
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 szczypta
1.7 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pół pora (tylko białą część) pokrój, zioła posiekaj.

Krok 2
Wrzuć warzywa do 1,7 litra wody. Dodaj obraną, pokrojoną jedną kalarepkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kostki Knorr. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzuć połowę natki i koperku.

Krok 3
Dopraw pieprzem, a następnie zmiksuj.

Krok 4
Pozostałą część pora pokrój w cienkie plasterki, cebulę pokrój w piórka, a kalarepkę w słupki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.

Krok 5
Warzywa podsmaż na oliwie przez 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 6
Warzywa z patelni dodaj do zupy i zagotuj. Zupę z kalarepy i rzodkiewek podaj posypaną natką i koperkiem zaraz po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z kalarepy i rzodkiewek
Do przygotowania smacznej zupy warzywnej wystarczy tylko kilka prostych składników. Spróbuj zupy z kalarepy i rzodkiewek i przekonaj się, jak łatwo da się ją przyrządzić. Składniki przeznaczone do ugotowania: marchewkę, pietruszkę, seler, pora, kalarepę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Drobniejsze kawałki szybciej się ugotują i łatwiej będzie je zmiksować. Całość ugotowana w wodzie z dodatkiem bulionu, nabierze miękkości. Pamiętaj, by świeże zielone listki, takie jak natka pietruszki oraz koperek, dodawać dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu nie stracą koloru i będą lepiej wyczuwalne w zupie. Całość dopraw według uznania i zmiksuj na gładką masę. Drugą część warzyw przygotuj za pomocą patelni – podsmaż na oliwie połowę kalarepy, której słodkawy smak dobrze skomponuje się z kontrastującą, nieco pikantną rzodkiewką. Tak przygotowane warzywa dodaj do zupy. Wystarczy już tylko zagotować całość i można cieszyć się jej doskonałym smakiem! Serwuj danie z chrupiącym białym pieczywem. Smacznego.