Przepisy na Śniadanie wegetariańskie
45 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Śniadanie wegetariańskie
Tofu i pieczony bakłażan czy jarmuż z jajkiem przepiórczym – śniadania wegetariańskie to prawdziwe bogactwo smaków. Skorzystaj z naszych przepisów na kreatywne kanapki i śmiało łącz różnorodne składniki. Zacznij od wyboru odpowiedniego pieczywa. Cienkie kromki chleba wiejskiego z suszonymi owocami będą idealne do stworzenia piętrowej kanapki. Pumpernikiel – ciemny razowy chleb – stanie się podstawą efektownej przekąski z dodatkiem fig i migdałów. Z kolei pieczywo pełnoziarniste będzie świetną bazą włoskiej frittaty z warzywami lub ogórkowej raity z dodatkiem musztardy francuskiej. Przygotowując kanapki na śniadanie wegetariańskie, nie zapomnij także o margarynie, dobrze łączącej smaki wszystkich składników. Chcesz, by Twoje śniadanie było nie tylko smaczne, ale i niezwykle efektowne? Koniecznie zainspiruj się przepisem na kanapki z kozim serem i cukinią. Sekret tej przekąski tkwi w sposobie jej podania. Dekoracyjne roladki wykonasz, rozkładając na blasze cienkie plastry cukinii i umieszczając na każdym z nich porcję rukoli, buraka, pokruszonego sera oraz orzechów włoskich. Innym, lecz równie ciekawym sposobem podania jest zaserwowanie wegetariańskiej kanapki na ciepło z cukinią – z położonym na jej wierzchu jajkiem sadzonym. Jeśli przygotowujesz wegetariańskie śniadanie dla większej liczby osób, podaj na stół różnorodne pasty, a z pewnością każdy wybierze coś dla siebie. Przyrządzisz je np. z fasoli lub bakłażana. Zadbaj o odpowiednie podanie – wierzch kanapki z pastą z bakłażana możesz ozdobić panierowanym w sezamie tofu, a do pasty z jajek i pomidorów pasować będzie rukola oraz jarmuż. Również jajecznicę warto zaserwować inaczej, tak jak na przykład leśną jajecznicę na ziołowych grzankach ze szczypiorem. Pamiętaj, że do niemal każdej propozycji wegetariańskiego śniadania pasować będą kiełki: słonecznika, jarmużu, lucerny lub rzodkiewki. Skorzystaj z naszych sprawdzonych inspiracji, planując swoje menu na śniadanie wegetariańskie. Wystarczą odpowiednie produkty, nieco czasu i odrobina kreatywności.



