Przepisy na Chłodniki
86 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Chłodniki
Chłodnik to orzeźwiająca zupa, która podawana jest na zimno, w temperaturze zazwyczaj poniżej pokojowej. Co ciekawe, istnieją jego warianty podawane z kostkami lodu. Nawet jednak bez nich, dzięki swoim właściwościom orzeźwiającym, sprawdzi się szczególnie dobrze w cieplejsze dni. Przygotowywany jest ze świeżych warzyw, krojonych lub miksowanych na krem. Świetnie nadają się do jego przyrządzenia różnego rodzaju nowalijki. Podstawą wielu chłodników jest botwinka, czyli korzeń i liście młodego buraka ćwikłowego, które ceni się za to, że nadają potrawie intensywną barwę. Tak przygotowana zupa interesująco będzie wyglądać zabielona kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem, bądź innym wyrobem mleczarskim – jej kolor zmieni wtedy odcień z ciemnoczerwonego na intensywny róż. Danie o buraczanym smaku podawać można z dodatkiem ugotowanego na twardo i przekrojonego na pół jajka i drobno pokrojonego świeżego szczypiorku. Oprócz chłodników przygotowywanych na bazie buraków, istnieją także ich inne warianty. Tak naprawdę, nie występują tu żadne ograniczenia i bez obaw możesz poeksperymentować z nowymi składnikami. Potrawę można przyrządzić również z owoców. Taki wariant, będzie cechował się szczególnie intrygującym smakiem, jeśli poda się go ze słonymi dodatkami. Chłodnik niekoniecznie musi być daniem wegetariańskim – co może ucieszyć fanów dań niejarskich – jego bazą może być bowiem wywar z różnego rodzaju mięs – dobrze sprawdzą się te o delikatnej fakturze. Interesująco smakować będzie również ten, który przygotuje się z wykorzystaniem owoców morza – np. krewetek lub łososia. Gotowe danie warto posypać siekaną zieleniną. Wybierz swój ulubiony chłodnik spośród naszych sprawdzonych, smacznych propozycji.