Przepisy na Śniadanie wegetariańskie

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (9)

Kanapki z rukolą i pastą z fasoli
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pasty warzywne przygotujesz na wiele różnych sposobów i z rozmaitych składników. Tym razem przyrz...
Kanapka z awokado
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kanapka nie musi być nudnym posiłkiem kojarzonym ze śniadaniem i zazwyczaj jedzonym w pośpiechu...
Chleb
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dawniej jedynie babcie miały monopol na pieczenie pysznego, domowego chleba. Dziś nie potrzebujes...
Kaszotto meksykańskie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bułeczki mleczne
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śniadanie wegetariańskieŚniadanie wegetariańskie

Tofu i pieczony bakłażan czy jarmuż z jajkiem przepiórczym – śniadania wegetariańskie to prawdziwe bogactwo smaków. Skorzystaj z naszych przepisów na kreatywne kanapki i śmiało łącz różnorodne składniki. Zacznij od wyboru odpowiedniego pieczywa. Cienkie kromki chleba wiejskiego z suszonymi owocami będą idealne do stworzenia piętrowej kanapki. Pumpernikiel – ciemny razowy chleb – stanie się podstawą efektownej przekąski z dodatkiem fig i migdałów. Z kolei pieczywo pełnoziarniste będzie świetną bazą włoskiej frittaty z warzywami lub ogórkowej raity z dodatkiem musztardy francuskiej. Przygotowując kanapki na śniadanie wegetariańskie, nie zapomnij także o margarynie, dobrze łączącej smaki wszystkich składników. Chcesz, by Twoje śniadanie było nie tylko smaczne, ale i niezwykle efektowne? Koniecznie zainspiruj się przepisem na kanapki z kozim serem i cukinią. Sekret tej przekąski tkwi w sposobie jej podania. Dekoracyjne roladki wykonasz, rozkładając na blasze cienkie plastry cukinii i umieszczając na każdym z nich porcję rukoli, buraka, pokruszonego sera oraz orzechów włoskich. Innym, lecz równie ciekawym sposobem podania jest zaserwowanie wegetariańskiej kanapki na ciepło z cukinią – z położonym na jej wierzchu jajkiem sadzonym. Jeśli przygotowujesz wegetariańskie śniadanie dla większej liczby osób, podaj na stół różnorodne pasty, a z pewnością każdy wybierze coś dla siebie. Przyrządzisz je np. z fasoli lub bakłażana. Zadbaj o odpowiednie podanie – wierzch kanapki z pastą z bakłażana możesz ozdobić panierowanym w sezamie tofu, a do pasty z jajek i pomidorów pasować będzie rukola oraz jarmuż. Również jajecznicę warto zaserwować inaczej, tak jak na przykład leśną jajecznicę na ziołowych grzankach ze szczypiorem. Pamiętaj, że do niemal każdej propozycji wegetariańskiego śniadania pasować będą kiełki: słonecznika, jarmużu, lucerny lub rzodkiewki. Skorzystaj z naszych sprawdzonych inspiracji, planując swoje menu na śniadanie wegetariańskie. Wystarczą odpowiednie produkty, nieco czasu i odrobina kreatywności.