Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

3 sztuki

180 mililitrów

500 mililitrów

1 łyżka

700 gramów

4 sztuki

4 łyżki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blanszowane migdały wsyp do miski, zalej wodą mineralną i mocz przez noc.

Krok 2

Następnego dnia zagotuj 2 filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzuć czosnek, gotuj przez minutę, wyjmij.

Krok 3

Odsącz namoczone migdały i wrzuć je do malaksera. Dodaj czosnek oraz wodę, w której moczone były migdały, 180 ml octu z Jerez, oliwę oraz chleb i zmiksuj na gładką masę. Płyn przecedź.

Krok 4

Pozostałą masę ściśnij i odrzuć cząstki stałe.

Krok 5

Przelej zupę do dzbanka i wstaw ją na pół godziny do lodówki.

Krok 6

Przed podaniem ułóż w miseczkach cząstki fig i migdałów marcona. Nalej chłodnik, posyp posiekanym szczypiorkiem, polej łyżką octu i oliwą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej