Bułki maślane - przepis | Przepisy.pl pixel

Bułki maślane

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

115 gramów

8 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Wlewamy letnie mleko.

Bułki maślane  - Krok 1

Krok 2

Następnie wlewamy rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Bułki maślane  - Krok 2

Krok 3

Formujemy z ciasta kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.

Bułki maślane  - Krok 3

Krok 4

Ciasto powinno podwoić objętość. Formujemy z niego małe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Bułki maślane  - Krok 4

Krok 5

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 20-25 min. do zarumienienia.

Bułki maślane  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bułki maślane przepis możesz wykorzystać także jako bułki do burgerów. Upiecz z przepisu cztery większe bułeczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułki maślane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makowa panienka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej