Brioszki - przepis sprawdzony: bułki drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Brioszki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 gramów

500 gramów

210 mililitrów

3 sztuki

100 gramów

60 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do ciepłego mleka wsypujemy drożdze oraz łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 10 min., aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się bąbelki na powierzchni mleka.

Brioszki - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Następnie wlewamy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto (2-3 min.).

Brioszki - Krok 2

Krok 3

Po chwili wbijamy jajka i nadal wyrabiamy (5-6 min.).

Brioszki - Krok 3

Krok 4

Gdy ciasto stanie się elastyczne i błyszczące, dodajemy miękkie masło i nadal wyrabiamy (4-5 min.).

Brioszki - Krok 4

Krok 5

Następnie formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Najlepiej położyć ciasto w ciepłe miejsce.

Brioszki - Krok 5

Krok 6

Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę. Dzielimy je na 12 mniejszych porcji i formujemy z nich kulki. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Z wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 20 min.

Brioszki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brioszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej