Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1.5 litra
3 sztuki
180 mililitrów
500 mililitrów
1 łyżka
700 gramów
4 sztuki
4 łyżki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blanszowane migdały wsyp do miski, zalej wodą mineralną i mocz przez noc.
Krok 2
Następnego dnia zagotuj 2 filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzuć czosnek, gotuj przez minutę, wyjmij.
Krok 3
Odsącz namoczone migdały i wrzuć je do malaksera. Dodaj czosnek oraz wodę, w której moczone były migdały, 180 ml octu z Jerez, oliwę oraz chleb i zmiksuj na gładką masę. Płyn przecedź.
Krok 4
Pozostałą masę ściśnij i odrzuć cząstki stałe.
Krok 5
Przelej zupę do dzbanka i wstaw ją na pół godziny do lodówki.
Krok 6
Przed podaniem ułóż w miseczkach cząstki fig i migdałów marcona. Nalej chłodnik, posyp posiekanym szczypiorkiem, polej łyżką octu i oliwą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej