Chłodnik staropolski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik staropolski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
620 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

1 sztuka

5 dekagramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,7 litra wody, dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego.

Chłodnik staropolski - Krok 1

Krok 2

Zostaw w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Po tych kilku dniach, dokładnie wymieszaj, przecedź i zagotuj.

Chłodnik staropolski - Krok 2

Krok 3

Następnie ostudź, wlej śmietanę i utrzep trzepaczką.

Chłodnik staropolski - Krok 3

Krok 4

Pokrój w kawałki jajka. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy pokrojone jajka, posiekany koperek i szczypiorek.

Chłodnik staropolski - Krok 4

Krok 5

Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr czosnek oraz cukrem.

Chłodnik staropolski - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katy Sparrow

    Katy Sparrow , 30.07.2016

    Ile tej skórki? Z całego chleba?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik z rzodkiewki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik staropolskiChłodnik staropolski

Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – po pierwsze – ugotowanie nie zajmie ci dużo czasu, bo stanie w kuchni nie jest wówczas najlepszym pomysłem, i które po drugie – są podawane na zimno. Idealnym pomysłem na obiad podczas upałów jest więc chłodnik staropolski. Kwaskowaty, z odrobiną słodyczy idealnie orzeźwi w gorące dni lata. Nie wiedzieć czemu chłodnik kojarzy się od razu z chłodnikiem litewskim. Tymczasem i my mamy swój wariant tego dania – chłodnik staropolski, znany jest od stuleci. Pora wygrzebać z babcinych przepisów to danie, bo naprawdę jest tego warte. Bazą do wykonania chłodnika jest skórka chleba razowego, z której wykonasz zakwas. Musisz pamiętać o tym, że zakwas będzie gotowy po kilku dniach, dlatego też warto wcześniej zaplanować wykonanie tego dania.  Gotowa zupa nie obejdzie się bez jajka na twardo.