Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

250 gramów

150 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bagietkę w większą kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż bagietkę na oliwie. Jak zacznie robić się chrupiąca dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Przełóż na ręcznik papierowy.

Krok 2

Umyj warzywa. Pomidorki przekrój na pół. Ogórka przekrój wzdłuż na pół i następnie w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Rukolę umyj i osusz.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodać do sałatki mini kulki mozzarelli i świeżą bazylię.

2

Opinie o przepisie

  • Nick

    Nick , 29.06.2022

    Co to za białe kulki? Nie ma nic o nich w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami Panzanella czyli włoska sałatka z chlebem i pomidorami

Panzanella z chlebem i pomidorami to sałatka prosto ze słonecznej Toskanii. Idealnie eksponuje to, co we włoskiej kuchni najlepsze: świeże warzywa oraz prostota wykonania. Wiedzieliście, że pierwotnie miała być tylko sposobem na zużycie czerstwego chleba? Od zera aż do bohatera letniego menu!

Dla kogo? Włoska kuchnia jest Wam szczególnie bliska? Panzanella błyskawicznie przeniesie każdego kucharza na Półwysep Apeniński. Warto zainspirować się pierwszymi recepturami i uznać sałatkę za praktyczny sposób na radzenie sobie z nadprogramową ilością suchego pieczywa.

Na jaką okazję? Spotkanie w ogrodzie, a może posiłek na tarasie? Wyśmienita panzanella z soczystymi pomidorami będzie królować w letnich jadłospisach. W pochmurne dni szybko przypomni o wakacyjnej atmosferze.

Czy wiesz, że? W przepisie postawiliśmy na panzanellę na pomarańczowe pomidory, ponieważ są słodsze i mniej kwaśne niż bardziej popularne czerwone odmiany.

Dla urozmaicenia: Do zrobienia panzanelli możecie wykorzystać ciabattę, czyli włoskie pieczywo z pszennej mąki i drożdży, które zwykle wypiekane jest w kształcie szerokiego i płaskiego bochenka.