Brioszki - przepis sprawdzony: bułki drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Brioszki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 gramów

500 gramów

210 mililitrów

3 sztuki

100 gramów

60 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do ciepłego mleka wsypujemy drożdze oraz łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 10 min., aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się bąbelki na powierzchni mleka.

Brioszki - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Następnie wlewamy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto (2-3 min.).

Brioszki - Krok 2

Krok 3

Po chwili wbijamy jajka i nadal wyrabiamy (5-6 min.).

Brioszki - Krok 3

Krok 4

Gdy ciasto stanie się elastyczne i błyszczące, dodajemy miękkie masło i nadal wyrabiamy (4-5 min.).

Brioszki - Krok 4

Krok 5

Następnie formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Najlepiej położyć ciasto w ciepłe miejsce.

Brioszki - Krok 5

Krok 6

Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę. Dzielimy je na 12 mniejszych porcji i formujemy z nich kulki. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Z wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 20 min.

Brioszki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej