Kolorowa Zima przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa Zima

Autor: Tomasz

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

3 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

2 opakowania

6 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

kolorowe galaretki rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie

Kolorowa Zima - Krok 1

Krok 2

galaretki pozostawić do całkowitego usztywnienia

Kolorowa Zima - Krok 2

Krok 3

gotową galaretkę tniemy w kostkę i odstawiamy w chłodne miejsce

Kolorowa Zima - Krok 3

Krok 4

spód foremki wykładamy biszkoptem

Kolorowa Zima - Krok 4

Krok 5

opakowanie żelatyny dzielimy na pół i mieszamy w ciepłej wodzie (nie wrzątek) do momentu całkowitego rozpuszczenia

Kolorowa Zima - Krok 5

Krok 6

jedno opakowanie śmietany mieszamy z trzema łyżeczkami cukru i dowolnym barwnikiem spożywczym

Kolorowa Zima - Krok 6

Krok 7

do wymieszanej śmietany dodajemy połowę pokrojonej galaretki i rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, dość szybko żeby nie zaczęło sztywnieć

Kolorowa Zima - Krok 7

Krok 8

całą mieszaninę wylewamy na wcześniej wyłożony biszkopt i chowamy do lodówki na kilka minut aż zesztywnieje

Kolorowa Zima - Krok 8

Krok 9

z drugą śmietaną, resztą galaretki i żelatyny robimy to samo tylko np: inny kolor i wylewamy na poprzedni już sztywny. Całość chowamy do lodówki do momentu usztywniena

Krok 10

Aby ułatwić wyciągnięcie ciasta z foremki fundujemy Mu gorącą kąpiel wodną ALE TYLKO 3 SEKUNDY !!! otwieramy foremkę i chowamy szybko do lodówki na kilka minut

Kolorowa Zima - Krok 10

Krok 11

no i ciacho gotowe

Kolorowa Zima - Krok 11
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa Zima - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej