
Składniki
1.7 litra
1 sztuka
5 dekagramów
0.5 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1,7 litra wody, dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego.

Krok 2
Zostaw w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Po tych kilku dniach, dokładnie wymieszaj, przecedź i zagotuj.

Krok 3
Następnie ostudź, wlej śmietanę i utrzep trzepaczką.

Krok 4
Pokrój w kawałki jajka. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy pokrojone jajka, posiekany koperek i szczypiorek.

Krok 5
Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr czosnek oraz cukrem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik staropolski
Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – po pierwsze – ugotowanie nie zajmie ci dużo czasu, bo stanie w kuchni nie jest wówczas najlepszym pomysłem, i które po drugie – są podawane na zimno. Idealnym pomysłem na obiad podczas upałów jest więc chłodnik staropolski. Kwaskowaty, z odrobiną słodyczy idealnie orzeźwi w gorące dni lata. Nie wiedzieć czemu chłodnik kojarzy się od razu z chłodnikiem litewskim. Tymczasem i my mamy swój wariant tego dania – chłodnik staropolski, znany jest od stuleci. Pora wygrzebać z babcinych przepisów to danie, bo naprawdę jest tego warte. Bazą do wykonania chłodnika jest skórka chleba razowego, z której wykonasz zakwas. Musisz pamiętać o tym, że zakwas będzie gotowy po kilku dniach, dlatego też warto wcześniej zaplanować wykonanie tego dania. Gotowa zupa nie obejdzie się bez jajka na twardo.