ułożyć na nim kulkę lodów. Podawać natychmiast.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z brzoskwiniami
Naleśniki z brzoskwiniami i syropem klonowym doskonale nadają się zarówno na obiad, jak i podwieczorek lub deser. Ich przygotowanie zacznij do wymieszania wszystkich składników na ciasto, m.in. maślanki, mąki, kostki do pieczenia, sody oczyszczonej oraz ekstraktu z wanilii. Następnie otrzymaną masę wlej za pomocą łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż małe placki do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor. Dla podkreślenia smaku, każdy naleśnik posmaruj musem wykonanym na bazie syropu klonowego oraz prażonych orzechów laskowych. Placki przełóż plastrami brzoskwiń, a na wierzchu ułóż lodową kulkę, np. o smaku czekoladowym. Gotowe naleśniki podawaj oprószone cukrem pudrem, z kleksem bitej śmietany. Pamiętaj, że przepis na placki możesz w prosty sposób zmodyfikować, np. zastępując brzoskwinię jabłkiem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki z owocami, prażonymi orzechami laskowymi i syropem klonowym. Cenimy sobie Twoją opinię – koniecznie podziel się nią pod poniższym przepisem.