Zupa ogórkowa z ryżem i kwaśną śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa z ryżem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

5 łyżek

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz, a następnie zetrzyj na tarce i przełóż do garnka.

Krok 2

Zalej wodą, dodaj kostkę rosołową Knorr, sól i pieprz, a po chwili wypłukany ryż.

Krok 3

Gdy jarzyny zmiękną, dodaj zmielone w maszynce ogórki. Zagotuj zupę, zabiel śmietaną i mąką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Garus
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa z ryżemZupa ogórkowa z ryżem

Ta popularna zupa jest prosta w przygotowaniu, a ponadto jej przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Opisywaną wersję ogórkowej podaj z ryżem, do którego możesz dodać również ziemniaki. Niezależnie z jakim dodatkiem ją przygotowujesz, sekretem udanej potrawy są kiszone ogórki (do zupy dolej również wody pozostałej po nich). Dodaje się je pod koniec gotowania, kiedy inne warzywa zrobią się już odpowiednio miękkie. Wcześniej należy ogórki zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce. Tak przygotowane można też przed dodaniem do wywaru podsmażyć na patelni. Aby zupa nabrała wyrazistego smaku, dopraw ją przyprawami: świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli chcesz urozmaicić smak zupy, dodaj również lubczyk. By ją zagęścić, całość zabiel śmietaną, którą możesz zastąpić mąką. Odpowiednio przygotowana powinna mieć stosunkowo gęstą konsystencję i lekko kwaskowy smak. Gotową zupę podawaj posypaną pokrojonym drobno koperkiem lub natką pietruszki. Sprawdź przepis i przygotuj ogórkową z ryżem.