Panzanella - przepis: sałatka z chlebem tostowym | Przepisy.pl pixel

Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

250 gramów

150 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bagietkę w większą kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż bagietkę na oliwie. Jak zacznie robić się chrupiąca dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Przełóż na ręcznik papierowy.

Krok 2

Umyj warzywa. Pomidorki przekrój na pół. Ogórka przekrój wzdłuż na pół i następnie w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Rukolę umyj i osusz.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodać do sałatki mini kulki mozzarelli i świeżą bazylię.

2

Opinie o przepisie

  • Nick

    Nick , 29.06.2022

    Co to za białe kulki? Nie ma nic o nich w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami

Panzanella z chlebem i pomidorami to sałatka prosto ze słonecznej Toskanii. Idealnie eksponuje to, co we włoskiej kuchni najlepsze: świeże warzywa oraz prostota wykonania. Wiedzieliście, że pierwotnie miała być tylko sposobem na zużycie czerstwego chleba? Od zera aż do bohatera letniego menu!

Dla kogo? Włoska kuchnia jest Wam szczególnie bliska? Panzanella błyskawicznie przeniesie każdego kucharza na Półwysep Apeniński. Warto zainspirować się pierwszymi recepturami i uznać sałatkę za praktyczny sposób na radzenie sobie z nadprogramową ilością suchego pieczywa.

Na jaką okazję? Spotkanie w ogrodzie, a może posiłek na tarasie? Wyśmienita panzanella z soczystymi pomidorami będzie królować w letnich jadłospisach. W pochmurne dni szybko przypomni o wakacyjnej atmosferze.

Czy wiesz, że? W przepisie postawiliśmy na panzanellę na pomarańczowe pomidory, ponieważ są słodsze i mniej kwaśne niż bardziej popularne czerwone odmiany.

Dla urozmaicenia: Do zrobienia panzanelli możecie wykorzystać ciabattę, czyli włoskie pieczywo z pszennej mąki i drożdży, które zwykle wypiekane jest w kształcie szerokiego i płaskiego bochenka.