
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 szczypta
1.7 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pół pora (tylko białą część) pokrój, zioła posiekaj.

Krok 2
Wrzuć warzywa do 1,7 litra wody. Dodaj obraną, pokrojoną jedną kalarepkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kostki Knorr. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzuć połowę natki i koperku.

Krok 3
Dopraw pieprzem, a następnie zmiksuj.

Krok 4
Pozostałą część pora pokrój w cienkie plasterki, cebulę pokrój w piórka, a kalarepkę w słupki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.

Krok 5
Warzywa podsmaż na oliwie przez 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 6
Warzywa z patelni dodaj do zupy i zagotuj. Zupę z kalarepy i rzodkiewek podaj posypaną natką i koperkiem zaraz po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z kalarepy i rzodkiewek
Do przygotowania smacznej zupy warzywnej wystarczy tylko kilka prostych składników. Spróbuj zupy z kalarepy i rzodkiewek i przekonaj się, jak łatwo da się ją przyrządzić. Składniki przeznaczone do ugotowania: marchewkę, pietruszkę, seler, pora, kalarepę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Drobniejsze kawałki szybciej się ugotują i łatwiej będzie je zmiksować. Całość ugotowana w wodzie z dodatkiem bulionu, nabierze miękkości. Pamiętaj, by świeże zielone listki, takie jak natka pietruszki oraz koperek, dodawać dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu nie stracą koloru i będą lepiej wyczuwalne w zupie. Całość dopraw według uznania i zmiksuj na gładką masę. Drugą część warzyw przygotuj za pomocą patelni – podsmaż na oliwie połowę kalarepy, której słodkawy smak dobrze skomponuje się z kontrastującą, nieco pikantną rzodkiewką. Tak przygotowane warzywa dodaj do zupy. Wystarczy już tylko zagotować całość i można cieszyć się jej doskonałym smakiem! Serwuj danie z chrupiącym białym pieczywem. Smacznego.