
Składniki
600 gramów
250 mililitrów
2 sztuki
3 łyżki
115 gramów
8 gramów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Wlewamy letnie mleko.

Krok 2
Następnie wlewamy rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Krok 3
Formujemy z ciasta kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.

Krok 4
Ciasto powinno podwoić objętość. Formujemy z niego małe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Krok 5
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 20-25 min. do zarumienienia.


Dobra rada:
Bułki maślane przepis możesz wykorzystać także jako bułki do burgerów. Upiecz z przepisu cztery większe bułeczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułki maślane
Domowe bułki maślane to jeden z najpyszniejszych sposobów na udane rozpoczęcie dnia. Podczas ich przygotowania z piekarnika wydobywa się cudowny aromat, który skłoni do wstania z łóżka nawet największego śpiocha. Miękkie, puszyste i z chrupiącą skórką na wierzchu – czy jeszcze kogoś trzeba przekonywać do ich skosztowania? Wypróbuj nasz przepis na bułki maślane, a wyprawy do piekarni o poranku uznasz za całkowicie zbędne.
Dla kogo?
Oto propozycja w sam raz dla miłośników domowych wypieków. Bułki maślane można na wiele sposobów urozmaicać, więc z pewnością rozbudzą twoją wyobraźnię. Pamiętasz, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale czasem brakuje ci pomysłu na coś smacznego? Ten problem nie będzie cię już dotyczyć.
Na jaką okazję?
W weekend lub jakikolwiek inny wolny dzień pozwól sobie na niespieszne śniadanie. Każdego dnia wstajesz i myślisz tylko o sprawach do załatwienia? Tym razem zafunduj sobie relaks od samego rana – koniecznie w towarzystwie pysznych bułeczek maślanych.
Czy wiesz, że?
Należy podkreślić, że mleko potrzebne do wymieszania z drożdżami musi być letnie. Zimne uniemożliwi działanie drożdży, które sprawiają, że bułki są pięknie wyrośnięte. Z kolei zbyt gorące, momentalnie je zabije.
Dla urozmaicenia:
Bułki maślane fantastycznie smakują z domową konfiturą albo dżemem. Jeśli masz ochotę, możesz posypać swój wypiek prostą kruszonką z masła, mąki i cukru. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ciasta dodać orzechy lub rodzynki.






























