Bulion warzywny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

188 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

3 ziarna

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Obrane cebule przekrój na połówki, marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół, a selera pokrój w plastry.

Bulion warzywny - Krok 1

Krok 2

Odetnij i wyrzuć ciemnozieloną część pora. Pozostałą, białą część przekrój na pół, nie docinając do końca i opłucz pod bieżącą wodą.

Bulion warzywny - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj około 1 godziny. Aby uzyskać nieco inny smak i ciemniejszy kolor, warzywa możesz upalić nad ogniem bądź na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Bulion warzywny - Krok 3

Krok 4

Gdy bulion będzie już gotowy, usuń warzywa cedzakową łyżką i dopraw do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion warzywny możesz wykorzystać do przygotowania zup, sosów, czy też galarety.

Bulion warzywny - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion warzywnyBulion warzywny

Bulion warzywny jest niezwykle uniwersalny. Często bywa podstawą zup, np. pomidorowej, ogórkowej, pieczarkowej, a także sosów, chociażby koperkowego. Polewa się nim mięso podczas pieczenia lub duszenia, żeby pozostało soczyste. Podany z lanymi kluskami albo ryżem będzie stanowił pyszną zupę. Równie dobrze może być podstawą tymbalików. W jego przygotowaniu ważne są proporcje – zbyt duża ilość wody sprawi, że wywar będzie miał mało wyczuwalny smak warzyw. Ważne jest także to, by woda którą zalejesz warzywa była zimna – wszystko powinno gotować się razem powoli. Pokrój warzywa, czyli marchewkę, pora, selera, korzeń pietruszki oraz cebulę. Cebulę możesz delikatnie opiec nad ogniem, by bulion zyskał aromat i ciemniejszy kolor. Gotuj całość dość długo, dodając także liść laurowy, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmij z niego warzywa i dopraw go do smaku – bulion warzywny jest już gotowy. Wykorzystaj go jako bazę dowolnej zupy, sosów lub galarety. Zobacz, jak łatwo go przyrządzić!