Składniki
8 gramów
500 gramów
210 mililitrów
3 sztuki
100 gramów
60 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do ciepłego mleka wsypujemy drożdze oraz łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 10 min., aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się bąbelki na powierzchni mleka.
Krok 2
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Następnie wlewamy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto (2-3 min.).
Krok 3
Po chwili wbijamy jajka i nadal wyrabiamy (5-6 min.).
Krok 4
Gdy ciasto stanie się elastyczne i błyszczące, dodajemy miękkie masło i nadal wyrabiamy (4-5 min.).
Krok 5
Następnie formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Najlepiej położyć ciasto w ciepłe miejsce.
Krok 6
Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę. Dzielimy je na 12 mniejszych porcji i formujemy z nich kulki. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Z wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 20 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej