Chłodnik staropolski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik staropolski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
619 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

466 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

1 sztuka

5 dekagramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,7 litra wody, dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego.

Chłodnik staropolski - Krok 1

Krok 2

Zostaw w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Po tych kilku dniach, dokładnie wymieszaj, przecedź i zagotuj.

Chłodnik staropolski - Krok 2

Krok 3

Następnie ostudź, wlej śmietanę i utrzep trzepaczką.

Chłodnik staropolski - Krok 3

Krok 4

Pokrój w kawałki jajka. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy pokrojone jajka, posiekany koperek i szczypiorek.

Chłodnik staropolski - Krok 4

Krok 5

Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr czosnek oraz cukrem.

Chłodnik staropolski - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katy Sparrow

    Katy Sparrow , 30.07.2016

    Ile tej skórki? Z całego chleba?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik staropolskiChłodnik staropolski

Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – po pierwsze – ugotowanie nie zajmie ci dużo czasu, bo stanie w kuchni nie jest wówczas najlepszym pomysłem, i które po drugie – są podawane na zimno. Idealnym pomysłem na obiad podczas upałów jest więc chłodnik staropolski. Kwaskowaty, z odrobiną słodyczy idealnie orzeźwi w gorące dni lata. Nie wiedzieć czemu chłodnik kojarzy się od razu z chłodnikiem litewskim. Tymczasem i my mamy swój wariant tego dania – chłodnik staropolski, znany jest od stuleci. Pora wygrzebać z babcinych przepisów to danie, bo naprawdę jest tego warte. Bazą do wykonania chłodnika jest skórka chleba razowego, z której wykonasz zakwas. Musisz pamiętać o tym, że zakwas będzie gotowy po kilku dniach, dlatego też warto wcześniej zaplanować wykonanie tego dania.  Gotowa zupa nie obejdzie się bez jajka na twardo.