Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1.5 litra
3 sztuki
180 mililitrów
500 mililitrów
1 łyżka
700 gramów
4 sztuki
4 łyżki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blanszowane migdały wsyp do miski, zalej wodą mineralną i mocz przez noc.
Krok 2
Następnego dnia zagotuj 2 filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzuć czosnek, gotuj przez minutę, wyjmij.
Krok 3
Odsącz namoczone migdały i wrzuć je do malaksera. Dodaj czosnek oraz wodę, w której moczone były migdały, 180 ml octu z Jerez, oliwę oraz chleb i zmiksuj na gładką masę. Płyn przecedź.
Krok 4
Pozostałą masę ściśnij i odrzuć cząstki stałe.
Krok 5
Przelej zupę do dzbanka i wstaw ją na pół godziny do lodówki.
Krok 6
Przed podaniem ułóż w miseczkach cząstki fig i migdałów marcona. Nalej chłodnik, posyp posiekanym szczypiorkiem, polej łyżką octu i oliwą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej