Karmel do cynamonek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karmel do cynamonek

Autor: 247c028e3c0c156eaac68baa4b79f8 0d58c94ec918e6f366e6db99c19053

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

0.5 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy mieszając aż wszystko się rozpuści. Zagotowujemy i podgrzewamy około 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Glazurę wylewamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Na glazurę wsypujemy równomiernie orzechy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Krok 2

Na przestudzonym karmelu układamy pokrojone kawałki ciasta w odstępach około 1cm. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić przykrywamy formę folią aluminiową.

Krok 3

Po upieczeniu formę z bułeczkami odstawiamy na 15 minut do przestudzenia, następnie formę odwracamy do góry nogami i bułeczki przekładamy na talerz lub deskę. Najlepiej smakują na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmel do cynamonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmel do cynamonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmel do cynamonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmel do cynamonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmel do cynamonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmel do cynamonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmel do cynamonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karmel do cynamonek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej