Kolorowa Zima przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa Zima

Autor: Tomasz

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

3 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

2 opakowania

6 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

kolorowe galaretki rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie

Kolorowa Zima - Krok 1

Krok 2

galaretki pozostawić do całkowitego usztywnienia

Kolorowa Zima - Krok 2

Krok 3

gotową galaretkę tniemy w kostkę i odstawiamy w chłodne miejsce

Kolorowa Zima - Krok 3

Krok 4

spód foremki wykładamy biszkoptem

Kolorowa Zima - Krok 4

Krok 5

opakowanie żelatyny dzielimy na pół i mieszamy w ciepłej wodzie (nie wrzątek) do momentu całkowitego rozpuszczenia

Kolorowa Zima - Krok 5

Krok 6

jedno opakowanie śmietany mieszamy z trzema łyżeczkami cukru i dowolnym barwnikiem spożywczym

Kolorowa Zima - Krok 6

Krok 7

do wymieszanej śmietany dodajemy połowę pokrojonej galaretki i rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, dość szybko żeby nie zaczęło sztywnieć

Kolorowa Zima - Krok 7

Krok 8

całą mieszaninę wylewamy na wcześniej wyłożony biszkopt i chowamy do lodówki na kilka minut aż zesztywnieje

Kolorowa Zima - Krok 8

Krok 9

z drugą śmietaną, resztą galaretki i żelatyny robimy to samo tylko np: inny kolor i wylewamy na poprzedni już sztywny. Całość chowamy do lodówki do momentu usztywniena

Krok 10

Aby ułatwić wyciągnięcie ciasta z foremki fundujemy Mu gorącą kąpiel wodną ALE TYLKO 3 SEKUNDY !!! otwieramy foremkę i chowamy szybko do lodówki na kilka minut

Kolorowa Zima - Krok 10

Krok 11

no i ciacho gotowe

Kolorowa Zima - Krok 11
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej