Przepisy na Ciasta drożdżowe

387 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (387)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

526

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wers...
Ciasto drożdżowe podstawowe
ratingratingratingratingrating

458

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem dro...
Chałka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

193

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
Chałka (zwana też w niektórych regionach kukiełką albo plecionką) to popularna słodka bułka w ksz...
Ciasto drożdżowe z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto drożdżowe z ziemniakami to pyszna wersja klasycznego i znanego wypieku. Dzięki dodatkowi z...
Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
Szukasz inspiracji na smaczne jesienne wypieki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako poobied...
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Potrzebujesz niezawodnego sposobu na klasyk wśród wypieków drożdżowych? Zainspiruj się tym przepi...
Drożdżówki z serem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
Domowe drożdżówki z serem to pyszny sposób na śniadanie albo podwieczorek. Sprawdź nasz przepis n...
Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, o charakterystycznym zapachu, w połączeniu z kwaskowatymi śl...
Jagodzianki
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na słodką przekąskę między posiłkami lub chcesz przyrządzić na deser bułeczki drożdżo...
Beigli – węgierski makowiec
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz idealnego wypieku na świąteczny deser? W takim razie koniecznie przygotuj beigli – węgier...
Placek drożdżowy ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Aby upiec pyszny i pachnący placek drożdżowy ze śliwkami, nie trzeba być specjalistą od drożdżowy...
Kołacz z kruszonką
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią k...
Ślimaki
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bułeczki z czereśniami
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
1 min.
Drożdżowe wypieki cieszą się dużą popularnością ze względu na swój smak i uniwersalność. Przygoto...
Bułeczki z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przepis na bułeczki z rodzynkami to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią delikatn...
Cynamonowe zawijańce
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pachnące cynamonem drożdżówki z żurawiną i migdałami to wyśmienity wypiek na jesienne i zimowe dr...
Drożdżowe króliczki
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Dzieci wprost przepadają za potrawami, które pobudzą ich wyobraźnię! Fantazyjne kształty, moc kol...
Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz deseru na bożonarodzeniowy stół, węgierska strucla z pewnością spełni Twoje oczekiw...
Placek ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Owoce świetnie komponują się z różnymi rodzajami ciast. Jesienią, w sezonie na śliwki, przyrządź...
Babka podolska
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Babka podolska to pyszna alternatywa dla popularnych babek piaskowych. Konieczne do jej przygotow...
Drożdżowe rogaliki z makiem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Drożdżowe rogaliki z makiem to pyszne wypieki, które są doskonałe na małą przekąskę – zawsze wted...
Placek cynamonowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę dobrego. Obalamy mity! Pieczenie wcal...
Placek brzoskwiniowy
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Placek drożdżowy z owocami to klasyk wśród wypieków – poznaj sprawdzony sposób na jego przygotowa...
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych wypieków, do których dodaje się m.in. świeże trus...
Drożdżowe serduszka
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Drożdżowe wypieki nie tylko wspaniale smakują i wyglądają, ale również pachną. Przepis na ciastec...
Ciasto drożdżowe z owocami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto drożdżowe sprawdza się jako uniwersalny wypiek w trakcie sezonu – szczególnie latem i wcze...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta drożdżoweCiasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe to doskonały wybór, jeśli myślisz o pieczeniu bułeczek lub rogalików. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Dzięki temu znacznie zwiększy swoją objętość podczas wyrastania. Wpływ na to będzie miał wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, który zrobisz z łatwością. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże. Koniecznie sprawdź, czy są świeże i nie wyschły. Powinny być miękkie, sprężyste i rozciągliwe. Dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz mąki, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Zadbaj o to, by nie było zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże stracą swoje właściwości. Całość dokładnie zmieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby zachować temperaturę, miseczkę możesz przykryć ścierką kuchenną. Następnie rozczyn dodaj do pozostałych składników: mąki, cukru, jajek, rozpuszczonej i przestudzonej margaryny do pieczenia oraz szczypty soli. Całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest elastyczna konsystencja oraz odpowiedni czas na wyrośnięcie. Jeśli nie masz pewności, jak zrobić własny rozczyn drożdżowy, użyj drożdży instant. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np. prostokątnej. Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Do estetycznej dekoracji przygotować możesz także słodką kruszonkę na bazie mąki, margaryny do pieczenia i cukru. Wypróbuj także inne warianty. Na przykład ciasto uformuj w warkocz lub babkę. Jeśli chcesz upiec drożdżówki, podziel je na mniejsze kawałki. Nadziewaj natomiast ulubioną marmoladą lub słodkim kremem – czekoladowym, orzechowym. Każdy z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Ciasto drożdżowe będzie smakować również z dodatkiem świeżych owoców, na przykład śliwek, malin, czereśni. Sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.