Chłodnik staropolski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik staropolski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
620 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

1 sztuka

5 dekagramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,7 litra wody, dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego.

Chłodnik staropolski - Krok 1

Krok 2

Zostaw w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Po tych kilku dniach, dokładnie wymieszaj, przecedź i zagotuj.

Chłodnik staropolski - Krok 2

Krok 3

Następnie ostudź, wlej śmietanę i utrzep trzepaczką.

Chłodnik staropolski - Krok 3

Krok 4

Pokrój w kawałki jajka. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy pokrojone jajka, posiekany koperek i szczypiorek.

Chłodnik staropolski - Krok 4

Krok 5

Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr czosnek oraz cukrem.

Chłodnik staropolski - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katy Sparrow

    Katy Sparrow , 30.07.2016

    Ile tej skórki? Z całego chleba?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik staropolskiChłodnik staropolski

Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – po pierwsze – ugotowanie nie zajmie ci dużo czasu, bo stanie w kuchni nie jest wówczas najlepszym pomysłem, i które po drugie – są podawane na zimno. Idealnym pomysłem na obiad podczas upałów jest więc chłodnik staropolski. Kwaskowaty, z odrobiną słodyczy idealnie orzeźwi w gorące dni lata. Nie wiedzieć czemu chłodnik kojarzy się od razu z chłodnikiem litewskim. Tymczasem i my mamy swój wariant tego dania – chłodnik staropolski, znany jest od stuleci. Pora wygrzebać z babcinych przepisów to danie, bo naprawdę jest tego warte. Bazą do wykonania chłodnika jest skórka chleba razowego, z której wykonasz zakwas. Musisz pamiętać o tym, że zakwas będzie gotowy po kilku dniach, dlatego też warto wcześniej zaplanować wykonanie tego dania.  Gotowa zupa nie obejdzie się bez jajka na twardo.