
Składniki
2 opakowania
3 opakowania
1 opakowanie
1 sztuka
2 opakowania
6 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
kolorowe galaretki rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie

Krok 2
galaretki pozostawić do całkowitego usztywnienia

Krok 3
gotową galaretkę tniemy w kostkę i odstawiamy w chłodne miejsce

Krok 4
spód foremki wykładamy biszkoptem

Krok 5
opakowanie żelatyny dzielimy na pół i mieszamy w ciepłej wodzie (nie wrzątek) do momentu całkowitego rozpuszczenia

Krok 6
jedno opakowanie śmietany mieszamy z trzema łyżeczkami cukru i dowolnym barwnikiem spożywczym

Krok 7
do wymieszanej śmietany dodajemy połowę pokrojonej galaretki i rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, dość szybko żeby nie zaczęło sztywnieć

Krok 8
całą mieszaninę wylewamy na wcześniej wyłożony biszkopt i chowamy do lodówki na kilka minut aż zesztywnieje

Krok 9
z drugą śmietaną, resztą galaretki i żelatyny robimy to samo tylko np: inny kolor i wylewamy na poprzedni już sztywny. Całość chowamy do lodówki do momentu usztywniena
Krok 10
Aby ułatwić wyciągnięcie ciasta z foremki fundujemy Mu gorącą kąpiel wodną ALE TYLKO 3 SEKUNDY !!! otwieramy foremkę i chowamy szybko do lodówki na kilka minut

Krok 11
no i ciacho gotowe

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej