Zupa ogórkowa z ryżem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

300 gramów

5 łyżek

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz, a następnie zetrzyj na tarce i przełóż do garnka.

Krok 2

Zalej wodą, dodaj kostkę rosołową Knorr, sól i pieprz, a po chwili wypłukany ryż.

Krok 3

Gdy jarzyny zmiękną, dodaj zmielone w maszynce ogórki. Zagotuj zupę, zabiel śmietaną i mąką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa z ryżemZupa ogórkowa z ryżem

Ta popularna zupa jest prosta w przygotowaniu, a ponadto jej przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Opisywaną wersję ogórkowej podaj z ryżem, do którego możesz dodać również ziemniaki. Niezależnie z jakim dodatkiem ją przygotowujesz, sekretem udanej potrawy są kiszone ogórki (do zupy dolej również wody pozostałej po nich). Dodaje się je pod koniec gotowania, kiedy inne warzywa zrobią się już odpowiednio miękkie. Wcześniej należy ogórki zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce. Tak przygotowane można też przed dodaniem do wywaru podsmażyć na patelni. Aby zupa nabrała wyrazistego smaku, dopraw ją przyprawami: świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli chcesz urozmaicić smak zupy, dodaj również lubczyk. By ją zagęścić, całość zabiel śmietaną, którą możesz zastąpić mąką. Odpowiednio przygotowana powinna mieć stosunkowo gęstą konsystencję i lekko kwaskowy smak. Gotową zupę podawaj posypaną pokrojonym drobno koperkiem lub natką pietruszki. Sprawdź przepis i przygotuj ogórkową z ryżem.