Zupa ogórkowa na kościach wędzonych – przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

2282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

962 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1928 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

200 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 pęczek

2 sztuki

2 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż wędzonkę, liść oraz ziele. Wlej 2 litry wody i zagotuj. Wywar gotuj 20-25 minut.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj do miękkości w wywarze. Pod koniec gotowania wyjmij wędzonkę.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 2

Krok 3

Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do wywaru. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 8 minut.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojony drobno koperek. Do zupy możesz również dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 5
14

Opinie o przepisie

  • Asiulka Wuka

    Asiulka Wuka , 22.06.2021

    Zupka smakowita polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 20.05.2021

    Bardzo smaczna zupa. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Pajor

    Beata Pajor , 09.10.2019

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Maz

    Alicja Maz , 04.03.2018

    Zawsze robiłam ogórkową z ogórków ,ale u mnie w domu wolą tę z proszku także...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kustra

    Danuta Kustra , 29.08.2017

    Jutro będzie ogórkowa Przepis smakowicie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Knypińska

    Paulina Knypińska , 31.10.2016

    ogórkowa bez ogórków??? nie lubię takich propozycji...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Guzik

    Wanda Guzik , 12.10.2016

    Też taką gotuję, smakuje inaczej jak pospolita ogórkowa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Trzeciecka

    Honorata Trzeciecka , 11.10.2016

    Na wędzonce jadałam w młodosci jak mama ugotowała, pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Wieteska

    Edyta Wieteska , 11.10.2016

    U mnie dzisiaj też ogórkowa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Adamus

    Anna Adamus , 11.10.2016

    Też dziś gotowałam zupę smoka Zygmunta ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Staszewski

    Tomasz Staszewski , 26.01.2016

    wyszła bardzo smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 16.09.2015

    Wiem, że wygląda to trochę dziwnie, ale to zupa błyskawiczna. Ogórki w tym przepisie zastąpiła zupa Knorr, która nadała ugotowanemu bulionowi odpowiedniego smaku i konsystencji. Dlatego ogórki, nie są konieczne. Proszę spróbować :) Niemniej jednak ci, co chcą, mogą zetrzeć jednego, dwa ogórki na tarce i dodatkowo wzmocnić smak zupy. Zalecam wtedy przesmażyć je wcześniej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Ptaszynska

    Lidia Ptaszynska , 07.09.2015

    A ogórki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa na wędzonceZupa ogórkowa na wędzonce

Jeżeli szukasz pomysłu na smaczną zupę, to skorzystaj z tego przepisu i na obiad zaserwuj domownikom zupę ogórkową na wędzonce. Potrawę pełną aromatu o smaku kiszonych, słonych ogórków. Popularna ogórkowa wzbogacona aromatem wędzonki na pewno przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych dań. Zupa ogórkowa na kościach wędzonych zaskoczy bukietem smaków i aromatów niejednego smakosza!

Dla kogo?

Zupa ogórkowa na kościach wędzonych to strzał w dziesiątkę w jadłospisie osób ceniących tradycję. Zaledwie jedna łyżka tego specjału przeniesie Cię do czasów beztroskiego dzieciństwa. Niech zupa ogórkowa na wędzonych kościach będzie nie tylko smacznym posiłkiem, ale również chwilą na wspomnienia!

Na jaką okazję?

Przygotuj duży garnek zupy ogórkowej na kościach wędzonych i serwuj ją kilka dni z rzędu na obiad. Odgrzewana smakuje równie dobrze, a Ty nie będziesz martwić się o gotowanie w zabieganym dniu. Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach będzie również sprawdzonym elementem wystawnego menu. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Najpierw przez około 25 minut gotuj wywar z mięsa z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Zioła doskonale współgrają z wędzonką. Pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do gotującego się wywaru. Wędzonkę wyjmij, gdy ziemniaki będą już miękkie. Marchew zetrzyj na tarce prosto do wywaru. Bulion Knorr wymieszaj z wodą i wlej do wywaru. Całość zagotuj. Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach gotowa!

Dla urozmaicenia:

Do ogórkowej idealnie nada się świeży, pachnący koperek. Danie można podawać z chlebem, można też dodać do niego łyżkę tłustej kwaśnej śmietany. Dzięki tym dodatkom zupa ogórkowa na wędzonce nie będzie miała konkurencji wśród obiadowych propozycji. Smacznego!