Ciasta drożdżowe - przepisy na ciastka i wypieki | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta drożdżowe

26 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta drożdżoweCiasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe to doskonały wybór, jeśli myślisz o pieczeniu bułeczek lub rogalików. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Dzięki temu znacznie zwiększy swoją objętość podczas wyrastania. Wpływ na to będzie miał wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, który zrobisz z łatwością. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże. Koniecznie sprawdź, czy są świeże i nie wyschły. Powinny być miękkie, sprężyste i rozciągliwe. Dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz mąki, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Zadbaj o to, by nie było zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże stracą swoje właściwości. Całość dokładnie zmieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby zachować temperaturę, miseczkę możesz przykryć ścierką kuchenną. Następnie rozczyn dodaj do pozostałych składników: mąki, cukru, jajek, rozpuszczonej i przestudzonej margaryny do pieczenia oraz szczypty soli. Całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest elastyczna konsystencja oraz odpowiedni czas na wyrośnięcie. Jeśli nie masz pewności, jak zrobić własny rozczyn drożdżowy, użyj drożdży instant. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np. prostokątnej. Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Do estetycznej dekoracji przygotować możesz także słodką kruszonkę na bazie mąki, margaryny do pieczenia i cukru. Wypróbuj także inne warianty. Na przykład ciasto uformuj w warkocz lub babkę. Jeśli chcesz upiec drożdżówki, podziel je na mniejsze kawałki. Nadziewaj natomiast ulubioną marmoladą lub słodkim kremem – czekoladowym, orzechowym. Każdy z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Ciasto drożdżowe będzie smakować również z dodatkiem świeżych owoców, na przykład śliwek, malin, czereśni. Sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.