Ciasta drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta drożdżowe

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

531

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wers...
Ciasto drożdżowe podstawowe
ratingratingratingratingrating

461

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem dro...
Chałka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

195

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Rumiana chałka z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizo...
Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa...
Kołacz z kruszonką
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
Mówiąc o cieście drożdżowym, na myśl od razu przychodzi chrupiąca kruszonka, którą uwielbia chyba...
Ciasto drożdżowe z kruszonką
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią k...
Drożdżówka w misce
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta dro...
Rogaliki z dżemem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rogaliki drożdżowe są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już l...
Placek drożdżowy z kruszonką
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Placek drożdżowy i kruszonka to duet, którego nie należy rozdzielać. Puszyste ciasto i jego chrup...
Grissini gryczane
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Grissini, znane również jako paluszki chlebowe, wytwarzane są z ciasta drożdżowego. To kolejny kl...
Bułeczki cynamonowe
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Chałka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ROGALIKI Z MARMOLADĄ
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta drożdżoweCiasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe to doskonały wybór, jeśli myślisz o pieczeniu bułeczek lub rogalików. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Dzięki temu znacznie zwiększy swoją objętość podczas wyrastania. Wpływ na to będzie miał wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, który zrobisz z łatwością. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże. Koniecznie sprawdź, czy są świeże i nie wyschły. Powinny być miękkie, sprężyste i rozciągliwe. Dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz mąki, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Zadbaj o to, by nie było zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże stracą swoje właściwości. Całość dokładnie zmieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby zachować temperaturę, miseczkę możesz przykryć ścierką kuchenną. Następnie rozczyn dodaj do pozostałych składników: mąki, cukru, jajek, rozpuszczonej i przestudzonej margaryny do pieczenia oraz szczypty soli. Całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest elastyczna konsystencja oraz odpowiedni czas na wyrośnięcie. Jeśli nie masz pewności, jak zrobić własny rozczyn drożdżowy, użyj drożdży instant. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np. prostokątnej. Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Do estetycznej dekoracji przygotować możesz także słodką kruszonkę na bazie mąki, margaryny do pieczenia i cukru. Wypróbuj także inne warianty. Na przykład ciasto uformuj w warkocz lub babkę. Jeśli chcesz upiec drożdżówki, podziel je na mniejsze kawałki. Nadziewaj natomiast ulubioną marmoladą lub słodkim kremem – czekoladowym, orzechowym. Każdy z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Ciasto drożdżowe będzie smakować również z dodatkiem świeżych owoców, na przykład śliwek, malin, czereśni. Sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.