Chłodnik po litewsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik po litewsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Barszcz czerwony Knorr rozmieszaj w zimnym bulionie, po czym doprowadź do wrzenia i odstaw na bok, aby wystygł.

Chłodnik po litewsku - Krok 1

Krok 2

Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a ugotowane mięso cielęce pokrój wzdłuż włókien. Następnie połącz przygotowane składniki z chłodnikiem.

Chłodnik po litewsku - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

Chłodnik po litewsku - Krok 3

Krok 4

Chłodnik podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo.

Chłodnik po litewsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik po litewskuChłodnik po litewsku

Chłodnik to zupa serwowana na zimno, która przyniesie Ci orzeźwienie w gorące dni. Proponowany w tym przepisie wariant litewski przyrządza się na wywarze z cielęciny, która jest wyjątkowo delikatnym i łagodnym w smaku mięsem. Należy zatem zadbać o to, aby dodać do dania ulubiony intensywny dodatek. W tej roli świetnie sprawdzi się np. musztarda sarepska. Pozostałe składniki – rzodkiewkę i zielony ogórek – w zależności od pożądanej konsystencji chłodnika – zetrzyj na tarce lub pokrój na cienkie plasterki. Możesz też dodać świeżą marchew lub cukinię. Ugotowany barszcz, wystudzony i wymieszany z jogurtem naturalnym sprawi, że zupa nabierze intensywnie różowej barwy. Gotowy chłodnik litewski najpierw wystudź, następnie przełóż go do lodówki. Podawaj go z jajkiem ugotowanym na twardo i przekrojonym na pół. Jajko kurze możesz ewentualnie zastąpić przepiórczym. Zależnie od preferencji, przystrój zupę wybraną zieleniną (np. szczypiorkiem lub pietruszką) i kleksem ze śmietany lub kefiru. Zobacz nasz przepis i podziel się swoją opinią.