Zupa Vichyssoise - przepis na chłodnik z porów | Przepisy.pl pixel

Chłodnik Vichyssoise

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 sztuki

null szczypt

null szczypt

2 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 szklanka

4 łyżki

7 sztuk

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białe części pora i selera naciowego potnij na paseczki, a ziemniaki na kostkę. Szczypiorek posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzane masło wrzuć pora i selera i wlej trochę bulionu Knorr. Duś przez 15 minut .

Krok 3

Następnie dodaj ziemniaki, resztę wrzącego bulionu Knorr i maggi. Gotuj przez kolejne 15 minut.

Krok 4

Teraz zdejmij z ognia, a po przestudzeniu przypraw solą i pieprzem i zmiksuj ze śmietaną.

Krok 5

Włóż do lodówki, aby zupa się schłodziła. Podawaj z kleksem z ubitej kremówki i posypaną szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej