Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową
średnie
49 osób zapisało

Składniki
550 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
1 opakowanie
200 gramów
2 łyżeczki
80 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce przygotowujemy mąkę, cukier, 200 ml mleka, roztopione masło, cynamon drożdże oraz jajo. Zagniatamy minimum 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 2
Jedną tabliczkę czekolady kroimy w niewielkie kawałki. Dodajemy do ciasta. Chwilę zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 4
Drożdżówki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Po upieczeniu przygotowujemy polewę.
Krok 5
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Cały czas podgrzewając dodajemy mleko. Mieszając gotujemy do uzyskania oczekiwanej przez nas konsystencji. Gotową polewą dekorujemy drożdżówki. Obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Krok 6
SMACZNEGO!!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



































