Ciasta drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta drożdżowe

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

531

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wers...
Ciasto drożdżowe podstawowe
ratingratingratingratingrating

461

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem dro...
Chałka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

195

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Rumiana chałka z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizo...
Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa...
Kołacz z kruszonką
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
Mówiąc o cieście drożdżowym, na myśl od razu przychodzi chrupiąca kruszonka, którą uwielbia chyba...
Ciasto drożdżowe z kruszonką
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią k...
Drożdżówka w misce
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta dro...
Rogaliki z dżemem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rogaliki drożdżowe są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już l...
Placek drożdżowy z kruszonką
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Placek drożdżowy i kruszonka to duet, którego nie należy rozdzielać. Puszyste ciasto i jego chrup...
Grissini gryczane
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Grissini, znane również jako paluszki chlebowe, wytwarzane są z ciasta drożdżowego. To kolejny kl...
Bułeczki cynamonowe
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Chałka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ROGALIKI Z MARMOLADĄ
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta drożdżoweCiasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe to doskonały wybór, jeśli myślisz o pieczeniu bułeczek lub rogalików. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Dzięki temu znacznie zwiększy swoją objętość podczas wyrastania. Wpływ na to będzie miał wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, który zrobisz z łatwością. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże. Koniecznie sprawdź, czy są świeże i nie wyschły. Powinny być miękkie, sprężyste i rozciągliwe. Dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz mąki, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Zadbaj o to, by nie było zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże stracą swoje właściwości. Całość dokładnie zmieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby zachować temperaturę, miseczkę możesz przykryć ścierką kuchenną. Następnie rozczyn dodaj do pozostałych składników: mąki, cukru, jajek, rozpuszczonej i przestudzonej margaryny do pieczenia oraz szczypty soli. Całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest elastyczna konsystencja oraz odpowiedni czas na wyrośnięcie. Jeśli nie masz pewności, jak zrobić własny rozczyn drożdżowy, użyj drożdży instant. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np. prostokątnej. Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Do estetycznej dekoracji przygotować możesz także słodką kruszonkę na bazie mąki, margaryny do pieczenia i cukru. Wypróbuj także inne warianty. Na przykład ciasto uformuj w warkocz lub babkę. Jeśli chcesz upiec drożdżówki, podziel je na mniejsze kawałki. Nadziewaj natomiast ulubioną marmoladą lub słodkim kremem – czekoladowym, orzechowym. Każdy z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Ciasto drożdżowe będzie smakować również z dodatkiem świeżych owoców, na przykład śliwek, malin, czereśni. Sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.