Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

3 sztuki

180 mililitrów

500 mililitrów

1 łyżka

700 gramów

4 sztuki

4 łyżki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blanszowane migdały wsyp do miski, zalej wodą mineralną i mocz przez noc.

Krok 2

Następnego dnia zagotuj 2 filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzuć czosnek, gotuj przez minutę, wyjmij.

Krok 3

Odsącz namoczone migdały i wrzuć je do malaksera. Dodaj czosnek oraz wodę, w której moczone były migdały, 180 ml octu z Jerez, oliwę oraz chleb i zmiksuj na gładką masę. Płyn przecedź.

Krok 4

Pozostałą masę ściśnij i odrzuć cząstki stałe.

Krok 5

Przelej zupę do dzbanka i wstaw ją na pół godziny do lodówki.

Krok 6

Przed podaniem ułóż w miseczkach cząstki fig i migdałów marcona. Nalej chłodnik, posyp posiekanym szczypiorkiem, polej łyżką octu i oliwą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa gulaszowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej