Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

4

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

550 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

1 opakowanie

200 gramów

2 łyżeczki

80 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce przygotowujemy mąkę, cukier, 200 ml mleka, roztopione masło, cynamon drożdże oraz jajo. Zagniatamy minimum 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta.

Krok 2

Jedną tabliczkę czekolady kroimy w niewielkie kawałki. Dodajemy do ciasta. Chwilę zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Krok 4

Drożdżówki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Po upieczeniu przygotowujemy polewę.

Krok 5

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Cały czas podgrzewając dodajemy mleko. Mieszając gotujemy do uzyskania oczekiwanej przez nas konsystencji. Gotową polewą dekorujemy drożdżówki. Obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Krok 6

SMACZNEGO!!

2

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 22.05.2022

    A co zrobić z cynamonem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówki czekoladowo-cynamonowe z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej