Makaron w sosie brokułowym z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie brokułowym z szynką

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

6 plastrów

1 łyżeczka

50 gramów

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Krok 2

Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy, dzielimy na mniejsze różyczki.

Krok 3

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rumiano, dodajemy dzynkę pokrojoną w paski oraz przyprawę czosnkową.Calość zalewamy śmietaną, dodajemy serek topiony, gotujemy mieszając do połączenia składników, dodajemy brokuł.

Krok 4

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie konieczności dolać do sosu trochę wody z makaronu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie brokułowym z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie brokułowym z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie brokułowym z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie brokułowym z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie brokułowym z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie brokułowym z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie brokułowym z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie brokułowym z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej