Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową
średnie
49 osób zapisało

Składniki
550 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
1 opakowanie
200 gramów
2 łyżeczki
80 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce przygotowujemy mąkę, cukier, 200 ml mleka, roztopione masło, cynamon drożdże oraz jajo. Zagniatamy minimum 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 2
Jedną tabliczkę czekolady kroimy w niewielkie kawałki. Dodajemy do ciasta. Chwilę zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 4
Drożdżówki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Po upieczeniu przygotowujemy polewę.
Krok 5
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Cały czas podgrzewając dodajemy mleko. Mieszając gotujemy do uzyskania oczekiwanej przez nas konsystencji. Gotową polewą dekorujemy drożdżówki. Obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Krok 6
SMACZNEGO!!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej