Bułeczki maślane – przepis: szybkie, słodkie bułki | Przepisy.pl pixel

Bułki maślane

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

115 gramów

8 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Wlewamy letnie mleko.

Bułki maślane  - Krok 1

Krok 2

Następnie wlewamy rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Bułki maślane  - Krok 2

Krok 3

Formujemy z ciasta kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.

Bułki maślane  - Krok 3

Krok 4

Ciasto powinno podwoić objętość. Formujemy z niego małe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Bułki maślane  - Krok 4

Krok 5

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 20-25 min. do zarumienienia.

Bułki maślane  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bułki maślane przepis możesz wykorzystać także jako bułki do burgerów. Upiecz z przepisu cztery większe bułeczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułki maślane Bułki maślane

Domowe bułki maślane to jeden z najpyszniejszych sposobów na udane rozpoczęcie dnia. Podczas ich przygotowania z piekarnika wydobywa się cudowny aromat, który skłoni do wstania z łóżka nawet największego śpiocha. Miękkie, puszyste i z chrupiącą skórką na wierzchu – czy jeszcze kogoś trzeba przekonywać do ich skosztowania? Wypróbuj nasz przepis na bułki maślane, a wyprawy do piekarni o poranku uznasz za całkowicie zbędne.

Dla kogo?

Oto propozycja w sam raz dla miłośników domowych wypieków. Bułki maślane można na wiele sposobów urozmaicać, więc z pewnością rozbudzą twoją wyobraźnię. Pamiętasz, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale czasem brakuje ci pomysłu na coś smacznego? Ten problem nie będzie cię już dotyczyć.

Na jaką okazję?

W weekend lub jakikolwiek inny wolny dzień pozwól sobie na niespieszne śniadanie. Każdego dnia wstajesz i myślisz tylko o sprawach do załatwienia? Tym razem zafunduj sobie relaks od samego rana – koniecznie w towarzystwie pysznych bułeczek maślanych.

Czy wiesz, że?

Należy podkreślić, że mleko potrzebne do wymieszania z drożdżami musi być letnie. Zimne uniemożliwi działanie drożdży, które sprawiają, że bułki są pięknie wyrośnięte. Z kolei zbyt gorące, momentalnie je zabije. 

Dla urozmaicenia:

Bułki maślane fantastycznie smakują z domową konfiturą albo dżemem. Jeśli masz ochotę, możesz posypać swój wypiek prostą kruszonką z masła, mąki i cukru. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ciasta dodać orzechy lub rodzynki.