
Składniki
6 sztuk
4 sztuki
null szczypt
null szczypt
2 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
1 szklanka
4 łyżki
7 sztuk
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białe części pora i selera naciowego potnij na paseczki, a ziemniaki na kostkę. Szczypiorek posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć pora i selera i wlej trochę bulionu Knorr. Duś przez 15 minut .
Krok 3
Następnie dodaj ziemniaki, resztę wrzącego bulionu Knorr i maggi. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 4
Teraz zdejmij z ognia, a po przestudzeniu przypraw solą i pieprzem i zmiksuj ze śmietaną.
Krok 5
Włóż do lodówki, aby zupa się schłodziła. Podawaj z kleksem z ubitej kremówki i posypaną szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej