Zupa ogórkowa z ryżem i kwaśną śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa z ryżem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

5 łyżek

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz, a następnie zetrzyj na tarce i przełóż do garnka.

Krok 2

Zalej wodą, dodaj kostkę rosołową Knorr, sól i pieprz, a po chwili wypłukany ryż.

Krok 3

Gdy jarzyny zmiękną, dodaj zmielone w maszynce ogórki. Zagotuj zupę, zabiel śmietaną i mąką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Calzone z kurczakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa z ryżemZupa ogórkowa z ryżem

Ta popularna zupa jest prosta w przygotowaniu, a ponadto jej przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Opisywaną wersję ogórkowej podaj z ryżem, do którego możesz dodać również ziemniaki. Niezależnie z jakim dodatkiem ją przygotowujesz, sekretem udanej potrawy są kiszone ogórki (do zupy dolej również wody pozostałej po nich). Dodaje się je pod koniec gotowania, kiedy inne warzywa zrobią się już odpowiednio miękkie. Wcześniej należy ogórki zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce. Tak przygotowane można też przed dodaniem do wywaru podsmażyć na patelni. Aby zupa nabrała wyrazistego smaku, dopraw ją przyprawami: świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli chcesz urozmaicić smak zupy, dodaj również lubczyk. By ją zagęścić, całość zabiel śmietaną, którą możesz zastąpić mąką. Odpowiednio przygotowana powinna mieć stosunkowo gęstą konsystencję i lekko kwaskowy smak. Gotową zupę podawaj posypaną pokrojonym drobno koperkiem lub natką pietruszki. Sprawdź przepis i przygotuj ogórkową z ryżem.