Zupa ogórkowa na wędzonce przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa ogórkowa na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

2106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

871 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1610 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

200 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 pęczek

2 sztuki

2 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż wędzonkę, liść oraz ziele. Wlej 2 litry wody i zagotuj. Wywar gotuj 20-25 minut.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj do miękkości w wywarze. Pod koniec gotowania wyjmij wędzonkę.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 2

Krok 3

Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowań Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do wywaru. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 8 minut.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojony drobno koperek. Do zupy możesz również dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Beata Pajor

    Beata Pajor , 09.10.2019

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Maz

    Alicja Maz , 04.03.2018

    Zawsze robiłam ogórkową z ogórków ,ale u mnie w domu wolą tę z proszku także...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kustra

    Danuta Kustra , 29.08.2017

    Jutro będzie ogórkowa Przepis smakowicie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Knypińska

    Paulina Knypińska , 31.10.2016

    ogórkowa bez ogórków??? nie lubię takich propozycji...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Guzik

    Wanda Guzik , 12.10.2016

    Też taką gotuję, smakuje inaczej jak pospolita ogórkowa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Trzeciecka

    Honorata Trzeciecka , 11.10.2016

    Na wędzonce jadałam w młodosci jak mama ugotowała, pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Wieteska

    Edyta Wieteska , 11.10.2016

    U mnie dzisiaj też ogórkowa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Adamus

    Anna Adamus , 11.10.2016

    Też dziś gotowałam zupę smoka Zygmunta ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Staszewski

    Tomasz Staszewski , 26.01.2016

    wyszła bardzo smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 16.09.2015

    Wiem, że wygląda to trochę dziwnie, ale to zupa błyskawiczna. Ogórki w tym przepisie zastąpiła zupa Knorr, która nadała ugotowanemu bulionowi odpowiedniego smaku i konsystencji. Dlatego ogórki, nie są konieczne. Proszę spróbować :) Niemniej jednak ci, co chcą, mogą zetrzeć jednego, dwa ogórki na tarce i dodatkowo wzmocnić smak zupy. Zalecam wtedy przesmażyć je wcześniej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Ptaszynska

    Lidia Ptaszynska , 07.09.2015

    A ogórki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa na wędzonceZupa ogórkowa na wędzonce

Jeżeli szukasz przepisu na smaczną zupę, to skorzystaj z tego przepisu i na obiad zaserwuj domownikom zupę ogórkową na wędzonce. Potrawę pełną aromatu o smaku kiszonych, słonych ogórków. Popularna ogórkowa wzbogacona aromatem wędzonki na pewno przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych dań. By ją zrobić, najpierw przez około 25 minut gotuj wywar z mięsa z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Zioła doskonale współgrają z wędzonką. Pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do gotującego się wywaru. Wędzonkę wyjmij gdy ziemniaki będą już miękkie. Marchew zetrzyj na tarce prosto do wywaru. Bulion Knorr wymieszaj z wodą i wlej do wywaru. Całość zagotuj. Do ogórkowej idealnie nada się świeży, pachnący koperek. Zupę można podawać z chlebem, można też dodać do niej łyżkę tłustej kwaśnej śmietany.