
Składniki
200 gramów
250 gramów
1 sztuka
6 plastrów
1 łyżeczka
50 gramów
150 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Krok 2
Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy, dzielimy na mniejsze różyczki.
Krok 3
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rumiano, dodajemy dzynkę pokrojoną w paski oraz przyprawę czosnkową.Calość zalewamy śmietaną, dodajemy serek topiony, gotujemy mieszając do połączenia składników, dodajemy brokuł.
Krok 4
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie konieczności dolać do sosu trochę wody z makaronu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej