Bulion warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bulion warzywny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

191 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

3 ziarna

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Obrane cebule przekrój na połówki, marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół, a selera pokrój w plastry.

Bulion warzywny - Krok 1

Krok 2

Odetnij i wyrzuć ciemnozieloną część pora. Pozostałą, białą część przekrój na pół, nie docinając do końca i opłucz pod bieżącą wodą.

Bulion warzywny - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj około 1 godziny. Aby uzyskać nieco inny smak i ciemniejszy kolor, warzywa możesz upalić nad ogniem bądź na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Bulion warzywny - Krok 3

Krok 4

Gdy bulion będzie już gotowy, usuń warzywa cedzakową łyżką i dopraw do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion warzywny możesz wykorzystać do przygotowania zup, sosów, czy też galarety.

Bulion warzywny - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion warzywnyBulion warzywny

Bulion warzywny jest niezwykle uniwersalny. Często bywa podstawą zup, np. pomidorowej, ogórkowej, pieczarkowej, a także sosów, chociażby koperkowego. Polewa się nim mięso podczas pieczenia lub duszenia, żeby pozostało soczyste. Podany z lanymi kluskami albo ryżem będzie stanowił pyszną zupę. Równie dobrze może być podstawą tymbalików. W jego przygotowaniu ważne są proporcje – zbyt duża ilość wody sprawi, że wywar będzie miał mało wyczuwalny smak warzyw. Ważne jest także to, by woda którą zalejesz warzywa była zimna – wszystko powinno gotować się razem powoli. Pokrój warzywa, czyli marchewkę, pora, selera, korzeń pietruszki oraz cebulę. Cebulę możesz delikatnie opiec nad ogniem, by bulion zyskał aromat i ciemniejszy kolor. Gotuj całość dość długo, dodając także liść laurowy, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmij z niego warzywa i dopraw go do smaku – bulion warzywny jest już gotowy. Wykorzystaj go jako bazę dowolnej zupy, sosów lub galarety. Zobacz, jak łatwo go przyrządzić!