O pomidorowej z rosołu z wczoraj słyszał zapewne każdy, na jej temat powstają nawet piosenki. Choć wiele osób uśmiechnie się przy tym temacie, nie da się ukryć, że jest to kapitalny sposób na wykorzystanie resztek rosołu i wyczarowanie z niego kolejnego pysznego dania. W ten sposób nie tylko nie zmarnujemy jedzenia, ale też nie pozwolimy na to, by do naszego menu szturmem wdarła się nuda. Sprawdzamy, na co jeszcze przerobić rosół. Jego wszechstronność zaskoczy niejednego kucharza!

Jak zrobić pomidorową z rosołu?

Zapewne ona przychodzi nam pierwsza na myśl, gdy zastanawiamy się nad tym, jaka zupa z rosołu sprawdzi się najlepiej. Jest smaczna, a do tego dziecinnie prosta w przygotowaniu. A zatem, jak zrobić zupę pomidorową z rosołu? Potrzebny będzie przecier lub koncentrat pomidorowy. Można użyć także świeżych pomidorów, choć wcześniej będzie trzeba podsmażyć, odparować i przetrzeć przez sito albo zmiksować.

Rosół podgrzewamy i dodajemy pomidory w takiej formie, w jakiej będzie nam najwygodniej. Warto robić to niewielkimi porcjami, by móc na bieżąco kontrolować gęstość zupy. Po zagotowaniu dodajemy kwaśną śmietanę. Koniecznie trzeba pamiętać o tym, by ją zaprawić odrobiną gorącej zupy! Wszystko mieszamy, gotujemy jeszcze przez kilka minut i już możemy szykować się do posiłku.

Do zupy pomidorowej z rosołu świetnie pasują makaron (np. świderki) oraz ryż. Talerze udekorujmy świeżą natką pietruszki.

Inne pomysły na zupy z rosołu

Zupa pomidorowa z rosołu to nie jedyna propozycja, na jaką stać kreatywnego kucharza! Udowodnij sobie i swoim bliskim, że fantazji ci nie brakuje – sam zdecyduj, jaka zupa z rosołu powstanie w twojej kuchni tym razem. Rosół okaże się wyśmienitą bazą dla zupy jarzynowej, w której składzie pojawią się marchew, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł albo brukselka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować kolejny klasyk polskich domów, czyli zupę ogórkową – doskonale smakuje posypana świeżym koperkiem. Rosół z niedzielnego obiadu wykorzystajmy także do zrobienia zupy pieczarkowej, uwielbianej przez smakoszy w każdym wieku. Zupa ziemniaczana to propozycja idealna na jesienne i zimowe chłody, więc jeśli nie wiesz, na co przerobić rosół, to pamiętaj, że jako baza ziemniaczanki też sprawdzi się znakomicie.

Co zrobić z rosołu? Szef kuchni poleca!

Duży garnek rosołu daje ogromne możliwości kulinarne, więc nie wahaj się próbować nowych przepisów i sprawdzać kolejne połączenia smakowe. Niezwykle aromatyczna polewka grzybowa jest trafionym pomysłem, na co przerobić rosół - zupa świetnie sprawdzi się na rozpoczęcie uroczystego obiadu. Na co dzień zajadać się będziesz zupą jarzynową z kalafiorem, do której przyrządzenia nie potrzeba dużej wiedzy kulinarnej. Na pewno dasz radę! Szukasz inspiracji na coś bardziej wykwintnego? Na przyjęciu podaj delikatny krem migdałowy, którym oczarujesz wszystkie podniebienia. Rosół wykorzystasz także do zrobienia gęstej kartoflanki oraz kremu serowego z ziarnami bobu. Dzięki kremowej zupie szpinakowej na twoim stole królować będzie zieleń. Równie zachęcająco wygląda zupa krem z marchewki na rosole. Którą propozycję wybierzesz tym razem?