Chłodnik z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

1301 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

500 mililitrów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Chłodnik z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.

Chłodnik z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.

Chłodnik z ziemniakami - Krok 3
43

Opinie o przepisie

  • Jakub Kowalski

    Jakub Kowalski

    wow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Koczan

    Jola Koczan

    To musi być pyszne.Jutro na obiad podam.W te upaly...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Orlicki

    Andrzej Orlicki

    .. Miareczko a czy konsultowałaś ten przepis z posłem Niesiołowskim / odnośnie praw autorskich wykorzystania szczawiu / ???????????????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Lalik

    Jolanta Lalik

    proszę dzisiaj o ten chłodnik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Adamczewska-Królikowska

    Danuta Adamczewska-Królikowska

    Mnie się nie podoba w tym przepisie ta "zupa ogórkowa" z kartonu (z chemią oczywiście w środku).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Dudkowska

    Elżbieta Dudkowska

    chłodnik Niesiołowskiego...!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Masajada

    Łukasz Masajada

    Smacznego tym co lubią;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Socha

    Irena Socha

    Nie przepadam za chłodnikami, ale lekko podgrzana? Dla mnie zupa to ciepła zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Grochulski

    Mirosław Grochulski

    Naprawde. Boski mialem przyjemnosc go robic na polnym szczawiu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Braszka

    Katarzyna Braszka

    Gdzie można takie pyszności zjeść?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kryski

    Krzysztof Kryski

    Szczaw już jest ale brakuje mirabelek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Miler

    Wioleta Miler

    Musi byc pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kukliński

    Tomasz Kukliński

    szczaw ....... fuuuuuuuuuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gwazdacz

    Barbara Gwazdacz

    no ty sprubowalas mojego golabka,bylo mniam,mniam,,chetnie sprubuje twojego chlodnika mniam,mniam:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Anna Niemiec-Kubiak

    Beata Anna Niemiec-Kubiak

    szkoda tylko, że ta zupa ogórkowa "z torebki" :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arnold Kowalczyk

    Arnold Kowalczyk

    chłodno i głodno ; a gdzie męsko!!!....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Kucharski

    Kamil Kucharski

    co to za problem zrobić chłodnik do tego nie trzeba korzystać z książki takie zeczy to ma się w glowie a najprostrzy chłodnik to zmrozony kompot z wiśni z zimnym makaronem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Leśniowski

    Bogusław Leśniowski

    Zupa Niesiołowskiego ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Szmyd

    Łukasz Szmyd

    Chyba bosski roman

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Podsiadło

    Krystyna Podsiadło

    Kiedy taki robisz to przyjade???/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena

    Fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Andrzejewski

    Andrzej Andrzejewski

    ....piwoooo!!!!!zimne .....boski chłodnik!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Koch

    Helena Koch

    Chłodnik samemu zrobić od a do z " bez torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Zając

    Piotr Zając

    syf...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Lisowski

    Stanisław Lisowski

    Monika?? Ja Ci dam darmozjada!!!! Czy ty widziałaś ??? boskiego człowieka Bu cha cha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wilczyński

    Roman Wilczyński

    dla Niesiolowkiego ten szczawik....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Borek

    Monika Borek

    Bo to boski chłodnik dla boskiego człowieka !! :) ( ambrozja dla mitycznych darmozjadów :P )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Kopera Michałowska

    Wioletta Kopera Michałowska

    Tereniu czekamy jutro na chłodna zupke....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Lisowski

    Stanisław Lisowski

    Jaki bóg??? kiedykolwiek?? jadł coś takiego?? Oni mieli AMBROZJĘ!! I jeszcze coś !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Trojanowska

    Bogusława Trojanowska

    Kusisz!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z ziemniakamiChłodnik z ziemniakami

Chłodnik z młodymi ziemniakami to genialny sposób na przyrządzenie obiadu w letni dzień. Liście szczawiu nadają mu wyrazisty kwaskowaty smak, a kawałki świeżego ogórka i rzodkiewki są chrupiące. Pierwszym krokiem do przygotowania chłodnika jest ugotowanie młodych, starannie umytych, ziemniaków. Gdy będą już miękkie, wyjmij je z wody i odłóż, aby ostygły. Opłukane liście szczawiu pozbaw łodyżek, pokrój w paski i zblanszuj w gotującej się wodzie po ziemniakach. Do powstałego w ten sposób warzywnego wywaru dodaj błyskawiczną zupę ogórkową w proszku. Doprowadź ją do wrzenia, a następnie przestudź. Ogórek oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj, wraz z jogurtem naturalnym, do schłodzonego wywaru. Całość dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki. Gotowy chłodnik podawaj z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka oraz młodymi ziemniakami. Zupę udekoruj drobno posiekanym, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, a także cząstkami rzodkiewki. Ugotuj znakomite letnie danie z naszym przepisem na chłodnik.