Przepisy na Zupę ogórkową | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ogórkowa

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - OgórkowaOgórkowa

Zupa ogórkowa to danie proste i tym samym świetnie nadające się na szybki obiad - nic zatem dziwnego, że cieszy się dużą popularnością. Bywa podawana zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jej „chłodna” odmiana często przyrządzana jest w okresie zbiorów warzywa, z którego powstaje. To czas od połowy lipca do końca września. Mowa, oczywiście, o chłodniku, którego bazą są świeże ogórki pokrojone w plastry, kostkę lub starte na tarce. Jest on lubiany ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, szczególnie przydatne wtedy, gdy temperatura na zewnątrz jest wysoka. Gotowy chłodnik podawać możesz z przekrojonym na pół, ugotowanym na twardo jajkiem, bądź innymi lubianymi przez Ciebie dodatkami. W innych porach roku częściej spotkać się można z tym, że opisywaną zupę przyrządza się z ogórków kiszonych, bądź konserwowych. Popularnym dodatkiem do wszystkich jej rodzajów są gotowane ziemniaki, pokrojone najczęściej w kostkę. Równie dobrze sprawdzi się także ryż czy kasza. Klasyczną wersję tego dania przygotowuje się na mięsnych wywarach. Możesz użyć do nich różnych rodzajów mięs - może to być zarówno Twoja ulubiona kiełbasa, wędzonka, jak i mięso drobiowe – to jednak niejedyne możliwości. Gotową zupę posypuje się często świeżo siekanym koperkiem lub szczypiorkiem i zabiela śmietaną. Wśród wielu jej rodzajów, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną zupę ogórkową, to jesteś w odpowiednim miejscu. Koniecznie wypróbuj któryś z prezentowanych tu i sprawdzonych przepisów.