
Składniki
750 mililitrów
1000 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
3 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, cebulę zaś posiekaj na większe kawałki. W garnku umieść trzy łyżki masła klarowanego lub delikatnej oliwy. Ustaw średnią moc palnika i dodaj cebulę. Podsmażaj ją w garnku bez przykrycia przez pięć minut. Dodaj czosnek i zamieszaj całość.
Krok 2
W tym samym czasie przygotuj sobie brokuły. Możesz użyj jednego dużego brokuła lub też sięgnąć po dwa mniejsze. Miałam dwa małe brokuły, które ważyły po 500 gramów każdy. Brokuły umyj. Odetnij nożem wszystkie różyczki. Po odcięciu głąbów zostało mi łącznie 620 gramów różyczek. Te większe możesz podzielić na mniejsze kawałki. Różyczki przepłucz i dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem.
Krok 3
Do garnka wlej trzy szklanki bulionu warzywnego. Polecam mój przepis na bulion warzywny. Dodaj też po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Po około 20 minutach gotowalnia brokuły powinny być już miękkie. Wyłącz zupę.
Krok 4
Przed zmiksowaniem zupy na gładki krem brokułowy możesz dodać łyżkę serka typu Philadelphia. Możesz też sięgnąć po serek mascarpone lub też słodką śmietankę 30 %. Możesz też pominąć dodatek nabiału. Zupę zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. W tym momencie sprawdź smak zupy. To czy dodasz do niej więcej przypraw zależy od Twojego gustu oraz od tego, jak przyprawiony został wcześniej bulion warzywny. Oprócz soli i pieprzu polecam dodać odrobinę chili, tymianku lub bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



















