Barszcz ukraiński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ukraiński

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

36

heart
1021 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

577 osób wydrukowało

Pobierz pdf

914 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

100 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę i cebulę pokrój w cienkie paski. Całość obsmaż w garnku i zalej litrem wody. Dodaj porcję rosołową i gotuj 30 minut.

Barszcz ukraiński  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj 10 minut. Następnie dorzuć białą fasolę i marynowane buraki ze słoika.

Barszcz ukraiński  - Krok 2

Krok 3

Do całości dodaj barszcz Knorr i wymieszaj. Zupę na koniec zapraw śmietaną. Podawaj posypaną posiekanym koperkiem.

Barszcz ukraiński  - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Paula  Karczewska

    Paula Karczewska , 02.03.2020

    Pyszna zypa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Meller

    Marcin Meller , 11.07.2019

    Bardzo smaczny, napewno znowu ugotuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia  Kadziolka

    Klaudia Kadziolka , 26.02.2018

    Pycha, będę ja gotowała częściej ❤️❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sasza Dudka

    Sasza Dudka , 30.05.2015

    найсмачніший українский борщ

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ukraiński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ukraiński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ukraiński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ukraiński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ukraiński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ukraiński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ukraiński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz ukraiński  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński

Smaczną alternatywą dla popularnego barszczu czerwonego jest ukraiński. Cechuje się tym, że zawiera w sobie więcej składników. To jednak niejedyna zaleta. Jest bowiem zupą, która może być wielokrotnie odgrzewana. Wystarczy, że będzie przechowywana w lodówce. Jej podstawą, jak w przypadku wielu innych zup, jest intensywny wywar warzywno-mięsny. Skorzystaj z gotowego lub przygotuj go samodzielnie. W tym celu ugotuj w gorącej wodzie włoszczyznę wraz z mięsem drobiowym (na przykład porcją rosołową, udkiem lub skrzydełkami z kurczaka). Warte polecenia jest, by wśród warzyw pojawiła się kapusta oraz cebula. Dodadzą one zupie ostrzejszego posmaku. Pozostałą włoszczyznę i mięso możesz wykorzystać do innego dania lub na końcu wkroić do barszczu ukraińskiego. Zupa zyska czerwony kolor za sprawą buraków. Użyj świeżych, startych na tarce lub wcześniej podsmażonych na patelni. Możesz także wykorzystać buraki marynowane. By zagęścić potrawę, dodaj czerwoną lub białą fasolę oraz ziemniaki. Jeśli chcesz, zapraw zupę śmietaną. Podawaj ją z dodatkiem świeżego kopru lub posiekanej natki pietruszki. Smacznego!