
Składniki
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.

Krok 3
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z ziemniakami
Chłodnik z młodymi ziemniakami to genialny sposób na przyrządzenie obiadu w letni dzień. Liście szczawiu nadają mu wyrazisty kwaskowaty smak, a kawałki świeżego ogórka i rzodkiewki są chrupiące. Pierwszym krokiem do przygotowania chłodnika jest ugotowanie młodych, starannie umytych, ziemniaków. Gdy będą już miękkie, wyjmij je z wody i odłóż, aby ostygły. Opłukane liście szczawiu pozbaw łodyżek, pokrój w paski i zblanszuj w gotującej się wodzie po ziemniakach. Do powstałego w ten sposób warzywnego wywaru dodaj błyskawiczną zupę ogórkową w proszku. Doprowadź ją do wrzenia, a następnie przestudź. Ogórek oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj, wraz z jogurtem naturalnym, do schłodzonego wywaru. Całość dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki. Gotowy chłodnik podawaj z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka oraz młodymi ziemniakami. Zupę udekoruj drobno posiekanym, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, a także cząstkami rzodkiewki. Ugotuj znakomite letnie danie z naszym przepisem na chłodnik.