Chłodnik z fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z fetą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 mililitrów

250 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W sporym garnku doprowadzamy do wrzenia 750 ml wody. Gdy już się zagotuje dodajemy barszcz czerwony i dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej w tym celu wstawić garnek do większego naczynia z zimną wodą.

Krok 2

Ogórka obieramy, a rzodkiewki dokładnie płuczemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z jogurtem i śmietaną do zupy, kiedy ta osiągnie temperaturę pokojową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 20 minut.

Krok 3

Przed podaniem do chłodnika dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posypujemy posiekaną zieleniną. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej