Zupa ogórkowa na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

2104 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

864 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1599 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

200 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 pęczek

2 sztuki

2 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż wędzonkę, liść oraz ziele. Wlej 2 litry wody i zagotuj. Wywar gotuj 20-25 minut.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj do miękkości w wywarze. Pod koniec gotowania wyjmij wędzonkę.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 2

Krok 3

Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowań Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do wywaru. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 8 minut.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojony drobno koperek. Do zupy możesz również dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Zupa ogórkowa na wędzonce - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Beata Pajor

    Beata Pajor , 09.10.2019

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Maz

    Alicja Maz , 04.03.2018

    Zawsze robiłam ogórkową z ogórków ,ale u mnie w domu wolą tę z proszku także...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kustra

    Danuta Kustra , 29.08.2017

    Jutro będzie ogórkowa Przepis smakowicie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Knypińska

    Paulina Knypińska , 31.10.2016

    ogórkowa bez ogórków??? nie lubię takich propozycji...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Guzik

    Wanda Guzik , 12.10.2016

    Też taką gotuję, smakuje inaczej jak pospolita ogórkowa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Trzeciecka

    Honorata Trzeciecka , 11.10.2016

    Na wędzonce jadałam w młodosci jak mama ugotowała, pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Wieteska

    Edyta Wieteska , 11.10.2016

    U mnie dzisiaj też ogórkowa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Adamus

    Anna Adamus , 11.10.2016

    Też dziś gotowałam zupę smoka Zygmunta ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Staszewski

    Tomasz Staszewski , 26.01.2016

    wyszła bardzo smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 16.09.2015

    Wiem, że wygląda to trochę dziwnie, ale to zupa błyskawiczna. Ogórki w tym przepisie zastąpiła zupa Knorr, która nadała ugotowanemu bulionowi odpowiedniego smaku i konsystencji. Dlatego ogórki, nie są konieczne. Proszę spróbować :) Niemniej jednak ci, co chcą, mogą zetrzeć jednego, dwa ogórki na tarce i dodatkowo wzmocnić smak zupy. Zalecam wtedy przesmażyć je wcześniej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Ptaszynska

    Lidia Ptaszynska , 07.09.2015

    A ogórki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa na wędzonceZupa ogórkowa na wędzonce

Jeżeli szukasz przepisu na smaczną zupę, to skorzystaj z tego przepisu i na obiad zaserwuj domownikom zupę ogórkową na wędzonce. Potrawę pełną aromatu o smaku kiszonych, słonych ogórków. Popularna ogórkowa wzbogacona aromatem wędzonki na pewno przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych dań. By ją zrobić, najpierw przez około 25 minut gotuj wywar z mięsa z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Zioła doskonale współgrają z wędzonką. Pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do gotującego się wywaru. Wędzonkę wyjmij gdy ziemniaki będą już miękkie. Marchew zetrzyj na tarce prosto do wywaru. Bulion Knorr wymieszaj z wodą i wlej do wywaru. Całość zagotuj. Do ogórkowej idealnie nada się świeży, pachnący koperek. Zupę można podawać z chlebem, można też dodać do niej łyżkę tłustej kwaśnej śmietany.