Naleśniki z jabłkami i cynamonem – przepis na farsz | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z cynamonowymi jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
1694 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

510 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1090 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

30 mililitrów

0.3 szklanki

1 szczypta

4 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

nadzienie:

3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: mleko, jajka, wodę, mąkę, olej, szczyptę soli oraz cukier (2 łyżeczki) i cynamon wymieszaj razem, a następnie smaż naleśniki.

Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - Krok 1

Krok 2

Obrane jabłka pokrój w cząstki, upraż na rozgrzanej patelni, dodaj rodzynki a następnie oprósz cukrem (2 łyżeczki) i cynamonem.

Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - Krok 2

Krok 3

Gotowe jabłka nakładaj na naleśniki i składaj w kopertę. Naleśniki przed podaniem obsmaż z obu stron na rumiany kolor na patelni. Podawaj z lodami, posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.

Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - Krok 3
6

Opinie o przepisie

  • user2391856

    user2391856 , 26.05.2023

    Proste, smaczne i słodziutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • justyna kaczor

    justyna kaczor , 05.10.2020

    SMACZNE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak , 09.01.2019

    bardzo lubie cynamon to król ewska przyprawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Lipowski

    Adam Lipowski , 17.11.2017

    Pychota z lodami miętowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Dobrowolska Dahm

    Sabina Dobrowolska Dahm , 08.10.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda borek

    magda borek , 09.02.2016

    mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z cynamonowymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z cynamonowymi jabłkamiNaleśniki z cynamonowymi jabłkami

Przepis na naleśniki z cynamonowymi jabłkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy poszukują sposobu na pyszne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu danie. Możesz zaserwować je zarówno na śniadanie, jak i kolację. W zależności od preferencji, wybierz odpowiedni rodzaj jabłek – kwaśne, takie jak szara reneta czy gloster lub owoce słodkie, np. champion albo ligol. Jabłka, dzięki wcześniejszemu uprażeniu, będą odpowiednio miękkie. Farsz możesz także oprószyć kardamonem i wsypać do niego odrobinę brązowego cukru. Cynamon dodany do ciasta naleśnikowego nada mu nie tylko dodatkowego posmaku, ale również sprawi, że placki będą ciemniejsze. Naleśniki staną się puszyste, jeśli dodasz do masy na nie odrobinę proszku do pieczenia lub zamiast wody niegazowanej użyjesz gazowanej. Gotową potrawę posyp równomiernie cukrem pudrem – najlepiej przesianym przez sito – i udekoruj ulubionymi bakaliami. Bardzo cenimy sobie Twoją opinię o naszych przepisach. Koniecznie podziel się nią po wypróbowaniu poniższego.