Przepisy na Ogórkowa
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejOgórkowa
Zupa ogórkowa to danie proste i tym samym świetnie nadające się na szybki obiad - nic zatem dziwnego, że cieszy się dużą popularnością. Bywa podawana zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jej „chłodna” odmiana często przyrządzana jest w okresie zbiorów warzywa, z którego powstaje. To czas od połowy lipca do końca września. Mowa, oczywiście, o chłodniku, którego bazą są świeże ogórki pokrojone w plastry, kostkę lub starte na tarce. Jest on lubiany ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, szczególnie przydatne wtedy, gdy temperatura na zewnątrz jest wysoka. Gotowy chłodnik podawać możesz z przekrojonym na pół, ugotowanym na twardo jajkiem, bądź innymi lubianymi przez Ciebie dodatkami. W innych porach roku częściej spotkać się można z tym, że opisywaną zupę przyrządza się z ogórków kiszonych, bądź konserwowych. Popularnym dodatkiem do wszystkich jej rodzajów są gotowane ziemniaki, pokrojone najczęściej w kostkę. Równie dobrze sprawdzi się także ryż czy kasza. Klasyczną wersję tego dania przygotowuje się na mięsnych wywarach. Możesz użyć do nich różnych rodzajów mięs - może to być zarówno Twoja ulubiona kiełbasa, wędzonka, jak i mięso drobiowe – to jednak niejedyne możliwości. Gotową zupę posypuje się często świeżo siekanym koperkiem lub szczypiorkiem i zabiela śmietaną. Wśród wielu jej rodzajów, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną zupę ogórkową, to jesteś w odpowiednim miejscu. Koniecznie wypróbuj któryś z prezentowanych tu i sprawdzonych przepisów.