Przepisy na Ciasta drożdżowe

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (30)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

527

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wers...
Ciasto drożdżowe podstawowe
ratingratingratingratingrating

459

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem dro...
Chałka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

194

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Rumiana chałka z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizo...
Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa...
Jagodzianki
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na słodką przekąskę między posiłkami lub chcesz przyrządzić na deser bułeczki drożdżo...
Kołacz z kruszonką
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
Mówiąc o cieście drożdżowym, na myśl od razu przychodzi chrupiąca kruszonka, którą uwielbia chyba...
Ciasto drożdżowe z kruszonką
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią k...
Bułeczki z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przepis na bułeczki z rodzynkami to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią delikatn...
Cynamonowe zawijańce
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pachnące cynamonem drożdżówki z żurawiną i migdałami to wyśmienity wypiek na jesienne i zimowe dr...
Drożdżówka w misce
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta dro...
Drożdżowe rogaliki z makiem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Drożdżowe rogaliki z makiem to pyszne wypieki, które są doskonałe na małą przekąskę – zawsze wted...
Rogaliki z dżemem
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rogaliki drożdżowe są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już l...
Placek drożdżowy z kruszonką
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Placek drożdżowy i kruszonka to duet, którego nie należy rozdzielać. Puszyste ciasto i jego chrup...
Grissini gryczane
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Grissini, znane również jako paluszki chlebowe, wytwarzane są z ciasta drożdżowego. To kolejny kl...
Bułeczki cynamonowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Ciastka z budyniem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bułeczki drożdżowe
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chałka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Łatwa drożdżówka
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ROGALIKI Z MARMOLADĄ
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta drożdżoweCiasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe to doskonały wybór, jeśli myślisz o pieczeniu bułeczek lub rogalików. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Dzięki temu znacznie zwiększy swoją objętość podczas wyrastania. Wpływ na to będzie miał wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, który zrobisz z łatwością. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże. Koniecznie sprawdź, czy są świeże i nie wyschły. Powinny być miękkie, sprężyste i rozciągliwe. Dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz mąki, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Zadbaj o to, by nie było zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże stracą swoje właściwości. Całość dokładnie zmieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby zachować temperaturę, miseczkę możesz przykryć ścierką kuchenną. Następnie rozczyn dodaj do pozostałych składników: mąki, cukru, jajek, rozpuszczonej i przestudzonej margaryny do pieczenia oraz szczypty soli. Całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest elastyczna konsystencja oraz odpowiedni czas na wyrośnięcie. Jeśli nie masz pewności, jak zrobić własny rozczyn drożdżowy, użyj drożdży instant. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np. prostokątnej. Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Do estetycznej dekoracji przygotować możesz także słodką kruszonkę na bazie mąki, margaryny do pieczenia i cukru. Wypróbuj także inne warianty. Na przykład ciasto uformuj w warkocz lub babkę. Jeśli chcesz upiec drożdżówki, podziel je na mniejsze kawałki. Nadziewaj natomiast ulubioną marmoladą lub słodkim kremem – czekoladowym, orzechowym. Każdy z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Ciasto drożdżowe będzie smakować również z dodatkiem świeżych owoców, na przykład śliwek, malin, czereśni. Sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.