Zupa Vichyssoise - przepis na chłodnik z porów | Przepisy.pl pixel

Chłodnik Vichyssoise

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 sztuki

null szczypt

null szczypt

2 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 szklanka

4 łyżki

7 sztuk

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białe części pora i selera naciowego potnij na paseczki, a ziemniaki na kostkę. Szczypiorek posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzane masło wrzuć pora i selera i wlej trochę bulionu Knorr. Duś przez 15 minut .

Krok 3

Następnie dodaj ziemniaki, resztę wrzącego bulionu Knorr i maggi. Gotuj przez kolejne 15 minut.

Krok 4

Teraz zdejmij z ognia, a po przestudzeniu przypraw solą i pieprzem i zmiksuj ze śmietaną.

Krok 5

Włóż do lodówki, aby zupa się schłodziła. Podawaj z kleksem z ubitej kremówki i posypaną szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik Vichyssoise - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Aperol Spritz – przepis
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej