
Składniki
600 gramów
250 mililitrów
2 sztuki
3 łyżki
115 gramów
8 gramów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Wlewamy letnie mleko.

Krok 2
Następnie wlewamy rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Krok 3
Formujemy z ciasta kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.

Krok 4
Ciasto powinno podwoić objętość. Formujemy z niego małe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Krok 5
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 20-25 min. do zarumienienia.


Dobra rada:
Bułki maślane przepis możesz wykorzystać także jako bułki do burgerów. Upiecz z przepisu cztery większe bułeczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułki maślane
Domowe bułki maślane to jeden z najpyszniejszych sposobów na udane rozpoczęcie dnia. Podczas ich przygotowania z piekarnika wydobywa się cudowny aromat, który skłoni do wstania z łóżka nawet największego śpiocha. Miękkie, puszyste i z chrupiącą skórką na wierzchu – czy jeszcze kogoś trzeba przekonywać do ich skosztowania? Wypróbuj nasz przepis na bułki maślane, a wyprawy do piekarni o poranku uznasz za całkowicie zbędne.
Dla kogo?
Oto propozycja w sam raz dla miłośników domowych wypieków. Bułki maślane można na wiele sposobów urozmaicać, więc z pewnością rozbudzą twoją wyobraźnię. Pamiętasz, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale czasem brakuje ci pomysłu na coś smacznego? Ten problem nie będzie cię już dotyczyć.
Na jaką okazję?
W weekend lub jakikolwiek inny wolny dzień pozwól sobie na niespieszne śniadanie. Każdego dnia wstajesz i myślisz tylko o sprawach do załatwienia? Tym razem zafunduj sobie relaks od samego rana – koniecznie w towarzystwie pysznych bułeczek maślanych.
Czy wiesz, że?
Należy podkreślić, że mleko potrzebne do wymieszania z drożdżami musi być letnie. Zimne uniemożliwi działanie drożdży, które sprawiają, że bułki są pięknie wyrośnięte. Z kolei zbyt gorące, momentalnie je zabije.
Dla urozmaicenia:
Bułki maślane fantastycznie smakują z domową konfiturą albo dżemem. Jeśli masz ochotę, możesz posypać swój wypiek prostą kruszonką z masła, mąki i cukru. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ciasta dodać orzechy lub rodzynki.