Przepisy na Chłodniki
83 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (83) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej
Chłodniki
Chłodnik to orzeźwiająca zupa, która podawana jest na zimno, w temperaturze zazwyczaj poniżej pokojowej. Co ciekawe, istnieją jego warianty podawane z kostkami lodu. Nawet jednak bez nich, dzięki swoim właściwościom orzeźwiającym, sprawdzi się szczególnie dobrze w cieplejsze dni. Przygotowywany jest ze świeżych warzyw, krojonych lub miksowanych na krem. Świetnie nadają się do jego przyrządzenia różnego rodzaju nowalijki. Podstawą wielu chłodników jest botwinka, czyli korzeń i liście młodego buraka ćwikłowego, które ceni się za to, że nadają potrawie intensywną barwę. Tak przygotowana zupa interesująco będzie wyglądać zabielona kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem, bądź innym wyrobem mleczarskim – jej kolor zmieni wtedy odcień z ciemnoczerwonego na intensywny róż. Danie o buraczanym smaku podawać można z dodatkiem ugotowanego na twardo i przekrojonego na pół jajka i drobno pokrojonego świeżego szczypiorku. Oprócz chłodników przygotowywanych na bazie buraków, istnieją także ich inne warianty. Tak naprawdę, nie występują tu żadne ograniczenia i bez obaw możesz poeksperymentować z nowymi składnikami. Potrawę można przyrządzić również z owoców. Taki wariant, będzie cechował się szczególnie intrygującym smakiem, jeśli poda się go ze słonymi dodatkami. Chłodnik niekoniecznie musi być daniem wegetariańskim – co może ucieszyć fanów dań niejarskich – jego bazą może być bowiem wywar z różnego rodzaju mięs – dobrze sprawdzą się te o delikatnej fakturze. Interesująco smakować będzie również ten, który przygotuje się z wykorzystaniem owoców morza – np. krewetek lub łososia. Gotowe danie warto posypać siekaną zieleniną. Wybierz swój ulubiony chłodnik spośród naszych sprawdzonych, smacznych propozycji.