
Składniki
1 sztuka
6 sztuk
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
3 ziarna
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Obrane cebule przekrój na połówki, marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół, a selera pokrój w plastry.

Krok 2
Odetnij i wyrzuć ciemnozieloną część pora. Pozostałą, białą część przekrój na pół, nie docinając do końca i opłucz pod bieżącą wodą.

Krok 3
Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj około 1 godziny. Aby uzyskać nieco inny smak i ciemniejszy kolor, warzywa możesz upalić nad ogniem bądź na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 4
Gdy bulion będzie już gotowy, usuń warzywa cedzakową łyżką i dopraw do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion warzywny możesz wykorzystać do przygotowania zup, sosów, czy też galarety.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bulion warzywny
Bulion warzywny jest niezwykle uniwersalny. Często bywa podstawą zup, np. pomidorowej, ogórkowej, pieczarkowej, a także sosów, chociażby koperkowego. Polewa się nim mięso podczas pieczenia lub duszenia, żeby pozostało soczyste. Podany z lanymi kluskami albo ryżem będzie stanowił pyszną zupę. Równie dobrze może być podstawą tymbalików. W jego przygotowaniu ważne są proporcje – zbyt duża ilość wody sprawi, że wywar będzie miał mało wyczuwalny smak warzyw. Ważne jest także to, by woda którą zalejesz warzywa była zimna – wszystko powinno gotować się razem powoli. Pokrój warzywa, czyli marchewkę, pora, selera, korzeń pietruszki oraz cebulę. Cebulę możesz delikatnie opiec nad ogniem, by bulion zyskał aromat i ciemniejszy kolor. Gotuj całość dość długo, dodając także liść laurowy, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmij z niego warzywa i dopraw go do smaku – bulion warzywny jest już gotowy. Wykorzystaj go jako bazę dowolnej zupy, sosów lub galarety. Zobacz, jak łatwo go przyrządzić!