
Składniki
2 opakowania
3 opakowania
1 opakowanie
1 sztuka
2 opakowania
6 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
kolorowe galaretki rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie

Krok 2
galaretki pozostawić do całkowitego usztywnienia

Krok 3
gotową galaretkę tniemy w kostkę i odstawiamy w chłodne miejsce

Krok 4
spód foremki wykładamy biszkoptem

Krok 5
opakowanie żelatyny dzielimy na pół i mieszamy w ciepłej wodzie (nie wrzątek) do momentu całkowitego rozpuszczenia

Krok 6
jedno opakowanie śmietany mieszamy z trzema łyżeczkami cukru i dowolnym barwnikiem spożywczym

Krok 7
do wymieszanej śmietany dodajemy połowę pokrojonej galaretki i rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, dość szybko żeby nie zaczęło sztywnieć

Krok 8
całą mieszaninę wylewamy na wcześniej wyłożony biszkopt i chowamy do lodówki na kilka minut aż zesztywnieje

Krok 9
z drugą śmietaną, resztą galaretki i żelatyny robimy to samo tylko np: inny kolor i wylewamy na poprzedni już sztywny. Całość chowamy do lodówki do momentu usztywniena
Krok 10
Aby ułatwić wyciągnięcie ciasta z foremki fundujemy Mu gorącą kąpiel wodną ALE TYLKO 3 SEKUNDY !!! otwieramy foremkę i chowamy szybko do lodówki na kilka minut

Krok 11
no i ciacho gotowe

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej