Przepisy na Ciasta drożdżowe

383 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (383)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

475

difficulty

łatwe

100 min.
Pączki najczęściej kojarzą się z karnawałem – doskonale sprawdzą się jednak też na wiele innych o...
Ciasto drożdżowe podstawowe
ratingratingratingratingrating

424

difficulty

łatwe

60 min.
Ciasto drożdżowe to bardzo popularny wypiek – właśnie z niego powstają smaczne pączki czy rogalik...
Chałka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

178

difficulty

średnie

150 min.
Chałka (zwana też w niektórych regionach kukiełką albo plecionką) to popularna słodka bułka w ksz...
Ciasto drożdżowe z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

180

difficulty

łatwe

15 min.
Ciasto drożdżowe z ziemniakami to pyszna wersja klasycznego i znanego wypieku. Dzięki dodatkowi z...
Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej
ratingratingratingratingrating

88

difficulty

średnie

150 min.
Szukasz inspiracji na smaczne jesienne wypieki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako poobied...
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

114

difficulty

łatwe

15 min.
Potrzebujesz niezawodnego sposobu na klasyk wśród wypieków drożdżowych? Zainspiruj się tym przepi...
Drożdżówki z serem
ratingratingratingratingrating

74

difficulty

średnie

70 min.
Domowe drożdżówki z serem to pyszny sposób na śniadanie albo podwieczorek. Sprawdź nasz przepis n...
Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

141

difficulty

średnie

90 min.
Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, o charakterystycznym zapachu, w połączeniu z kwaskowatymi śl...
Jagodzianki
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

średnie

60 min.
Masz ochotę na słodką przekąskę między posiłkami lub chcesz przyrządzić na deser bułeczki drożdżo...
Beigli – węgierski makowiec
ratingratingratingratingrating

77

difficulty

łatwe

15 min.
Szukasz idealnego wypieku na świąteczny deser? W takim razie koniecznie przygotuj beigli – węgier...
Placek drożdżowy ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

53

difficulty

łatwe

15 min.
Aby upiec pyszny i pachnący placek drożdżowy ze śliwkami, nie trzeba być specjalistą od drożdżowy...
Kołacz z kruszonką
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

15 min.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

60 min.
Aby ciasto drożdżowe z kruszonką dostatecznie wyrosło, drożdże do rozczynu muszą być bardzo śwież...
Ślimaki
ratingratingratingratingrating

48

difficulty

łatwe

15 min.
Bułeczki z czereśniami
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

1 min.
Drożdżowe wypieki cieszą się dużą popularnością ze względu na swój smak i uniwersalność. Przygoto...
Bułeczki z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

52

difficulty

łatwe

15 min.
Przepis na bułeczki z rodzynkami to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią delikatn...
Cynamonowe zawijańce
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

15 min.
Pachnące cynamonem drożdżówki z żurawiną i migdałami to wyśmienity wypiek na jesienne i zimowe dr...
Drożdżowe króliczki
ratingratingratingratingrating

25

difficulty

łatwe

100 min.
Dzieci wprost przepadają za potrawami, które pobudzą ich wyobraźnię! Fantazyjne kształty, moc kol...
Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli szukasz deseru na bożonarodzeniowy stół, węgierska strucla z pewnością spełni Twoje oczekiw...
Placek ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

36

difficulty

łatwe

60 min.
Owoce świetnie komponują się z różnymi rodzajami ciast. Jesienią, w sezonie na śliwki, przyrządź...
Babka podolska
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

60 min.
Babka podolska to pyszna alternatywa dla popularnych babek piaskowych. Konieczne do jej przygotow...
Drożdżowe rogaliki z makiem
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

60 min.
Drożdżowe rogaliki z makiem to pyszne wypieki, które są doskonałe na małą przekąskę – zawsze wted...
Placek cynamonowy
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

średnie

60 min.
Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę dobrego. Obalamy mity! Pieczenie wcal...
Placek brzoskwiniowy
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

60 min.
Placek drożdżowy z owocami to klasyk wśród wypieków – poznaj sprawdzony sposób na jego przygotowa...
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

- min.
Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych wypieków, do których dodaje się m.in. świeże trus...
Drożdżowe serduszka
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

60 min.
Drożdżowe wypieki nie tylko wspaniale smakują i wyglądają, ale również pachną. Przepis na ciastec...
Ciasto drożdżowe z owocami
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

60 min.
Ciasto drożdżowe sprawdza się jako uniwersalny wypiek w trakcie sezonu – szczególnie latem i wcze...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta drożdżoweCiasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe to doskonały wybór, jeśli myślisz o pieczeniu bułeczek lub rogalików. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Dzięki temu znacznie zwiększy swoją objętość podczas wyrastania. Wpływ na to będzie miał wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, który zrobisz z łatwością. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże. Koniecznie sprawdź, czy są świeże i nie wyschły. Powinny być miękkie, sprężyste i rozciągliwe. Dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz mąki, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Zadbaj o to, by nie było zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże stracą swoje właściwości. Całość dokładnie zmieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby zachować temperaturę, miseczkę możesz przykryć ścierką kuchenną. Następnie rozczyn dodaj do pozostałych składników: mąki, cukru, jajek, rozpuszczonej i przestudzonej margaryny do pieczenia oraz szczypty soli. Całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest elastyczna konsystencja oraz odpowiedni czas na wyrośnięcie. Jeśli nie masz pewności, jak zrobić własny rozczyn drożdżowy, użyj drożdży instant. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np. prostokątnej. Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Do estetycznej dekoracji przygotować możesz także słodką kruszonkę na bazie mąki, margaryny do pieczenia i cukru. Wypróbuj także inne warianty. Na przykład ciasto uformuj w warkocz lub babkę. Jeśli chcesz upiec drożdżówki, podziel je na mniejsze kawałki. Nadziewaj natomiast ulubioną marmoladą lub słodkim kremem – czekoladowym, orzechowym. Każdy z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Ciasto drożdżowe będzie smakować również z dodatkiem świeżych owoców, na przykład śliwek, malin, czereśni. Sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.