Ciasta drożdżowe

383 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (383)

Pączki serowe

461

łatwe

100 min.
Pączki najczęściej kojarzą się z karnawałem – doskonale sprawdzą się jednak też na wiele innych o...
Ciasto drożdżowe podstawowe

397

łatwe

60 min.
Ciasto drożdżowe to bardzo popularny wypiek – właśnie z niego powstają smaczne pączki czy rogalik...
Chałka z kruszonką

174

średnie

150 min.
Chałka (zwana też w niektórych regionach kukiełką albo plecionką) to popularna słodka bułka w ksz...
Ciasto drożdżowe z ziemniakami

177

łatwe

15 min.
Ciasto drożdżowe z ziemniakami to pyszna wersja klasycznego i znanego wypieku. Dzięki dodatkowi z...
Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej

83

średnie

150 min.
Szukasz inspiracji na smaczne jesienne wypieki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako poobied...
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

112

łatwe

15 min.
Potrzebujesz niezawodnego sposobu na klasyk wśród wypieków drożdżowych? Zainspiruj się tym przepi...
Drożdżówki z serem

74

średnie

70 min.
Domowe drożdżówki z serem to pyszny sposób na śniadanie albo podwieczorek. Sprawdź nasz przepis n...
Bułeczki ze śliwkami

140

średnie

90 min.
Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, o charakterystycznym zapachu, w połączeniu z kwaskowatymi śl...
Jagodzianki

46

średnie

60 min.
Masz ochotę na słodką przekąskę między posiłkami lub chcesz przyrządzić na deser bułeczki drożdżo...
Beigli – węgierski makowiec

68

łatwe

15 min.
Szukasz idealnego wypieku na świąteczny deser? W takim razie koniecznie przygotuj beigli – węgier...
Placek drożdżowy ze śliwkami

53

łatwe

15 min.
Aby upiec pyszny i pachnący placek drożdżowy ze śliwkami, nie trzeba być specjalistą od drożdżowy...
Kołacz z kruszonką

40

łatwe

15 min.
Ciasto drożdżowe z kruszonką

41

łatwe

60 min.
Aby ciasto drożdżowe z kruszonką dostatecznie wyrosło, drożdże do rozczynu muszą być bardzo śwież...
Ślimaki

47

łatwe

15 min.
Bułeczki z czereśniami

40

łatwe

1 min.
Drożdżowe wypieki cieszą się dużą popularnością ze względu na swój smak i uniwersalność. Przygoto...
Bułeczki z rodzynkami

50

łatwe

15 min.
Przepis na bułeczki z rodzynkami to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią delikatn...
Cynamonowe zawijańce

21

łatwe

15 min.
Pachnące cynamonem drożdżówki z żurawiną i migdałami to wyśmienity wypiek na jesienne i zimowe dr...
Drożdżowe króliczki

24

łatwe

100 min.
Dzieci wprost przepadają za potrawami, które pobudzą ich wyobraźnię! Fantazyjne kształty, moc kol...
Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami

49

łatwe

15 min.
Jeśli szukasz deseru na bożonarodzeniowy stół, węgierska strucla z pewnością spełni Twoje oczekiw...
Placek ze śliwkami

36

łatwe

60 min.
Owoce świetnie komponują się z różnymi rodzajami ciast. Jesienią, w sezonie na śliwki, przyrządź...
Babka podolska

21

łatwe

60 min.
Babka podolska to pyszna alternatywa dla popularnych babek piaskowych. Konieczne do jej przygotow...
Drożdżowe rogaliki z makiem

20

łatwe

60 min.
Drożdżowe rogaliki z makiem to pyszne wypieki, które są doskonałe na małą przekąskę – zawsze wted...
Placek brzoskwiniowy

18

łatwe

60 min.
Placek drożdżowy z owocami to klasyk wśród wypieków – poznaj sprawdzony sposób na jego przygotowa...
Placek cynamonowy

16

średnie

60 min.
Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę dobrego. Obalamy mity! Pieczenie wcal...
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

16

łatwe

- min.
Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych wypieków, do których dodaje się m.in. świeże trus...
Drożdżowe serduszka

12

łatwe

60 min.
Drożdżowe wypieki nie tylko wspaniale smakują i wyglądają, ale również pachną. Przepis na ciastec...
Ciasto drożdżowe z owocami

7

łatwe

60 min.
Ciasto drożdżowe sprawdza się jako uniwersalny wypiek w trakcie sezonu – szczególnie latem i wcze...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta drożdżoweCiasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe to doskonały wybór, jeśli myślisz o pieczeniu bułeczek lub rogalików. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Dzięki temu znacznie zwiększy swoją objętość podczas wyrastania. Wpływ na to będzie miał wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, który zrobisz z łatwością. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże. Koniecznie sprawdź, czy są świeże i nie wyschły. Powinny być miękkie, sprężyste i rozciągliwe. Dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz mąki, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Zadbaj o to, by nie było zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże stracą swoje właściwości. Całość dokładnie zmieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby zachować temperaturę, miseczkę możesz przykryć ścierką kuchenną. Następnie rozczyn dodaj do pozostałych składników: mąki, cukru, jajek, rozpuszczonej i przestudzonej margaryny do pieczenia oraz szczypty soli. Całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest elastyczna konsystencja oraz odpowiedni czas na wyrośnięcie. Jeśli nie masz pewności, jak zrobić własny rozczyn drożdżowy, użyj drożdży instant. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np. prostokątnej. Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Do estetycznej dekoracji przygotować możesz także słodką kruszonkę na bazie mąki, margaryny do pieczenia i cukru. Wypróbuj także inne warianty. Na przykład ciasto uformuj w warkocz lub babkę. Jeśli chcesz upiec drożdżówki, podziel je na mniejsze kawałki. Nadziewaj natomiast ulubioną marmoladą lub słodkim kremem – czekoladowym, orzechowym. Każdy z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Ciasto drożdżowe będzie smakować również z dodatkiem świeżych owoców, na przykład śliwek, malin, czereśni. Sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.