Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1.5 litra
3 sztuki
180 mililitrów
500 mililitrów
1 łyżka
700 gramów
4 sztuki
4 łyżki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blanszowane migdały wsyp do miski, zalej wodą mineralną i mocz przez noc.
Krok 2
Następnego dnia zagotuj 2 filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzuć czosnek, gotuj przez minutę, wyjmij.
Krok 3
Odsącz namoczone migdały i wrzuć je do malaksera. Dodaj czosnek oraz wodę, w której moczone były migdały, 180 ml octu z Jerez, oliwę oraz chleb i zmiksuj na gładką masę. Płyn przecedź.
Krok 4
Pozostałą masę ściśnij i odrzuć cząstki stałe.
Krok 5
Przelej zupę do dzbanka i wstaw ją na pół godziny do lodówki.
Krok 6
Przed podaniem ułóż w miseczkach cząstki fig i migdałów marcona. Nalej chłodnik, posyp posiekanym szczypiorkiem, polej łyżką octu i oliwą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



























