Zupa z kalarepy i rzodkiewek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z kalarepy i rzodkiewek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

808 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 szczypta

1.7 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pół pora (tylko białą część) pokrój, zioła posiekaj.

Zupa z kalarepy i rzodkiewek - Krok 1

Krok 2

Wrzuć warzywa do 1,7 litra wody. Dodaj obraną, pokrojoną jedną kalarepkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kostki Knorr. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzuć połowę natki i koperku.

Zupa z kalarepy i rzodkiewek - Krok 2

Krok 3

Dopraw pieprzem, a następnie zmiksuj.

Zupa z kalarepy i rzodkiewek - Krok 3

Krok 4

Pozostałą część pora pokrój w cienkie plasterki, cebulę pokrój w piórka, a kalarepkę w słupki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.

Zupa z kalarepy i rzodkiewek - Krok 4

Krok 5

Warzywa podsmaż na oliwie przez 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i smaż jeszcze 2 minuty.

Zupa z kalarepy i rzodkiewek - Krok 5

Krok 6

Warzywa z patelni dodaj do zupy i zagotuj. Zupę z kalarepy i rzodkiewek podaj posypaną natką i koperkiem zaraz po przygotowaniu.

Zupa z kalarepy i rzodkiewek - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Patrycja Kawnik

    Patrycja Kawnik , 17.08.2018

    Zupa wyszła super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Spychała

    Agnieszka Spychała , 02.08.2018

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pokorska

    Ewa Pokorska , 30.07.2018

    Mi osobiście nie przypadła do gustu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kalisz

    Roman Kalisz , 29.05.2017

    Możona tylko dalej polecić,pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kantypowicz

    Monika Kantypowicz , 25.05.2017

    Super. polecan

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kalarepy i rzodkiewek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kalarepy i rzodkiewek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kalarepy i rzodkiewek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kalarepy i rzodkiewek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kalarepy i rzodkiewek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kalarepy i rzodkiewek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kalarepy i rzodkiewek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z kalarepy i rzodkiewek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z kalarepy i rzodkiewekZupa z kalarepy i rzodkiewek

Do przygotowania smacznej zupy warzywnej wystarczy tylko kilka prostych składników. Spróbuj zupy z kalarepy i rzodkiewek i przekonaj się, jak łatwo da się ją przyrządzić. Składniki przeznaczone do ugotowania: marchewkę, pietruszkę, seler, pora, kalarepę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Drobniejsze kawałki szybciej się ugotują i łatwiej będzie je zmiksować. Całość ugotowana w wodzie z dodatkiem bulionu, nabierze miękkości. Pamiętaj, by świeże zielone listki, takie jak natka pietruszki oraz koperek, dodawać dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu nie stracą koloru i będą lepiej wyczuwalne w zupie. Całość dopraw według uznania i zmiksuj na gładką masę. Drugą część warzyw przygotuj za pomocą patelni – podsmaż na oliwie połowę kalarepy, której słodkawy smak dobrze skomponuje się z kontrastującą, nieco pikantną rzodkiewką. Tak przygotowane warzywa dodaj do zupy. Wystarczy już tylko zagotować całość i można cieszyć się jej doskonałym smakiem! Serwuj danie z chrupiącym białym pieczywem. Smacznego.