Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami

Autor: Magdalena

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

0.5 łyżki

1 szczypta

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ręcznie lub w malakserze z podanych składników (bez orzechów) zagniatamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2

Na każdej kulce kładziemy kawałek orzecha i lekko dociskamy. Blachę z ciastami wkładamy do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciastka i pieczemy przez około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej