
Składniki
2 opakowania
200 gramów
1 sztuka
5 sztuk
1 pęczek
2 sztuki
2 ziarna
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka włóż wędzonkę, liść oraz ziele. Wlej 2 litry wody i zagotuj. Wywar gotuj 20-25 minut.

Krok 2
Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj do miękkości w wywarze. Pod koniec gotowania wyjmij wędzonkę.

Krok 3
Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru.

Krok 4
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do wywaru. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 8 minut.

Krok 5
Na koniec dodaj pokrojony drobno koperek. Do zupy możesz również dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa na wędzonce
Jeżeli szukasz pomysłu na smaczną zupę, to skorzystaj z tego przepisu i na obiad zaserwuj domownikom zupę ogórkową na wędzonce. Potrawę pełną aromatu o smaku kiszonych, słonych ogórków. Popularna ogórkowa wzbogacona aromatem wędzonki na pewno przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych dań. Zupa ogórkowa na kościach wędzonych zaskoczy bukietem smaków i aromatów niejednego smakosza!
Dla kogo?
Zupa ogórkowa na kościach wędzonych to strzał w dziesiątkę w jadłospisie osób ceniących tradycję. Zaledwie jedna łyżka tego specjału przeniesie Cię do czasów beztroskiego dzieciństwa. Niech zupa ogórkowa na wędzonych kościach będzie nie tylko smacznym posiłkiem, ale również chwilą na wspomnienia!
Na jaką okazję?
Przygotuj duży garnek zupy ogórkowej na kościach wędzonych i serwuj ją kilka dni z rzędu na obiad. Odgrzewana smakuje równie dobrze, a Ty nie będziesz martwić się o gotowanie w zabieganym dniu. Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach będzie również sprawdzonym elementem wystawnego menu. Smacznego!
Czy wiesz, że?
Najpierw przez około 25 minut gotuj wywar z mięsa z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Zioła doskonale współgrają z wędzonką. Pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do gotującego się wywaru. Wędzonkę wyjmij, gdy ziemniaki będą już miękkie. Marchew zetrzyj na tarce prosto do wywaru. Bulion Knorr wymieszaj z wodą i wlej do wywaru. Całość zagotuj. Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach gotowa!
Dla urozmaicenia:
Do ogórkowej idealnie nada się świeży, pachnący koperek. Danie można podawać z chlebem, można też dodać do niego łyżkę tłustej kwaśnej śmietany. Dzięki tym dodatkom zupa ogórkowa na wędzonce nie będzie miała konkurencji wśród obiadowych propozycji. Smacznego!