Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1.5 litra
3 sztuki
180 mililitrów
500 mililitrów
1 łyżka
700 gramów
4 sztuki
4 łyżki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blanszowane migdały wsyp do miski, zalej wodą mineralną i mocz przez noc.
Krok 2
Następnego dnia zagotuj 2 filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzuć czosnek, gotuj przez minutę, wyjmij.
Krok 3
Odsącz namoczone migdały i wrzuć je do malaksera. Dodaj czosnek oraz wodę, w której moczone były migdały, 180 ml octu z Jerez, oliwę oraz chleb i zmiksuj na gładką masę. Płyn przecedź.
Krok 4
Pozostałą masę ściśnij i odrzuć cząstki stałe.
Krok 5
Przelej zupę do dzbanka i wstaw ją na pół godziny do lodówki.
Krok 6
Przed podaniem ułóż w miseczkach cząstki fig i migdałów marcona. Nalej chłodnik, posyp posiekanym szczypiorkiem, polej łyżką octu i oliwą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























