Naleśniki z brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z brzoskwiniami

i syropem maślano-klonowym z prażonymi orzechami laskowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
346 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

280 gramów

masło ubijane z syropem klonowym i prażonymi orzechami laskowymi:

50 gramów

30 gramów

2 łyżki

1 szczypta

naleśniki z maślanki:

125 gramów

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

235 mililitrów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubić do uzyskania puszystej konsystencji, następnie powoli dodać syrop klonowy i dalej ubijać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę można wykorzystać natychmiast lub schłodzić ją, tak by stężała.

Krok 2

Aby przygotować naleśniki, roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. Suche składniki przesiać do miski. Ubić jajka, wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami, następnie połączyć mokre i suche składniki, lekko wymieszać, aby powstało gęste ciasto.

Krok 3

Na małym lub średnim ogniu rozgrzać patelnię pokrytą nieprzywieralną powłoką, roztopić na niej część dodatkowego masła. Za pomocą łyżki na patelnię nalewać ciasto, usmażyć 12 naleśników. Naleśniki smażyć przez około minutę po każdej stronie, zmieniając stronę, kiedy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, a spód jest brązowo-złoty. Naleśniki można przechować w piekarniku nastawionym na niską temperaturę.

Krok 4

Aby przygotować porcje deseru, brzoskwinie pokroić w plastry. Na każdym talerzyku ułożyć naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, położyć na nim plastry brzoskwini, przykryć drugim naleśnikiem, ponownie posmarować masłem i ułożyć brzoskwinie. Na wierzch położyć kolejny naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, ułożyć na nim kulkę lodów. Podawać natychmiast.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 23.11.2016

    Po prostu pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z brzoskwiniamiNaleśniki z brzoskwiniami

Naleśniki z brzoskwiniami i syropem klonowym doskonale nadają się zarówno na obiad, jak i podwieczorek lub deser. Ich przygotowanie zacznij do wymieszania wszystkich składników na ciasto, m.in. maślanki, mąki, kostki do pieczenia, sody oczyszczonej oraz ekstraktu z wanilii. Następnie otrzymaną masę wlej za pomocą łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż małe placki do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor. Dla podkreślenia smaku, każdy naleśnik posmaruj musem wykonanym na bazie syropu klonowego oraz prażonych orzechów laskowych. Placki przełóż plastrami brzoskwiń, a na wierzchu ułóż lodową kulkę, np. o smaku czekoladowym. Gotowe naleśniki podawaj oprószone cukrem pudrem, z kleksem bitej śmietany. Pamiętaj, że przepis na placki możesz w prosty sposób zmodyfikować, np. zastępując brzoskwinię jabłkiem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki z owocami, prażonymi orzechami laskowymi i syropem klonowym. Cenimy sobie Twoją opinię – koniecznie podziel się nią pod poniższym przepisem.